We starten onze dag vandaag bij de burcht van Soroca. De precieze ouderdom is niet bekend, maar het fort wordt voor het eerst genoemd in documenten van 12 juli 1499. Er wordt dan een eeuwige vrede gesloten tussen Stefan de Grote met John Albrecht, koning van Polen.
Uiteraard hield deze eeuwige vrede geen stand.
Het fort Soroca, met 4 ronde en 1 vierkante toren rond een binnenplein van ca 30m doorsnede, is gebouwd op een laagte aan de rivier de Dniester. Vanuit de burcht heb je uitzicht over en langs de rivier en op de stad.
In de loop der jaren is het verschillende keren aangevallen en vervolgens in andere handen overgegaan. Polen, Tartaren en Kozakken hebben het aangevallen en gehad. In 1699 kwam het weer in Moldavisch bezit om 39 jaar later samen met de stad Soroca af te branden na een Kozakken-aanval. Sinds het midden van de 18e eeuw is het militair niet meer van belang.
Ştefan del Mare şi Sfint (Stefan de Grote en Heilige) (1457-1504) kom je overal tegen. In bijna iedere plaats heeft de hoofdstraat zijn naam en vaak staat er ook een standbeeld van hem. In Soroca hangen de vlaggen van Moldavie, de stad en de Europese unie erbij.
In een ruimte in de vierkante toren hangt een replica van zijn zwaard (125 cm, 2,5 kg). Het origineel hangt in het Topkapi museum in Istanbul.
Onderweg naar de burcht lopen we langs een groep mensen die de straat aan het vegen zijn. We worden in het Frans aangesproken en weer gevraagd hoe we Moldavië vinden.
Op de terugweg kopen we een brood. Dit winkeltje heeft zelfs een bruin.
Paul kijkt nog even binnen bij de oude bioscoop, waarvoor we de nacht doorbrachten. Gisteravond zagen we er groepjes kinderen/tieners naar binnen gaan.
Het lijkt een heel mooi gebouw te zijn geweest. Jammer van de huidige staat.
We rijden naar Orheiul Vechi, een gebied met archeologische sporen uit verschillende tijden, van de steentijd tot een dorp uit de 19e-20ste eeuw. Morgen meer hierover.
Onderweg kopen we weer een watermeloen. De verkoper maakt nog gauw een foto van ons voor we wegrijden. Kan hij thuis bewijzen dat hij klanten uit een Nederlandse camper heeft gehad.
Geschreven door Arendien-en-Paul