Brugge, Triënnale 2018 - Vloeibare Stad

België, Brugge


Van 5 mei tot 16 september 2018 kun je in Brugge de kunstwerken en installaties van de Triënnale gaan bekijken. Het thema is Liquid City / Vloeibare Stad.

En zo trokken we op één van onze laatste verlofdagen op een veel te warme zomerdag naar het mooie Brugge. Om de Triënnale volledig te zien en te begrijpen, ga je beter eerst binnen in één van de 4 infokantoren. Daar kun je een boekje met uitleg en een plannetje meenemen.

Maar aangezien wij onze auto buiten de stadsmuren gratis geparkeerd hadden, kwamen we de stad via een andere weg binnen en had ik de "Xplore Bruges" app op de telefoon al bij de hand. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het allesbehalve praktisch vond. In vol zonlicht is het scherm bijna niet te lezen en het plannetje is te klein. Maar goed, we hebben het toch gered hoor. Gelukkig staat aan elk kunstwerk een bord met uitleg.

De kunstwerken zijn gratis toegankelijk van 12.00 tot 18.00u.

Trek gemakkelijke schoenen aan en zorg ervoor dat je op warme dagen als vandaag water en eventueel een snack bij de hand hebt. Als je het volledige parcours volgt, dan heb je toch een wandeling van om en bij de 12km voor de boeg.

Het is niet mijn bedoeling om hier elk kunstwerk of installatie toe te lichten. Daarvoor verwijs ik jullie graag door naar de website : https://www.triennalebrugge.be/

Het thema van de tentoonstelling is echter vrij actueel en speelt zich dus af in en aan het water. Hier in Brugge zijn dat de Reitjes. Dat het klimaat verandert begint iedereen wel door te krijgen maar dat daardoor de zeespiegel stijgt, daar staan we misschien nog niet genoeg bij stil. We zullen dus onze infrastructuur moeten aanpassen in de toekomst. De tentoonstelling stelt nieuwe ideeën voor. De meeste futuristisch, maar daarom niet minder praktisch en mooi.

Wij vonden de "Floating School" op het Minnewater erg praktisch, mooi en zelfs koel op deze warme dag. Nog nooit zo'n mooi zicht gehad op het sashuis daar !

Een charmante oase van rust vonden we in de binnentuin van oude Godshuizen bij het werk "G.O.D"

Ook het Spaanse, kleurrijke Selgascano Pavillon was bijzonder, ook al smolten we zowat onder de oranje plastiek.

Door "The Floating Island" en "Acheron" kwamen we aan de Langerei. Een stukje Brugge waar ik zelden kom. Ik vraag me nu af waarom, want het is een schitterende buurt.

Helemaal verrassend waren de werken in het Grootseminarie aan de Potterierei (ook zo'n fotogeniek hoekje). Gewoon de moderne opstelling in dat oude gebouw zijn uniek. En zo kom je ook eens in een gebouw waar je anders niet binnen kunt.

Verderop aan de pakhuizen van een oude fabriek (ik denk de Gistfabriek) is een ontmoetingsplaats in volle opbouw. Daar was de boomhut gezellig.

De grootste trekpleister, en terecht hoor, is natuurlijk de plastieken walvis aan het Jan van Eyck standbeeld. Deze is volledig opgebouwd uit plastiek afval verzameld aan de stranden van Hawaï. Je wordt er letterlijk met de neus op de feiten gedrukt dat het hoog tijd is dat we iets doen aan onze afvalberg. Ik kan mij mateloos ergeren aan rondzwervend afval dat achteloos weggesmeten wordt. "Iemand anders ruimt het wel op", denkt men....

Een bezoek aan de Poortersloge is zeker aan te raden als je wat achtergrondinformatie wil bij alle kunstwerken. Je kunt er de grondstoffen van dichterbij bekijken en ook zijn er veel filmpjes gemaakt over de opbouw.

Wij zijn op een redelijk tempo doorgegaan en kwamen bijna tijd tekort. Het is dus zeker een uitstapje waar je een hele namiddag kunt mee vullen. En 's avonds ergens een terrasje doen en een hapje eten. Maar let daarbij wel op dat je niet in een "toeristenval" terecht komt. Zelfs wij ondervonden het in de namiddag aan den lijve op een terrasje. Peperduur en niet eens lekker. Helaas is dat in de meeste toeristische steden het geval. We hadden het eigenlijk moeten weten, maar we hadden dorst en een beetje honger. Volgende keer even Tripadvisor raadplegen, hoewel dat ook niet altijd een garantie is natuurlijk. ;-)

Oja, op onze tocht liepen we de Heilige Magdalena kerk binnen waar momenteel het Agora project loopt. Maakt eigenlijk geen deel uit van de Triënnale, maar is er wel door geïnspireerd en loopt ook nog tot 16 september. Erg bijzonder ook hier !

Met de foto's wil ik jullie even meenemen op onze tocht. Wil je dit zelf zien, dan kan dat dus nog tot 16 september.

Tot een volgende !





Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Vorige week ook bezocht met de kleinkinderen, wel een stukje moeten inkorten, want voor de korte beentjes was het een beetje lang. Toch veel "waarom" vragen gekregen. Was toch gecharmeerd door het opzet, en zo krijgt de "museumstad" een zeer hedendaags jasje. Een aanrader, en zo kom je nog eens in de minder gekende kantjes van Brugge terecht

daniel 2018-08-10 10:49:04

beetje een verweving van,zoals het in Brugge past,mix van,doet me ook aan Watou denken en hun kunstenfestival,parcours langs buiten-en binnenlocaties,natuurlijk is Brugge gezien het eerder architecturale thema een zowel ruime als besloten plek. De plastieken walvis doet me aan een stripalbum van Jommeke denken destijds.

els 2018-08-10 10:56:12

Mooi verslag Hilde! En een mooie gelegenheid om Brugge eens anders te zien dan gewoonlijk! Groetjes, Dirk

dirkentonys.reisdagboek 2018-08-11 13:25:56

Met verbazing naar sommige kunstwerken gekeken Er moet inderdaad informatie bij ,!die walvis is zeker een item . Goed gedaan

Luut 2018-08-12 20:05:51
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.