Cordoba

Spanje, Córdoba

Maandag 21 april: een heel relaxte reisdag.
Wat een rust afgelopen nacht. Maar wat wil je als enige op een camperplaats van ongeveer 2 voetbalvelden groot.
We komen dan ook maar langzaam op gang. Ontbijten, de maandag krant lezen, sudoku maken. .. het gebruikelijke ritueel. We hoeven vandaag ook maar 120 km te rijden. Naar een camperplaats, 8 km vanaf Cordoba. De weg gaat door een prachtig landschap van kleuren en geuren. Veel paars van slangenkruid en kuiflavendel, witte bloemen en gele bloeiende brem.
Op de camperplek hebben we eerst de route verkend naar Cordoba, althans een heel klein stukje. De weg gaat nl over een hele drukke weg en dan fietsen we liever met de helm op. Morgen gaan we het opnieuw proberen, op de fiets naar Córdoba..

Dinsdag 22 april: Córdoba, de stad van de Mezquita.
Córdoba heeft een rijke geschiedenis, je ziet overal oudheden uit een Romeins, Joods. Arabisch en Christelijk verleden. Het is ook de stad van de smalle kromme straatjes, pleintjes, fonteinen, patio 's, .... Dat alles geeft de stad een Moorse karakter en dat willen we graag zien.
In 152 v. Chr. was Córdoba al de belangrijkste Romeinse stad in Spanje. Omdat de Romeinen tot hier per boot de Guadalquivir op konden varen ontstond er een levendige handel met Rome (vooral olijfolie en wijn).
Later werd Córdoba de hoofdstad van het Spaanse kalifaat en werd het één van de belangrijkste steden van Europa. In 1236 werd de stad veroverd door de Christenen en raakte de stad helaas in verval. Gelukkig is er nu weer veel in oude glorie terug gebracht.

Die geschiedenis verenigt zich eigenlijk in één gebouw, de Mezquita, en die gaan we vandaag bekijken.
We zijn al relatief vroeg met de fiets op weg, met de truien aan want het is nog fris. Maar de stad komt al tot leven als we de fietsen aan een boom in de oude Joodse wijk vastzetten. We bekijken de Joodse synagoge, de oudste van Europa.
En om 11 uur staan we bij de Mezquita, het bouwwerk waar in één gebouw de hele geschiedenis wordt verbeeld. Op de fundamenten van een Romeinse tempel werd in de 8e eeuw een moskee gebouwd die in de 13e eeuw werd omgebouwd tot kathedraal.
We kijken er onze ogen uit. Wat een enorme moskee moet dat geweest zijn, na enkele uitbreidingen konden 17.000 gelovigen er de gebedsdienst en bijwonen. Wat moet het Spaanse kalifaat machtig geweest zijn.
De Christenen hebben daar in de 12e en 13e eeuw hardhandig een einde aan gemaakt. En toen meteen de moskee omgebouwd tot een nog grotere kathedraal. Het middendeel werd ontdaan van de pilaren en met booggewelven werd er een heuse gotische kathedraal van gemaakt. Rondom in de voormalige moskee werden er zij-altaren gebouwd. Een ruimte zo groot, je zou er kunnen verdwalen. Dat doen wij niet, maar we dwalen er uren rond en vallen van de ene verbazing in de andere. Wat ons ook opvalt zijn de verschillen tussen de moskee (eenvoud) en de kathedraal (goud en veel houtsnijwerk).

Na een hapje eten dwalen we rond in de oude, Moors aandoende smalle straatjes. Córdoba staat ook bekend om zijn mooie patio's vol bloeiende planten, maar die waren nu nog niet open. Daarvoor moet je begin mei zijn. Al bloeien de oleanders, de bougainville, de gouden regen, de geraniums, een pracht gezicht en een heerlijke geur.

We sluiten de dag af in het Alcázar de los Reyes Cristianos, deels stammend uit de Moorse tijd, maar ook dit is ingepikt door de katholieken om in gebruik te nemen als koninklijk paleis. We bekijken het slot en beklimmen de toren die een mooi uitzicht biedt over de stad. De bijbehorende tuinen zijn prachtig aangelegd, perfect om tot rust te komen na zo'n dag vol indrukken.

Als we thuiskomen heeft Marlene ruim 15.000 stappen op haar stappenteller staan, veel terrasjes doen goed. Het was een volle, maar ook heel mooie dag.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Staat ook nog op mijn wenslijst Cordoba. Bedank voor de mooie foto’s.

Marjo 2024-04-24 12:13:52

Ik denk dat dat vaak zo is, de katholieke pracht en praal van de kerken en de eenvoud van de moskeeën. Dat

Jeannegaat niet op voor de gereformeerde 2024-04-24 14:38:23

Er ging wat mis hierboven. Die uitbundigheid wat kerken betreft gaat niet op voor de gereformeerde kerken. Die zijn vaak heel sober. Eerlijk gezegd vond je als kind tijdens de kerkdiensten wel wat afleiding in de fraaie gebrandschilderde ramen en al die roomse uitbundigheid. Vaak leuker dan de weekendpreken van onze pastoor Jan van Gestel. Interessant al die historische achtergrondverhalen. Dankjewel Jan. Wat een mooie reis wordt het weer. fijn die fietstochten en goed die fietshelmen. wij denken er ook over. Wel nodig in die Eindhovense stadsdrukte.

Jeanne 2024-04-24 14:45:45

Wat een mooie stad, wil ik ook wel eens bezoeken! En 15.000 stappen met die knie?? Fijn dat het geen beperking is.

Niek 2024-04-25 21:10:38
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.