De Eierkuchen mit Käse waren Moldavische placinta (opgevouwen pannenkoeken) gevuld met kaas en geserveerd met een flinke scheut zure room. Heel lekker, maar wel machtig. De overige dingen op tafel (broodjes met vis en courgette, brood met boter, jam of honing) hebben we niet aangeraakt. Na 2 placinta zaten wij vol.
De Evangelische kerk die dit kamp runt, werkt ook met ouderen en gehandicapten. We hebben de doos met kleding, die we hadden meegenomen, achtergelaten bij de beheerdersfamilie van dit kamp. Nadat we een vrijwillige bijdrage hadden betaald voor overnachting en maaltijden, zijn we vertrokken naar Chişinău, de hoofdstad van Moldavië.
We staan in de buurt van het Expogebouw op een parkeerplaats en pakken de fiets naar het centrum. Overal in de stad rijden trolleybussen, dus een wirwar van draden over de straten.
Uiteraard weer een Boulevard Stefan cel Mare şi Sfint, met zijn beeld erbij. Vlak daarbij een Arcul de Triumf met als jaartal 1846. Chişinău was toen een stadje in het Tsaristische Rusland. De Boog is gebouwd in 1840 als herinnering aan de overwinning van het Tsaristische Rusland op het Ottomaanse Rijk (Russisch-Turkse oorlog 1828-1829).
Vanaf de Boog hebben we een goed zicht op de Geboorte van Christus Kathedraal. We kijken er binnen. Opvallend dat ook jonge mensen alle iconen langsgaan en kussen.
Op een paar plekken zijn er marktkramen met typisch Moldavisch handwerk.
Er staan een paar mooie gebouwen in de stad, veelal uit het eind van de 19e en begin 20ste eeuw.
Als we terug fietsen naar de camper, komen we langs een oude watertoren. In 1892 gebouwd op het toen hoogste punt van de stad als onderdeel van het stadswaterleidingproject. Hij diende tevens als brandtoren. Nu huist het historisch stadsmuseum met veel documenten en foto’s erin.
We willen vooral het uitzicht vanaf de 7e etage wel zien. De gietijzeren wenteltrap naar boven is nog origineel.
Terug bij de camper kunnen we nog buiten zitten, met alle ramen en deuren tegen elkaar open om te koelen. Aan het begin van de avond krijgen we een flinke onweersbui.
Geschreven door Arendien-en-Paul