Gister verlieten we na negen prachtige vakantiedagen de mooie camping, warme zee en schiereiland Pilion.
De navigatie vermijd de tolwegen op weg naar Delphi. Het is een beetje bewolkt en niet zo warm.
We rijden door een groot landbouwgebied met tomaten en vooral heel veel katoenvelden.
We stoppen voor een koffie langs de weg of bekijken een kerk, die overigens dicht is. Bij een huisje in de buurt gaat een gordijn opzij en staat iemand ons in de gaten te houden. Toeristen in dit dorpje zijn vast zeldzaam.
We zien hutjes gebouwd van landbouwplastic. Wonen daar seizoensarbeiders, vluchtelingen of zigeuners? We weten het niet, de omgeving maakt een armoedige indruk.
Dan moeten we toch weer de bergen in. Dat is Griekenland! We zoeken een plaats om te kunnen lunchen. Maar mooie schone plekjes zijn niet te vinden. Wat ligt hier veel vuilnis langs de weg! Enorm veel plastic flessen, puin wordt gestort, een bankstel wordt langs de weg gedropt en vuilniszakken geleegd. Vuilnis van de huishoudens moet door de bewoners naar de rand van het dorp gebracht waar grote vuilnisbakken staan.
Camping Delphi is leeg. Er staat een harde wind. Zeker op de rand van de camping bij het mooie uitzichtpunt.
We ontmoeten weer de Nederlandse ‘overburen’ Martien en Monica van de vorige camping en eten heel gezellig samen.
Vandaag bezoeken we Delphi. Samen met Martien en Monica nemen we een taxi naar de antieke stad.
Het is een bewolkte dag. Er wordt regen voorspeld, daar trekken we ons niets van aan. Later blijkt dat een paraplu of regenjas wel handig was geweest.
Een beetje geschiedenis van Delphi
Volgens de overlevering, streken hier tegelijkertijd de twee arenden neer die de god Zeus vanuit de verste hoeken van het universum had uitgestuurd, om het centrum van de wereld te bepalen. Op grond van deze mythe geloofden de Grieken dat de navelsteen van Delphi het geografische middelpunt van de aarde was.
Het heiligdom van Apollo in Delphi ligt in terrassen tegen een helling, aan de voet van de Parnassus. De ruïnes van de Apollotempel dateren uit de 4e eeuw voor Christus. Daarvoor stonden op deze plaats nog vijf andere tempels. Apollo god van de muziek en de zon
Maar evenzo belangrijk was dit de plek waar het Orakel die bevond zich in het centrum van Delphi. Een profetes, de Pythia, gaf daar haar raad in de Apollotempel. Zij wat bij een spleet in de aarde waar de dampen omhoog stegen. Nu natuurlijk niet meer zichtbaar.
Koningen en particulieren konden bij het Orakel terecht voor raad. Soms kwamen ze bedrogen uit als ze die opvolgden, want de antwoorden waren vaak voor meerdere interpretaties vatbaar. In de oudheid ging het vaak over advies voor te volgen oorlogen.
Het theater ligt ten noordwesten van de Tempel van Apollo. Oorspronkelijk waren er 5.000 zitplaatsen in het amfitheater en hier werden Delfische festivals georganiseerd ter ere van een overwinning van Apollo op Python. Boven het theater liggen de ruïnes van het stadion waar de Pythische Spelen elke vier jaar werden georganiseerd, net als de Olympische Spelen. De zitplaatsen van het stadion op de steile helling werden later pas gebouwd in de Romeinse tijd en het stadion heeft een renbaan van 178 meter lang.
Helaas hebben we de Tholos van Athena Pronaia, een ronde tempel, waarvan nog mooi zuilen te zien zijn niet gezien en gefotografeerd. We werden overvallen door een heuse regenbui. Zo blijft er nog wat te wensen voor een volgende keer.
Het archeologisch museum van Delphi was wel een succes (en droog). Het museum bevat een aantal zeer interessante vondsten, waaronder het bronzen beeld van de wagenmenner van Delphi uit 476 voor Christus, de Sphinx van de Naxians uit 550 voor Christus.
De middag besteden we in de camper met warme kleren aan. De Chausson van Martin en Monica is ruim genoeg om ook nog samen binnen te zitten. Dit was een gezellig samen zijn. Morgen scheiden onze wegen weer. Dank jullie wel Martien en Monica!
Waar:
Camping Delphi CC 19179 Met matig zwembad maar mooi uitzicht, vanwege harde wind stonden we daar niet (spijt van) Restaurant matig. Te ver van Delphi om te lopen daarom zou camping Apollon handiger zijn en ook goed CC 19180
Geschreven door Peter.en.Eelke.op.stap