Beter

Griekenland, Δήμος Ρόδου

Afandou - Kolymbia - Archipolis - Eleousa - Profitis Ilias - Apollona - Platania - Eleousa - Archipoli - Psinthos


Vandaag is het maandag en we beginnen ons weer wat beter te voelen na al die ellende aan het begin van de vakantie. Het gebied rond Profitis Ilias staat voor vandaag op de planning.
Profitis Ilias is een 641 meter hoge berg ten zuidwesten van Rhodos stad, niet ver van Kamiros. Het is een fraai begroeide berg waar een aantal zeer interessante bezienswaardigheden te zien zijn.
We rijden eerst naar Afandou langs de vogelnestjes-lantaarnpalen en door de heerlijke citrusbloesemgeur. Geen koffiestop deze keer, maar over de hoofdweg door naar Kolymbia. De straat die naar de zee voert is kaarsrecht en omzoomd door Eucalyptusbomen, het heet dan ook Eucalyptesstreet. Dit is dan ook gelijk de enige bezienswaardigheid hier, want Kolýmbia is geen dorp, zelfs geen nederzetting. Het is een rustig hotelgebied, waarvan de meeste hotels nu nog gesloten zijn. Het terrasmeubilair is op geslagen of verpakt in plastic. Een leuke weg, maar niet iets om langer te blijven.
 

Bronnenwandeling

We rijden verder richting Archipolí en stoppen onderweg bij Épta Pigés (de zeven bronnen).
De zeven bronnen is een mooi natuurgebied in de gemeente Archangelos, aan de oostkant van Rhodos. In de prachtige natuur kan je mooi wandelen en de bronnen bekijken die in een beekje samenkomen. Er heerst hier een kalme en rustgevende sfeer.
Épta Pigés is een van de meest romantische plaatsen van Rhodos. Het is hier zalig koel onder de schaduw van de platanen. De groene kloof heeft zeven bronnen en stromende beekjes, die bijna nooit droog staan, zelfs in de zomer niet. De bronnen komen uit de Italiaanse periode: de bronvijver voedde een waterleiding in de Kolýmbia-vlakte, waarvan de testen naast de eucalyptuslaan nog te zien zijn.
Voor de meeste mensen is het niet de rust en mooie omgeving die het hier zo bijzonder maken, maar de spannende wandeling door de donkere stenen tunnel, waar enkelhoog water doorheen stroomt. De tunnel is erg smal, zo'n 75 cm breed en 170 cm hoog en ongeveer tweehonderd meter lang. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie, maar een opwindende ervaring voor de avontuurlijke vakantieganger.
We wandelen langs een waterloop door dicht bos omhoog, waar loslopende pauwen de rust van het bos met schrille kreten verscheuren. Prachtig is het hier!
 

Ágios Nektários

Na de wandeling stappen we weer op, maar voordat we in Archipolí aankomen, maken we nog een tussenstop bij Ágios Nektários.
Komend van de Zeven Bronnen richting het dorp Eleousa, zie je allereerst het mooie klooster van Agios Nektarios. Een nieuwe kerk, die gewijd is door de 'jongste' heilige van de Grieken, die pas in de jaren '20 werd geheiligd. Het imposante gebouw is binnen beschilderd naar 1000 jaar oude regels, die ook in historische kerken te vinden zijn. Voor de kerk bevindt zich een eeuwenoude, grote plataan die aan de binnenkant hol is, net een kamertje.
Het klooster is zeker een bezoekje waard, maar voor Jan is het kamertje in de plataan wel een beetje aan de krappe kant.
 

Rondje Oros Profitis Ilias

Even na Archipolí komen we bij een splitsing, links ga je naar Eleousa en Platania, rechts ga je naar Eleousa en Dimilia... Okay, we kunnen dus links of rechts, dat is om het even, we komen altijd in Eleousa terecht. Onze voorkeur gaat uit naar links.
In het dorpje Eleousa zul je verrast worden door een groot, vervallen mysterieus gebouw, midden in het bos. In de periode rond de tweede wereldoorlog, toen Rhodos nog in Italiaanse handen was, was dit het zomerpaleis van de Italiaanse gouverneur. Later toen de Italianen vertrokken, werd het een sanatorium voor chronisch zieken. >In de jaren 70 is het sanatorium opgeheven en werd het een commandopost van het leger.

We verkennen het gebouw uitgebreid en rijden dan door naar Ágios Nikólaos Fountouklí.
Wanneer je verder richting Profitis Ilias rijdt, dan kom je nog twee zeer interessante bezienswaardigheden tegen; de grote, ronde fontein en de kerk van Agios Ioannis Foundoukli die in de 15e eeuw is gebouwd.
Het kerkje is in het bos gelegen en heeft goed bewaarde fresco's uit de 15e eeuw te zien zijn. Heel bijzonder dat deze fresco's nog zo mooi zijn na honderden jaren.
Een paar kilometer verder ligt de top van de berg Profitis Ilias. Hier wordt je verrast door Oostenrijkse taferelen, er staan namelijk twee grote gebouwen die je meer aan Oostenrijk en aan Zwitserland doen denken, dan aan Griekenland.
Honderd meter vanaf de taverna Elafaki, is er een stenen trap die je naar boven op het hoogste punt van de berg brengt. Ook hier zul je weer een vervallen en mysterieus gebouw tegenkomen en een vervallen katholieke kerk.
Wij vinden het hier verschrikkelijk! Als we naar Oostenrijk hadden gewild, hadden we wel een ander vliegtuig geboekt, snel doorrijden dus! We proberen zelfs de stenen trap niet meer.
We vervolgen onze rit om het Oros Profitis Ilias gebergte en rijden via de witte dorpjes Apollona en Platania en daarna weer naar Eleousa en Archipoli waar we lunchen.
Na de lunch rijden we via Psinthos weer terug naar ons appartement.







Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.