Vanmorgen reden we naar Iaşi, de hoofdstad van de provincie Moldavië. Ooit zelfs de hoofdstad van het verenigde Roemenië.
De stad heeft ook de oudste universiteit van Roemenië (sinds 1860). Vandaag zagen we verschillende jonge mensen in galakleding lopen met capes en baretten (academic cap), vaak met bloemen en een groene map onder hun arm.
Trotse ouders maakten foto’s met op de achtergrond het Cultuurpaleis. Dat laatste werd tussen 1906 en 1925 gebouwd op de ruïnes van oude koninklijke burchten. De architect heeft zich laten inspireren door het Parijse Hotel de Ville. Het werd gebouwd als zetel voor het stadsbestuur en de rechtbank. Nu zijn er verschillende musea in ondergebracht. Wij staan vannacht vlak tegen een van de muren ervan.
Vanmiddag liepen we de stad in. We bewonderden de kerk van de Drie Hiërarchen (Trei Ierarhi), die in 1637 werd gebouwd. De muren zijn volledig bewerkt. Oorspronkelijk zelfs versierd met goud, zilver en edelstenen. Binnen zijn ze aan het renoveren. Er hangt een geur van ontsmettingsmiddel en we zien een monnik de iconen en andere zaken, die gelovigen kussen, schoonmaken.
De dame bij de VVV, waar we later binnenliepen, vertelde dat men bezig was om de kerk op de Unesco werelderfgoedlijst te krijgen.
We wandelden naar het Nationaal Theater/Opera “Vasile Alecsandri”, gebouwd tussen 1894 en 1896 naar een ontwerp van 2 Weense architecten (Fellner en Helmer), die 42 theaters bouwden in het Oostenrijks-Hongaarse rijk en daarbuiten. Via een achterdeur gingen we naar binnen en langs kleedkamers komen we in de grote hal. De zaal is prachtig met zijn loges en balkons. Onze gids vertelde dat er 24 kg goud was gebruikt voor de decoratie. In de ruimtes achter de loges fluwelen bankjes om in de pauze te verpozen. De dames in avondjurken kun je er gemakkelijk bij bedenken.
We eten in de stad vanavond. Op de terugweg naar de camper gaan we nog even kijken in de kathedraal. Vanmiddag stond er steeds een lange rij voor de deur. Nu staat diezelfde rij in de kerk. Mensen kunnen bij binnenkomst iets op een briefje schrijven en dat daarna afgeven bij een geestelijke, die audiëntie houdt. Daarvoor staan de mensen dus in de rij.
Tegenover de ingang van de huidige kerk, staat de oude kathedraal. Het voorportaal is helemaal ingelegd met mozaïek.
Morgen gaan we naar Moldavië. We zijn dan waarschijnlijk een paar dagen onder de radar. We moeten eerst een Moldavische simkaart kopen (of een wifi vinden). Moldavië is geen EU, dus onze bundels zijn er niet geldig.
Geschreven door Arendien-en-Paul