Bezoek aan het ziekenhuis of Toiletteren in Parijs

Frankrijk, Parijs

Na een redelijk goede nacht ontbijten we bij de bakker even verderop met koffie en een croissant. Amber is haar portemonnee vergeten en loopt vandaag dus zes verdiepingen meer dan ik 😁. Dat geeft haar gelijk de gelegenheid om even privé te toiletteren.

Daarna beginnen we aan de stadswandeling. We gaan niet met de metro naar het beginpunt, want dat ‘kleine stukje’ kunnen we wel lopen volgens Amber. Bij mij begint na een minuut of twintig de koffie zijn werk te doen en ik moet echt een toilet opzoeken. Gelukkig is er een openbaar toilet op 50 meter en hij ziet er netjes uit. De pot zit wat los, dus dat is even schrikken en na afloop heb ik geen idee hoe ik door moet trekken. Welke knop ik ook indruk ik krijg alleen maar een enorme Franse preek te horen waar ik geen touw aan vast kan knopen. Bij deze mijn excuus voor de volgende bezoeker πŸ˜….
 

Over een nieuwe brug en een rokkenjager


We lopen nog een stukje verder en dan gaan we van start:
  • Loop vanaf het metrostation naar de Seine en ga het eerste gedeelte van de Pont Neuf over.
De Pont Neuf is de oudste brug van Parijs, gebouwd in 1603.

Grappig dat ik denk dat Pont Neuf betekent Brug Negen en ik vind het dus vreemd dat de eerste brug eigenlijk de negende brug heet. Dat mijn Frans niet geweldig is blijkt als ik hoor dat Neuf eigenlijk Nieuw betekent, Nieuwe brug dus. Daarmee lijkt het raadsel van de oudste brug niet opgelost, behalve als je bedenkt dat het toen de eerste brug was en dus de nieuwe brug :).
Je bent nu op het Ile de la Cité, waar het volk van de Parijs meer dan 2000 jaar geleden de eerste >nederzettingen van Parijs bouwde.
Rechts zie je het standbeeld van koning Henri IV (1553-1610) op zijn paard. Hij werd wel de ‘vert galant’ genoemd, de rokkenjager, een bijnaam die hij kreeg vanwege de buitenechtelijke affaires die hem nogal eens in de problemen brachten.

We bezichtigen het beeld uitgebreid en maken grapjes over de meeuwen die het hoofd van koning Henri IV als openbaar toilet gebruiken.
Rechts beneden het standbeeld is een parkje, square du Vert Galant, met treurwilgen en bankjes dat aan twee zijden een prachtig uitzicht biedt over de Seine. Je kijkt naar de Pont des Arts en aan de overkant het Louvre.
 

Over beroemdheden en hun einde

  • Ga tegenover het standbeeld de rue H. Robert in en loop door tot je op de place Dauphine komt.
Dit is een rustig 17e-eeuws plein in driehoekvorm met in het midden kastanjebomen en bankjes. De kastanjebomen zijn in 2009 gekapt omdat ze waren aangetast door de kastanjeziekte. Maar er staan nu 25 nieuwe rode kastanjes. Het plein werd aangelegd in opdracht van Henri IV. Er zijn nog enkele oorspronkelijke gevels (nr. 14 en 26), de rest is van later datum. Op nr. 15 dit plein woonden acteur/zanger Yves Montand en actrice Simone Signoret vanaf de jaren 50 tot hun dood.
  • Sla linksaf de rue de Harlay in en ga vervolgens rechtsaf de quai de l’Horloge op.
Hier zie je langs de Seine het middeleeuwse gebouw van de Conciergerie, tot de 14e eeuw onderdeel van het Palais de la Cité, waar de Franse koningen woonden. Later werd het een beroemde gevangenis waar tijdens de Franse Revolutie (eind 18e eeuw) duizenden gevangenen (onder wie Robespierre en Marie-Antoinette) wachtten tot het hun beurt was voor de guillotine. Het gebouw heeft vier torens, de toren op de hoek is de Tour de l’Horloge, in 1370 de eerste klok van Parijs. De ingang naar de Conciergerie is aan de boulevard du Palais.
 

Gotisch en Jugendstil

  • Ga rechtsaf de boulevard du Palais in.
Hier ligt achter het mooie goudkleurige hek het Palais de Justice, het gebouwencomplex van het Franse gerechtshof. Ook dit gebouw was onderdeel van het Palais de la Cité, maar werd in 1431 overgedragen aan het gerechtshof. De zittingen zijn in principe vrij te bezoeken. Voorbij het goudkleurige hek van het Palais de Justice kom je bij de ingang naar de Sainte Chapelle, een prachtige gotische kapel uit 1248 met beroemde glas-in-loodramen. Vanaf de straat steekt het spitse torentje net boven de omringende gebouwen uit, maar vroeger stond de kapel op een ruimere binnenplaats. De kapel werd gebouwd in opdracht van koning Louis IX de Heilige. Hij gebruikte hem als kerk en als behuizing voor zijn relikwieën, waaronder de doornenkroon van Christus die hij voor veel geld van de keizer in Constantinopel had gekocht. De eenvoudige benedenverdieping was voor het personeel. De rijke bovenverdieping was bestemd voor de koninklijke familie, die er kon komen door een gang die uitkwam in het paleis. Op de bovenverdieping zijn een groot aantal prachtige glas-in-loodramen, wandschilderingen, standbeelden van de twaalf apostelen en met sterren beschilderde plafonds. De ramen zijn vooral spectaculair als de zon schijnt.
  • Loop tegenover het goudkleurige hek aan de boulevard du Palais de rue de Lutèce in.
Het metrostation Cité aan je linkerhand heeft nog een originele jugendstil-ingang van Hector Guimard. Erachter is de bloemenmarkt (op zondag vogeltjesmarkt) die doorloopt tot op de quai de la Corse.
 

De Notre Dame en het Hôtel-Dieu

  • Loop de rue de Lutèce door en sla rechtsaf de rue de la Cité in. Loop door tot op het plein.
Je staat nu op de place du Parvis Notre Dame voor de kathedraal. Links staat een ziekenhuis, het Hôtel-Dieu, dat eerst aan de zuidkant van het plein stond maar in de 19e eeuw is verplaatst naar de noordkant. Je kunt even kijken in de rustige binnentuin van het ziekenhuis. Door het verplaatsen van het ziekenhuis ontstond een prachtig plein met zicht op de beroemdste gotische kerk ter wereld, de Notre Dame de Paris, gebouwd tussen 1163 en 1330. Beroemd is de voorkant van de kerk met de twee torens en de drie portalen, prachtig versierd met beeldhouwwerk. De Grote Galerij verbindt de twee torens. Vanaf die galerij kan je ook de beroemde waterspuwers zien. Het roosvenster boven de ingang heeft een diameter van 10 meter. Vlak daaronder is de Koningengalerij met de standbeelden van alle 28 koningen van Juda en Israël. Rechts op het plein staat een standbeeld van Karel de Grote te paard. Midden op het plein ligt het nulpunt voor de afstanden van Parijs naar andere plaatsen in Frankrijk. In de Crypte Archéologique kun je nog Romeinse resten van de stad bekijken.

Amber stelt voor om een bezoekje te brengen aan de binnentuin van het ziekenhuis. We willen nonchalant doorlopen, maar worden tegengehouden door een indrukwekkende meneer. Bijna hebben we de neiging om weer naar buiten te vluchten, maar de man vraagt vriendelijk of hij even in de handtas van Amber mag kijken. Daarna bestellen we koffie met een stuk quiche en een fancy hotdog. Het smaakt heerlijk en het kost hier bijna niks, echt een aanrader dus 😁. We bezoeken de binnentuin en gaan op zoek naar een toilet. Het is geen ziekenhuis zoals wij dat kennen, het is een heel oud gebouw met trappenhuizen en dichte deuren die we niet durven open maken of die ik van Amber niet mag open maken omdat we de Nederlandse vertaling van de Franse waarschuwingen niet kunnen vinden.
In het ziekenhuis is geen toilet voor bezoekers, dus waagt ook Amber een poging bij het openbaar toilet. Het eerste toilet is bezet en er staat al iemand te wachten, dus die slaan we over. Bij het tweede toilet komt er net iemand naar buiten. Ik probeer Amber te overtuigen dat ze snel naar binnen moet gaan omdat er nog twee dames op het toilet afkomen. Ze wil niet, maar de dames gaan ook niet naar binnen. Ze blijven staan wachten tot de deur zich weer sluit. Nieuwsgierig lopen we terug naar het eerste toilet en lezen aandachtig de gebruiksaanwijzing, terwijl er een blauw lampje brandt. Het blijkt dat de toiletten na ieder gebruik automatisch gereinigd worden. Je mag dus pas naar binnen als het lampje weer groen is.
Na het toiletbezoek lopen we even te dwalen om de route weer op te pakken en uiteindelijk lopen we terug naar het ziekenhuis om vanaf daar de route te vervolgen.
  • Loop rechts van de kerk door het parkje.
Van deze kant kun je de mooie zijkant van de kathedraal bekijken met de steunberen die een groot deel van het gewicht van de kerk dragen. Tegelijkertijd kan je een blik werpen op de Seine en de linkeroever
 

Middeleeuwen en 200.000 stukje kwarts

  • Loop terug naar de place du Parvis Notre Dame en ga rechtsaf de rue d’Arcole in. Neem de eerste straat rechts, de rue Chanoinesse, vervolgens de eerste links, de rue de la Colombe. Ga rechts de rue des Ursins in en linksaf de rue des Chantres in, vervolgens rechtsaf de quai des Fleurs op.
Dit zijn nog de oorspronkelijke middeleeuwse straatjes van het Ile de la Cité. Vroeger bestond het hele eiland uit zulke straatjes, maar in de 19e eeuw werden veel straten en huizen met de grond gelijk gemaakt om ruimte te scheppen, onder andere vanwege het steeds drukkere verkeer.
  • Loop de quai des Fleurs uit die overgaat in de quai de l’Archevêché.
Aan je linkerhand, op de square de l’Ile de France, is het Mémorial de la Déportation, een monument ter herdenking van 200.000 Fransen die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar een concentratiekamp. Het bestaat uit een ondergrondse crypte met urnen van de slachtoffers. Op de wanden zijn 200.000 stukjes kwarts aangebracht.
  • Loop de Pont de l’Archevêché over en sla rechtsaf de quai de Montebello in.
Je loopt langs de Pont au Double, waarvan een vorige versie gebruikt werd als uitbreiding van het ziekenhuis Hôtel Dieu, dat toen aan deze kant van het Ile de la Cité stond.
Vlak na de Pont au Double is links een parkje op de square René Viviani. Vanaf dit oude park heb je een prachtig uitzicht op de zuidkant van de Notre Dame. De kerk
Saint-Julien-le-Pauvre begrenst het park aan de zuidkant. Aan die kant staat ook een afgeleefde acacia uit 1601, een van de oudste bomen van Parijs. Hij wordt gestut
door betonnen balken. In het midden van het park staat een driehoekige bronzen fontein uit 1995 van Georges Jeanclos.
  • Verlaat het park via de rue Lagrange. Vervolg die straat tot aan de place Maubert en metrostation Maubert-Mutualité.
 

Op naar de Eiffeltoren, Arc de Triomphe en de Champs Elysées


We gaan na deze prachtige wandeling op weg naar het pantheon waar we even relaxen op een van de bankjes. In de buurt van het pantheon nemen we de bus naar de Eiffeltoren. We komen tot de conclusie dat we onze mening over Fransen moeten bijstellen, ze zijn over het algemeen vriendelijk en beleefd.
De Eiffeltoren bekijken we van alle kanten, maar we gaan niet naar binnen of omhoog. Na de Eiffeltoren gaan we op zoek naar de Arc de Triomphe en de Champs Elysées. Het is hier prachtig en we verbazen ons over het formaat van al deze bezienswaardigheden wanneer je er direct naast staat.
Amber heeft het inmiddels koud gekregen, dus zoeken we een banketbakker op waar we opwarmen met koffie en een mini eclair. Daarna gaan we een trui kopen bij h&m op de champs elyssee. We volgen nog een enorm bord waar een toilet op aangekondigd wordt, maar het blijkt een groot doolhof en we besluiten gewoon terug te gaan naar le marais. Dit keer nemen we de metro, die stampvol blijkt te zitten. Ik snap nu hoe zo’n sardientje zich voelt.
We twijfelen of we bij de Italiaan zullen gaan eten, maar kiezen toch voor le marche. Onze keuze valt op een loempia met geitenkaas, vijgen en honing met daarna witvis met rijst en een beurre Blanc en als afsluiting een flensje met karamel. Genieten met een grote G. Nu lekker op tijd naar bed en energie opdoen voor morgen.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Het heet dan wel bezoek ziekenhuis , maar je had het beter toilet bezoek kunnen noemen πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Jan Haasjes 2019-12-03 21:52:47

En ik mis de foto’s van al die toiletten πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Jan Haasjes 2019-12-04 10:06:03
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.