Op maandag gaan we weer met Ateng op stap, we gaan een aantal hoogtepunten van oost Bali bekijken. Ateng inmiddels kennende wordt dat een dag hard werken.
We bezoeken eerst het traditionele dorp Tenganan. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Alleen nakomelingen van de oorspronkelijke families wonen er. Trouwt een inwoner iemand van buiten het dorp, dan moet hij of zij het dorp verlaten. Families blijven ook bij elkaar in één huis wonen. Binnen het gezin heeft ieder lid zijn/haar eigen specialiteit, zijnde een traditioneel beroep. In 1963 bij de grote vulkaanuitbarsting en bijbehorende aardbeving van de Gunung Agung is een deel van het dorp verwoest, maar weer goed hersteld o.a. met hulp van Nederland.
De volgende stop is waterpaleis 1: Taman Ujung , een waterpaleis, zo' n 5 km van de plaats Amlapura. Het is gebouwd in het begin van de vorige eeuw als buitenverblijf voor de koning van Karangasem. Hij was zo machtig omdat hij collaboreerde met de toendertijd Nederlandse bezetters. Het is dan ook gebouwd door een Nederlandse architect. Een prachtig landschapspark met midden in de vijver het buitenverblijf. Bovenop een heuveltop liggen nog de restanten van een uitkijkfort, gebouwd om de zeestraat tussen Bali en Lombok te kunnen beheersen. We kijken onze ogen uit.
Daarna bekijken we waterpaleis 2 met weer een ander verhaal. Pura Taman Ujung in Tirtagangga. Dit waterpaleis is nog maar in 1948 gebouwd. Het rust op een heilige bron die het hele park van water voorziet en daarna doorstroomt naar de rijstvelden. Sprookjesachtig, je waant je in de Efteling. Dat was bij waterpaleis 1 ook al het geval, alleen deze twee zijn echt, niet in een sprookjesbos.
Het slot van de dag brengen we door in Pura Besakih, de moedertempel voor alle Balinese hindoes. Hij ligt op de hellingen van de heilige vulkaan Gunung Agung. Eigenlijk is het niet één tempel maar een heel tempelcomplex. Iedere Balinese familie heeft op dit complex ook nog een eigen familie tempel. En we treffen het, rond de dagen dat we er zijn heeft iedere familie er zijn eigen ceremonie. Van heinde en verre worden de families vaak op vrachtwagentjes aangevoerd. Met schalen vol offerwaar lopen ze het laatste stuk naar de tempel om daar te bidden en te offeren.
Een volle dag, maar wat hebben we veel gezien.
Op dinsdag gaat een wens van Jan in vervulling, de sunrise toer naar de top van de Gulung Batur, een bijna 1800 m. hoge, nog actieve vulkaan. We vertrekken's nachts om 2 uur bij het hotel om om 6 uur, als de zon opkomt op de top te staan.
Nou, we zijn niet de enigen, wel zo'n beetje de oudste. In een lang lint zien we allemaal klimmers met koplampjes via de graat (wat hier een lava rug is) richting top zwoegen. De top overigens is een kraterrand, die je bijna helemaal rond kunt lopen. Behalve het noordelijk deel, dat is bij de laatste uitbarsting in 1926 weggeblazen en daardoor is de lava uitgestroomd. Prachtig om zo samen een zonsopkomst te beleven. Je moet wel uitkijken voor de apen. Die pakken zo je waterfles uit je rugzak.
Ruim voor 12 uur zijn we weer in het hotel. Via een fantastische weg door de rijstvelden.
We luieren wat, slapen bij en checken zovast in voor onze vlucht naar Auckland op donderdag. We doen dat in het huis van Karel, die heeft goede wifi. Bovendien heeft hij voor Marlene een Balinese massage geregeld, dat heeft ze wel verdiend na zo'n inspannende dag.
De dag sluiten we af met een heerlijk eten bij de buren van ons resort. Super!!!
Geschreven door Janenmarlene