Het vriest en het kacheltje snort de hele nacht op 9 graden. Niet om ons warm te houden maar om bevriezen van leidingen te voorkomen.
We moeten vroeg opstaan. Ik heb kaartjes gekocht voor 8.30 uur. Alleen voor het Palacios Nazaríes is een tijdslot, vanaf de ingang is dat een kwartier lopen. En dat geeft maar eens aan hoe groot dit terrein is.
Waarom zo vroeg zullen jullie misschien denken. Dat is enerzijds omdat het dan nog lekker rustig is maar ook omdat het licht ’s morgens vroeg op zijn mooist is.
Dus daar moeten we wat vrieskou voorover hebben. Het wordt een zonnige dag, dus dan zal het wel snel iets warmer worden.
Het Alhambra, een uitgebreid kastelencomplex, is een herinnering aan de eeuwenlange Moorse heerschappij over Granada dat pas in 1492 door de christelijke legers werd veroverd.
Het koninklijk paleis, Palacios Nazaríes, werd gebouwd tussen 1331 en 1391. Topstuk daar is de marmeren fontein met de leeuwen. Overigens is deze geheel gerestaureerd. Jammer dat er geen water uitkomt en slechts van afstand is te zien. De binnenplaats is anders ook indrukwekkend. De zuilen hebben allemaal filligreinversieringen. Maar ook de wanden zijn bekleed met marmeren tegels die minutieus zijn uitgehakt met versieringen of arabische teksten. Zelfs de plafonds zijn rijkelijk versierd.
Het oudste gebouw is Palacia del Partal, een paviljoen met bogen en een toren is nog alles wat ervan over is. Maar betoverend mooi met de weerspiegeling van gebouw en palmen in de vijver. En wat is het nog heerlijk rustig!
Dan is het nog een hele wandeling naar het Generalife, het buitenverblijf van de Nasaridkoningen. Hier konden ze zich terugtrekken van het gekonkel aan het hof en hoog boven de stad, iets dichter bij de hemel, van hun rust genieten.
In zomerse dagen zal het er ook heerlijk koel zijn geweest. De tuinen (ook groenten tuinen) zijn voorzien van vijvers en veel fonteinen. Ik noem het ’t walhala van de fonteinen. Allemaal even mooi in het ochtendlicht. Er zal een reden voor zijn dat niet alle fonteinen water spuwen, maar er blijft genoeg over om van te genieten.
De Escalera del Agua is de trap waar het water zachtjes langs de leuning naar beneden stroomt.
De waterhuishouding van de Mooren is een verhaal apart. Het hydraulisch systeem is afhankelijk van het Sultan’s kanaal, dat water van de Darro rivier naar de Generalife voert en vandaar is er een aquaduct naar het Alhambra. En zo werden de moestuinen geïrrigeerd.
En zo werd het watersysteem uitgebreid met grote watervijvers waar o.a. via een waterrad het water omhoog gestuwd werd.
Lopend over dit complex kom je dus overal stroompjes, kanaaltjes en vijvers tegen. Dit maakt een bezoek aan het Alhambra ook zo boeiend. Tuinen en Moorse architectuur wisselen elkaar af.
Dan nog het paleis van Karel V, die huwde met Isabella van Portugal in 1526 in Sevilla. Zij brachten hun wittebroodsweken door in de Nasrid Paleizen. Zo vatte de keizer het plan op om er voor zichzelf een paleis te bouwen. Het werd een gebouw dat aansloot bij de bouwstijl van toen in Europa. Een majestueus gebouw volgens de Renaissance stijl. Wat een contrast met de verfijnde stijl van de Moorse bouwkunst! Wij noemden het een lomp gebouw, met zuilen en ballustrades uit steen en cement gegoten. De buitenkant is vierkant en robuust van enorme stenen blokken. Binnen is er een soort patio voorzien van zuilen. Een grote open en lege ruimte. Waar zou dat voor gediend hebben? Wij stellen ons dat de paarden daar aangelijnd stonden. Rondom zijn de vertrekken voor de koning gebouwd. Sinds 2011 is daar het Museo de Belles Artes de Granada gevestigd. Een aantal zalen bevat voornamelijk kunst uit de 14e eeuw. Interessant.
We drinken een kopje koffie in een kleine patio die Marokkaans aandoet, achter een klein winkeltje.
Zoals ik gister al schreef waren we 20 jaar geleden hier ook. Ook nu wordt er nog steeds gerestaureerd. Maar er zijn veel meer plekken afgezet of ramen voor de openingen gezet, zodat je niet meer bovenaf op de tuinen kan kijken/fotograferen.
En de beveiliging is uitgebreid. Ik kocht de tickets via Get you Guide en daarbij geef je de nummers van ID kaart op. Daarmee laat je de tickets niet meer zien maar telkens de ID kaart die dan gescand wordt. Dat is 5 keer gebeurd. Maar goed op beveiliging mag je geen kritiek hebben.
En dan is het mooi geweest, het was 8 km wandelen.
Voldaan keren we terug en maken de camper klaar voor vertrek. De parkeerplaats kost € 35,- maar is dit alleszins waard.
Overbodig om te zeggen dat ik jullie het Alhambra van harte aanbeveel!
Nu zetten we de navigatie op Portugal. Als ik dit schrijf staan we nog op een camperplaats vlak buiten Sevilla in Umbrete. Het is gratis dus druk. 😊
Geschreven door Peter.en.Eelke.op.stap