Joods verleden

Moldavië, Chisinau

Vandaag gaan we opnieuw de stad. We beginnen op de Joodse begraafplaats. Op weg erheen, zien we een putdeksel van de waterleiding, met de watertoren erin. Later vinden we nog eentje van de stad.
In 1903 en 1905 zijn tijdens Pogroms in Chişinău tientallen mensen vermoord. Waarschijnlijk werden die Pogroms van hogerhand georganiseerd om de anti-tsaristische revolutionaire stemming om te buigen. De slachtoffers zijn begraven op de Joodse begraafplaats in de stad. In de Sovjettijd is een deel van de begraafplaats geruimd om plaats te maken voor een park. De stoffelijke resten zijn niet herbegraven. Er werd dus geen rekening gehouden met Joodse tradities.
Als we een stukje de begraafplaats oplopen, komen we twee mannen tegen. Ze vragen of we toerist zijn. Dan worden we meegewenkt. Aan een andere kant van de begraafplaats is de ruïne van een oude synagoge. Door de Sovjets verwoest vertelt de “beheerder” die het slot er voor ons afhaalt, zodat we binnen kunnen kijken. De kogelgaten zijn nog te zien in de deuren.
In de buurt van de synagoge is ook een kelder, waar “manuscripten” werden bewaard. Wat dat waren, kwamen we niet achter. Hij sprak geen westerse taal.
Hier zien we ook wat oudere grafstenen. Veel stenen zijn kapot en veel graven zijn overwoekerd met planten. Opvallend ook is dat er weinig steentjes op liggen. Normaal gesproken wordt er een steentje op een graf gelegd als iemand er Kaddisj zegt.
Na de begraafplaats fietsen we verder naar het centrum. We gaan naar de Centrale Markt. Een wirwar van kramen met kleding, schoenen, huishoudelijke artikelen, fruit, groente, kruiden en een gebied met “bouwmateriaal”.
We lunchen op een afgesloten terrasje. Het blijft de hele dag bewolkt. Vanmorgen vielen er zelfs een paar spetters.
Onze camper staat onder het toeziend oog van Lenin, geflankeerd door Marx en Engels. Ook verder in de stad koppen van ons onbekenden.
Vanavond na het eten wandelen we nog een stukje langs het meertje. Een van de flaneergebieden van de stad. Deze heeft ook waterfietsen, veel eettentjes en wat kermisachtige attracties. We sluiten de dag daar af met een ijsje.


Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Wat een geschiedenis ... De Joden kwamen met het Tsarenrijk en daarna de Sovjet Unie van de regen in de drup ... Zo'n oude Joodse begraafplaats is van een trieste schoonheid. Fijn dat er zo goed op jullie camper wordt gelet ;-)

Maaike 2024-08-07 19:26:47

De "manuscripten" zijn of Torah-rollen geweest, of eventueel boeken / geleerde stukken uit een jeshiva (Talmoedschool). De joodse geschiedenis van Moldavië is tegelijk interessant en zeer treurig.

Ger D. 2024-08-11 21:16:32
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.