Vanmorgen reden we naar Sopron, vlak bij de Oostenrijkse grens. Het eerste deel van de weg was grotendeels 4-baans. Paul vond het dan ook saai om te rijden. Ondanks de 4-baans weg was het geen snelweg (M-weg). Daar mogen wij niet op rijden, omdat we geen vignette (matrica) hebben gekocht.
Het landschap is heuvelachtig met wisselende kleuren groen, geel en bruin. Soms een stukje met wijngaarden.
We lunchen in een parkje in een dorp. Daarna mag ik smallere wegen rijden naar onze bestemming.
De Kelten hadden al een nederzetting in wat nu Sopron is. In de Romeinse tijd heette het Scarbantia. Overblijfselen liggen 4,5 meter onder het huidige niveau. In de kelder van de VVV zijn stukjes van het Forum en de Agora te zien.
Na WO I wilde men Sopron en omgeving toedelen aan Oostenrijk, als hoofdstad van het gebied Burgenland. In een referendum sprak de bevolking zich uit om bij Hongarije te blijven. Midden in de stad staat de Hüségkapu, de Loyaliteitspoort. Er vlak achter de vuurtoren (Tüztorony), waar vandaan bewakers de bewoners waarschuwden bij brand of nadering van een vijand. Met trompetsignalen werd ook de tijd aangegeven. Wij klimmen omhoog om uit te kijken over de stad.
In een van de oudste straatjes van de stad bezoeken we de oudste synagoge van Hongarije (1350).
De synagoge bestaat uit drie delen: mannenruimte of Torah-kamer, vrouwenruimte en ritueel bad.
Er zijn nog 3 van deze Middeleeuwse synagogen over in Europa (Praag, Krakow en Sopron).
Als we later naar de camper fietsen, passeren we een orthodoxe synagoge uit 1890-1891, die sinds 2022 is gesloten.
Voor we dat deden, liepen we een aantal kerken binnen en wandelden over pleinen, door straatjes en langs de Middeleeuwse stadsmuur, die na bombardementen van WO II weer tevoorschijn kwam.
We aten een ijsje, dronken wat op een terrasje en aten kebab.
De camper staat op een parkeerterrein wat meer naar de rand van de stad. Tussen woningen voor ons zien we het restant van wat ooit een flinke windmolen is geweest: gemetseld met bovenop een kap van houten spanen. Om de molen heen een gesloten cirkel van woningen, als een burcht.
Morgen rijden we Oostenrijk in. Als het net zo snel gaat als de heenweg, zijn we daar morgenavond doorheen.
Geschreven door Arendien-en-Paul