Lousioskloof en bergen van de Peloponnesus

Griekenland, Municipal Unit of Dimitsana

De nacht op Olympia was een koele nacht, de ventilator kon uit blijven. Een stevige regenbui om 3.00 uur zorgde ervoor dat de temperatuur net iets aangenamer is (minder warm dus).
We gaan een twee daagse rit door het binnenland maken.
De bergen in richting de Lousioskloof. De Lousios is een zijrivier van de Alfios in het onherbergzame binnenland van de Peleponnesos. De weg (nr 74) is zeer goed onderhouden met diverse uitwijkplaatsen, ook om even van het uitzicht te genieten.
We rijden door diverse kleine dorpjes met soms een winkeltje of een taveerne. Zoals gewoonlijk zitten de mannen op het terras aan de koffie.
Soms een verrassend dorp verscholen achter een haarspeldbocht.
We hebben iets meer moeite om door de twee grotere dorpjes te rijden. Een paar opstoppingen b.v. door een bestelwagen die moet uitladen bij een restaurant, een Griek die op zijn vrouw wacht die boodschappen heeft gedaan of even wachten voor een overstekende schildpad.
We zetten de camper neer op een CP bij een Hotel Resort. Dat klinkt heel mooi, maar er zijn geen gasten. Het hoogseizoen is in de winter als er hier in de bergen geskied kan worden. Onze plek is prachtig met een wijds uitzicht over het dal.

We lopen naar het dorp Dimitsana, 2 km hiervandaan en op 1000 meter hoogte. Aan het begin van de 20e eeuw telde het dorp ongeveer 8000 inwoners, nu nog maar 600.
Een heel oud dorpje met geplaveide straatjes tegen de heuvel gebouwd met leuke doorkijkjes, kleine terrasjes en winkeltjes. De huizen zijn hoog gebouwd met meerdere verdiepingen.
Wij hebben een prachtig uitzicht op de vlakte van Megalopolis. Een leuke ambiance in dit dorpje, wat een verrassing.

'Dimitsana is sinds de 18e eeuw het commercieel centrum van het gebied en kende vroeger een grote welvaart. De drijvende kracht achter de lokale economie was het overvloedige water in het gebied. De bewoners bouwden met traditionele mechanismen verschillende ambachtelijke voorzieningen, zoals korenmolens, watermolens, leerlooierijen en buskruitmolens, die laatste kwamen goed van pas in de onafhankelijkheids oorlog van het Ottomaanse rijk (rond 1830).

Die avond eten we in het restaurant van het Resort, samen met onze Nederlandse camperburen die na ons hier aankwamen. De bekende stilzwijgende afspraak dat als je ergens parkeert voor de nacht dat je dan ook in taveerne eet. Het was heel gezellig, de kwaliteit van het eten wat minder, maar het is ze vergeven als er verder geen gasten zijn.
Voor de nacht halen we de dekens uit berging. Die kunnen we goed gebruiken. Is ook wel weer eens lekker een koele nacht.
CC 27382

Gisteren, donderdag 22 augustus, rijden we door de bergen terug naar de kust.
De eerste stop is het Open Air Water Museum, vlakbij onze camperplaats. Een prachtig en verzorgd museum (in de buitenlucht) waar het belang van water werd getoond in het pre industriële tijdperk. In de drie gebouwen werden de verschillende technieken uitgelegd. Juist de films die op iedere plek getoond werden maakte het duidelijk.
De graanmolen waar het meel werd gemalen, waarbij het resultaat van het gemalen meel altijd afhankelijk was van de waterkracht of de hoeveelheid water die er uit de bergen kwam. De molenaar werd niet betaald maar kreeg een klein precentage van de opbrengst en mocht met zijn gezin in de molen wonen. Gelukkig was daar wel een haardvuur.
Een andere toepassing van de waterkracht was de grote tobbe die gevuld werd met water. In het vroege voorjaar werd de grote tobbe gevuld die door de kracht van het water een soort wasmachine effect gaf en daar werd de pas geweven kleding in 'gewassen' om de binding te versterken.
Voor de leerlooierij wordt een enorm hoeveelheid water gebruikt. De Grieken hadden daarbij hun eigen proces ontwikkelt. Van de hoeveelheid waterbaden waar het leer in gespoeld werd, al dan niet met natuurlijke toevoegingen, konden we de tel niet bijhouden. Uiteindelijk zal het hele proces van looien van een huid wel eens 2 maanden geduurd kunnen hebben. Onslijtbaar leer moet dat opgeleverd hebben. Pas in 1950 is deze techniek helemaal verdwenen. Prachtige film om dit interessant proces duidelijk te maken, ondenkbaar in deze tijd, zo tijdrovend als dit was.
De derde techniek die werd getoond was het maken van buskruit met behulp van de watermolen. Nog tot in het begin van de 20e eeuw werd zo buskruit gemaakt.
Dat was een mooi en leerzaam begin van de dag.
We gaan de bergen verlaten en dalen via een prachtige weg af. We passeren weer probleemloos een paar kleine dorpjes.
Het bevalt ons wel in dit onbekende binnenland van de Peloponnesus en we proberen nog een camperplaats te vinden. Die zijn er niet maar toch denken we in de WOMO gids iets gevonden te hebben. Bij een klein kapelletje gewijd aan de heilige Theodora kun je staan. Dat wordt weer een rit de hoogte in. De weg is iets smaller maar de toeristenbus kan er ook doorheen. Die volgen we, lekker makkelijk als er auto's zijn die uit moeten wijken. De chauffeur gebruikt regelmatig de toeter, dat gaan we dan ook maar meer doen.

Boven aangekomen is er een parkeerplaats, een café en het kapelletje dus.Toeristen die de heilige kapel komen bezoeken en de icoon van Theresia kussen. Het kapelletje is gebouwd onder een boom, die inmiddels helemaal vergroeid is met de miniatuur kleine kapel.
Ondanks de heilige ambiance is dit is niet de plek waar we ons prettig voelen om te overnachten. Dus we rijden weer terug. Dit keer wel door het dorpje waar de bus omheen reed. Moet lukken en dat lukte ook, maar was dit keer wel erg smal tussen de huizen door.

Ondanks dat we weten dat de campings nog vol zitten, rijden we toch zonder te informeren door naar camping Erodios. Het is inmiddels 17.30 uur dus als camperaar weet je dat het dan moeilijk wordt. En dat is ook zo. Dan maar geduld hebben en gaan bellen, met dank aan de app Campercontact het hele rijtje langs de kust afgebeld tot er eentje plaats heeft. Gelukt! We staan op een grote camping (200 plaatsen), een grote zandvlakte met (palm)bomen en direct aan zee. Een beetje nonchalant gedoe, maar heeft ook zijn charme. Wij houden daar wel van. De campingeigenaar neemt het zo nauw niet, meer dan om een ID kaart (gelukkig hebben we daar een NKC pasje voor) vraagt hij niet. Zoek het maar uit waar je wil staan.
Dus we staan hier wel best. Op loopafstand van het dorpje Foinikounta,(de buurcamping is camping Thines) en we lopen zo het strand op.Een rustige baai waar het weer goed zwemmen is. Hier wachten we dus tot de grote vakantiestroom afneemt. Dat lukt wel want het is hier ook nog eens opvallend rustig. Volgende week weer verder.

CC 158974 Camping Ammos

Geschreven door

Al 12 reacties bij dit reisverslag

Super mooi, dat binnenland. Lekker ruig en altijd verrassend

Monica en martien 2024-08-22 13:17:23

Mooi lang verslag van wat jullie zoal onderweg tegengekomen zijn .,Met prachtige foto’s. Lekker genieten dit WE op de strand camping .,

Patty 2024-08-23 08:42:31

Geweldig om door het binnenland te reizen. We kunnen weer lekker meegenieten door jouw uitgebreide reisverslag.

Marjo 2024-08-23 08:46:51

Ziet er fantastisch uit allemaal. Echt genieten; het binnenland is erg mooi en lekker dat de temp. wat gezakt is. Mooie foto's. Laten me erg meegenieten! Dank voor deze dagelijkse vreugde.

Pieter 2024-08-23 09:10:41

Prachtige foto's en mooi verslag. Peloponessos is prachtig idd, paar jaar geleden rondreis gemaakt. Geniet verder!

Mariette 2024-08-23 09:20:17

Je bent een geschiedenis/roman schrijfster aan het worden. Prachtig verhaal.

Ineke W 2024-08-23 09:50:16

Mooi verslag en dito foto’s. Geeft een beeld hoe zelfs de vroege Grieken leefden. Binnenland en dorpjes hebben authentieke charme.

Jacques 2024-08-23 10:08:18

Doordat jullie het hogerop zoeken is de temperatuur ook weer te doen. De schilderachtige dorpjes en bezienswaardigheden geven een goed beeld van hoe hier geleefd werd en wordt!

Rinus 2024-08-23 10:59:16

Wat een interessant verslag,ja harde werkers vroeger.pracht omgeving en zo leuk die kleine plaatsjes. Lekker aan het genieten

Lies 2024-08-23 13:24:40

Wat een lange rit hebben jullie gemaakt met zoveel wetenswaardigheden. Als je leest hoe de Grieken vroeger (?) de tijd namen om meel te malen, buskruit te maken maar vooral leer te looien dan realiseer je echt hoe het levensritme zoveel sneller is geworden dat de Grieken geen tijd meer hebben om zulke mooie ambachten te blijven doen. Wel goed dat het allemaal gedocumenteerd is. Goed dat jullie te lange leste een plek op een camping hebben gevonden, ik zou daar wel een beetje zenuwachtig van worden als je zo lang moet rond bellen. Jullie zijn echter goed voorbereid met een handige app, dat geeft misschien toch wat rust?

Ellen Verschuur 2024-08-23 13:40:21

Camping Tines,.... Wij vonden het er heerlijk. Wandelen naar dorpje. En vanuit je bed zo de zee in. Een beetje magische plek😅

Monica en martien 2024-08-23 16:42:53

Lange rit moeten maken, eer dat je wat had gevonden. Maar was toch , de moeite waard. Met van alles wat jullie tegen kwamen…. Groetjes, Hans en Annette

Hans en Annette 2024-08-24 13:18:33
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.