De citadel van Prejmer

Roemenië, Prejmer

Het centrale deel van Roemenië (Transsylvanië) heeft eeuwenlang deel uitgemaakt van het Hongaarse en later Oostenrijks-Hongaarse rijk. Hongaarse koningen lokten in de 12e en 13e eeuw Duitstaligen uit vooral Saksen naar hier. In ruil voor het bewerken van de grond en het bewaken van de grenzen, kregen ze privileges. De steden die ze bouwden, leken op Duitse steden. Tegen aanvallen van Turken en Tartaren werden kerkburchten gebouwd, waarin burgers zich tijdens een aanval konden terugtrekken. De versterkte kerken van Transsylvanië staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.
In Prejmer staat zo’n kerkburcht, waar we gaan kijken voor we verder gaan. Rond de gotische kerk werden in de 15e tot de 18e eeuw muren geplaatst. In de binnenste muren zijn over 4 lagen kamers gebouwd. Ieder gezin in het dorp had hier een eigen kamer. Aan de buitenkant van de bovenste verdieping loopt een gang met schietgaten, pekstortgaten en af en toe een secreet. Opvallend is een “doodsorgel”, een draaibare plank waarop aan beide zijden projectielen bevestigd konden worden. Terwijl de ene kant werd leeggeschoten, werd de andere kant weer gevuld. Door de plank te draaien, kreeg je het effect van constant vuren.
In de kerk een altaar triptiek, geschilderd tussen 1450 en 1460 in Transsylvanië. De hoofdbedekking is gelijk aan de Saksische vrouwendracht van die tijd.
Na dit bezoekje is Paul uitgeteld. Hij slaapt dan ook een groot deel van de rit naar de camping bij Drăguş, die we hebben gevonden op P4N. Een simpel door bomen omringd grasveld met kranen, toiletten en (zonne)douches. Er zijn zelfs stopcontacten en wifi. In de referenties lezen we dat er niemand langs komt om stageld op te halen. Tenzij er nu wel iemand komt, staan we dus gratis. Als we aankomen is het helemaal leeg. Later komen er nog 2 campers en een personenwagen bij.
We staan in de uitlopers van de Zuidelijke Karpaten. Kijken uit op een van de hoogste punten daarvan en ’s nachts moet het dus weer koelen.
We zijn van plan hier een paar dagen te blijven om tot rust te komen en zodat Paul kan opknappen.


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Beterschap Paul

Pauly 2024-08-12 22:58:06

Weer een mooi stukje geschiedenis en jullie hebben goed weer . Prachtig dat de Unesco zulke interessante kerken ,burchten enz. behoed voor verval en zo blijft de geschiedenis leven. Paul van harte beterschap ,goed uitzieken.

Ineke. 2024-08-13 07:55:39
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.