Voor mij (en een paar anderen) begint de dag minder goed. Vermoedelijk te enthousiast water uit een kan gedronken (dus uit de kraan) terwijl wij altijd flessen water drinken. Maar het is een tijdelijk leed.
Om 8.30 uur staat de bus klaar voor weer een excursie. Er staan 4 bezoekjes op het programma.
We zitten nu in Fundu Moldovei dat ligt in de streek Bucovina die bekend staat om de wereld-beroemde Moldavische kloosters. Het zijn eigenlijk de kerken die bekendheid hebben gekregen, want die zijn van binnen en van buiten helemaal beschilderd met fresco’s. De dag des oordeels, de val van Constantinopel, de Turkse invasie en veel meer zijn op de buitenkant afgebeeld. Dus Bijbels en historisch. Stripverhalen waren toentertijd al in zwang! Deze kloosters zijn zo’n 500 jaar geleden gebouwd o.a. door Stefan cel Mare. Veel van deze klooster staan op de wereld-erfgoed-lijst van Unesco.
We gaan eerst naar het klooster van Moldovei. De nonnen daar willen dat wij op tijd komen, zij schijnen nogal stipt te zijn. Het is een klein klooster in de bergen op 750 meter hoogte.
We krijgen een uitgebreide uitleg van een goed Engels sprekende jonge non. De kerk is zowel aan de binnen- als aan de buitenkant beschilderd met veel Bijbelse taferelen. De aardse kleuren, blauw, geel en donkerrood zijn mooi. Overigens zijn de recepten van de kleuren groen en blauw geheim gebleven, hetgeen de restauratie bemoeilijkt. Om te fotograferen moeten we betalen (10 Lei = € 1,-). In de kerk mag niet gefotografeerd, de nonnen zijn heel kritisch.
In het klooster weer een prachtig verzorgde tuin, evenals de bloemen in bakken die overal hangen (dat zien we in de dorpen en steden ook overal).
Na de koffie bezoeken we nog eens een paaseieren museum. Dit keer de collectie van een kunstenares, Hutsul mevrouw (eigenlijk is dit hemelsbreed niet zo ver hiervandaan, de streek in de Oekraïne waar wij eerder ook waren). Deze mevrouw heeft 11.000 beschilderde eieren tentoongesteld. Ze laat nog eens zien hoe het beschilderen gaat. Het is eigenlijk een soort batik, met was worden de tekeningen gemaakt en daarna in een gekleurd bad gelegd. De motieven zijn geïnspireerd op de patronen geweven en geborduurd in de klederdracht kostuums.
Na de gebruikelijke lunch naar het klooster Suceavita.
Helaas staat dit klooster in de steigers en ziet er daardoor minder aantrekkelijk uit aan de buitenkant.
Binnen is het vergelijkbaar met het eerder bezochte klooster. Hier krijgen we geen rondleiding en laten onze eigen fantasie erop los.
Tenslotte nog een bezoek aan een keramiekwerkplaats van het plaatselijk donkere aardewerk. Een commerciële werkplaats en winkel, dat na zo’n lange dag niet veel toevoegt.
De busreis terug duurt nog eens 2 uur. Er zitten nog twee passen tussen.
Een lange dag. Zijn wij nu ‘kloostermoe’? Lees dan het verslag van morgen.
Om niet te vergeten hier toch nog even de camping waar wij nu zitten vermelden. Camping de Vuurplaats. Een vriendelijk Nederlandse echtpaar onderhoudt deze camping perfect. In een prachtige omgeving. John de campingeigenaar, begeleide ons vandaag op de excursie.
Geschreven door Peter.en.Eelke.op.stap