De oversteek naar de oostkant van Bali

Indonesië, lovina

Vandaag verlaten we het inmiddels vertrouwde Kebun Kita. Na een hartelijk afscheid stappen we om kwart over 5 's morgens weer bij Ateng in de auto.
We rijden eerst naar Lovina, aan de noordkust. Ateng heeft daar een boot liggen, waarmee we dolfijnen gaan spotten. Het is een traditionele Balinese boot, ook gebruikt door de plaatselijke vissers. Het is vroeg, de echte vissers komen net terug.
Dolfijnen genoeg, maar wat zijn ze moeilijk te fotograferen! Om onze boot heen zie je ze springen, met 4,5 of meer. Prachtig gezicht.
Daarna gaan we boven het koraal voor de kust ook nog snorkelen. Zelfs Marlene doet mee. Heel goed en dapper want eerder heeft ze dat nooit gedurfd. Maar met zo'n modern masker lukt het wel. Prachtige tropische vissen, in allerlei kleuren, zwemmen onder ons.
Dan rijden we weer de bergen in, o.a. langs de vulkaan Batur, langs veel rijstvelden. Maar we zien ook verschillende gewassen die we niet eerder zagen. Cashew noten, kruidnagelbomen, ....
We maken een grote stop bij Pura Tirta Empul, de tempel van het heilige water. Een Hindoeïstische tempel, gebouwd in 962 na Chr. Hier welt heilig water op uit de vulkanische bodem. De Balinezen en ook veel toeristen betreden de basins om te bidden en om zich geestelijk te reinigen. Prachtig om te zien hoe zij zich in hun kleurrijke sarongs in het water reinigen. Volgens de overlevering is het heilige water een geschenk van de god Indra, waarmee het inheemse volk werd gered toen de nabij gelegen rivier vergiftigd was geraakt.
De laatste stop is bij een oud vrouwtje die op het strand op een heel traditionele manier zout wint uit het zeewater. Ze haalt het water uit de zee, giet het zoute zeewater dan uit over een bed van zwart vulkanisch zand. Terwijl het water dan verdampt hechten mineralen uit het zand zich aan de zoutkristallen. Dit nieuwe zout wordt dan vervolgens weer uit het zand opgelost en die pekel wordt dan ingedampt in uitgeholde boomstammen zodat het zout met een heel speciale smaak achterblijft. Echt heel lekker.

En dan is het tijd om naar ons hotel in Candidasa te gaan. We betrekken daar voor de komende dagen een bungalowtje aan het strand. Op zondag houden we een rustdag. We blijven lekker lang luieren voor onze bungalow, lezen wat en nemen zo nu en dan een verfrissende duik.
's Middags gaan we op bezoek bij Karel Schols. Karel komt net als wij ook uit Venray en woont nou in Duiven waar hij wethouder van onderwijs was, daar kenden we elkaar meer van dan van Venray.
Karel beheert 2 familie stichtingen, die 3 sociale projecten (in Malawi, Indonesië en de Philippijnen) in stand houden, vooral gericht op kansarme kinderen. In Candidasa heeft hij opvang geregeld voor kinderen die naast de leerplicht geen mogelijkheden voor verder onderwijs meer hebben omdat hun ouders daar te arm voor zijn. In zijn instituut worden in totaal zo'n 250 kinderen opgevangen.
Heel bijzonder. Naast praten over zijn project, halen we ook veel jeugdherinneringen op. Heel gezellig.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Wat schrijf je gezellig- Jan! Rusten jullie ook nog een beetje uit? Behalve de zondag?

Aukje 2020-01-28 17:28:19

Wat bijzonder om zo ver van huis een oude vriend te treffen. Gezellig ook.

Jeanne 2020-01-28 20:46:33

smaakt de Balinese saté net zo lekker als je had gedacht Marlene? heimwee komt een beetje boven drijven als jullie schrijven over dit prachtig eiland, geniet ervan!

LIES 2020-01-28 21:23:08

mooi! ik reis een beetje mee..

Ingrid 2020-01-28 21:36:48

Wat heerlijk om zo van veel cultuur op het eiland en het klimaat te mogen genieten en ons de reis mee te laten maken.Hebben jullie ook al genoten van de heerlijk klaargemaakte verse vis? Voor mij komt alles bekend voor.De bewoners op Bali zijn door het overwegend hindoeïsme veel relaxter dan op de Islamieten op Lombok dus geniet ervan. Goed verblijf gedurende de resterende Bali reis.

Henk 2020-01-28 22:25:18
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.