Al 's ochtends om half 8 vinden we een parkeerplek vlakbij de entree van het Ancient Delphi hoog in de heuvels. Er is nog niemand op één camper na die hier kennelijk (ondanks dat we lazen dat de politie hier iedere overnachtende camper 's avonds laat wegstuurt) gisteren al is gaan staan. Om kwart voor 8 stipt staan we voor de poort, met thee en ontbijt in de rugzak, voor het geval dat. Het is nog lekker, zeg 20 graden, en nog heel rustig....
De archeologische site Delphi is behoorlijk compact en rijk voorzien van gebouw(restanten). Hoogtepunt moet zijn de Tempel van Apollo, die inderdaad indrukwekkend is en de Heilige Weg. Maar de grootste beloning, vinden wij, is het stadion, helemaal bovenop de berg (waarom dat nou toch altijd weer nodig is, hahaha) en is de meest volledig bewaarde in Griekenland. Heel mooi, half uitgehakt uit de bergwand. Alleen een beetje onnozel dat je maar op één klein plekje mag komen, de rest is afgezet. Daardoor is het onmogelijk een totaaloverzicht op de foto zetten. Er zit een gard bij, die je onverbiddelijk tegenhoudt, mocht je over het ijzerdraadje willen stappen. Begrijpelijk, veel anders heeft hij ook niet te doen de hele dag.
Aan de andere kant van de weg is nog een stuk van de site met een bijzonder gebouw, rond van vorm, waarvan ze net als die bij Epidaurus, de functie niet hebben kunnen achterhalen: Het Tholos.
Het binnenmuseum (heerlijk air-conditioned) met 13 zalen vol beelden maakt het verhaal van Ancient Delphi compleet. In het museum zien we meerdere middelbare schoolklassen uit Nederland, die een groepsreis maken met hun docenten Grieks. We spreken een paar jonge jongens en het is echt heel leuk om te zien en horen hoe enthousiast ze zijn om dat waar ze 5 jaar les over hebben gehad nu in het echt te zien.
En zo kon het gebeuren dat we nog voor het ontbijt precies om 12 uur de Camping Delphi oprijden om ruim te kunnen kiezen uit de plekken aan de rand met uitzicht op de grote vallei en zee, de Straat van Korinthe, iets verderop. Hier krijgen ze ons niet meer weg!
Geschreven door BartKhorsandoppad