Dag 14. Herculaneum in Ercolano.

Italië, Pompeï

Ondanks dat de camping ingeklemd ligt tussen spoor en wegen hebben we een rustige nacht gehad. De weersverwachting voor vandaag wai niet ongunstig. Het bleef de hele dag droog. Bij terugkomst werd de lucht erg donker. Pas om acht uur ging het wat regenen.

Op ons gemakje zijn we naar het treinstation gelopen en zagen al veel mensen bij de ingang van de opgravingen van Pompeii. Daar gaan we morgen of overmorgen naartoe.
De treinkaartjes naar Ercolano kostten ons € 4.80. Met een overstap waren we binnen het uur in Ercolano. We hebben eerst een lekkere americano gedronken voor we naar Herculaneum gingen. We passeerden een ticketoffice en na de koffie zijn we daar nog een keer binnengestapt en dat leverde ons voordeel op. We hebben elk een kaart van 30 euro gekocht waarmee we diverse plekken kunnen bezoeken. Losse tickets voor Pompeii en Herculaneum zouden samen al 5 euro per persoon duurder geweest zijn. Bij het virtuele archeologische museum kregen we 5 euro p.p. korting. Toch een leuke besparing.

Vanaf het ticketoffice was het afdalen naar deze archeologische werelderfgoed plaats. Het was afdalen richting zee. Ten tijde van de vulkaanuitbarstingen in 79 na Chr. lag deze plaats aan de zee. Door de uitbarstingen kwam de plaats 4 m lager te liggen en de zee is nu een halve kilometer verderop.
Door de as en modderstromen werd de stad door een bijna 20 m dikke laag bedekt.
Resten van het bedolven Herculaneum werden voor het eerst ontdekt in 1709 bij het slaan van een waterput. Grootschalige opgravingen vonden plaats onder Karel van Bourbon die in de jaren 1735-1759 koning van Napels was. De eerste systematische opgravingen vonden in de jaren 1927-1958 plaats.
Er is ongeveer een derde opgegraven.

Via Getyourguide kon ik na het downloaden van de ITGuides-app info en audio over Herculaneum downloaden voor € 3,99. Het was een handige app want door het blauwe puntje op de plattegrond konden we zien waar we waren en horen wat we moesten zien.

Het is knap zoals de Romeinen bouwden en alles zowel binnens- als buitenshuis versierden. Op de toch al dikke muren werd vaak een drievinger dikke stuclaag gesmeerd om de muurschilderingen aan te brengen. Bij een aantal panden kon je een goede indruk krijgen van de rijke versieringen.
Het ingenieuze systeem in de badhuizen om water te verwarmen en te verspreiden en de warme lucht werd gebruikt om via terracotta buizen de vloeren te verwarmen. In het museum zagen we mooie voorwerpen, zoals kettingen, oorbellen, glaswerk etc.
In de loop van de middag werd het wat rustiger, de meeste scholierengroepen waren toen al weg.

Teruglopend naar het station kwamen we bij het virtuele archeologische museum, waar je nog meer info in beeld krijgt van hoe het er toen uitzag.
Bij de vele foto's heb ik niet de moeite genomen om de namen van de huizen er bij te zetten. Hopelijk krijg een beetje idee van deze bijzondere plek.

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Mooie foto s, mooie ervaring👍

Anne-Miek. 2025-03-28 20:37:05

Weeral mooie reportage! 👍

Leen 2025-03-28 20:59:19

Wat een ervaring, bedankt voor de vele foto's!

Monica 2025-03-28 21:13:52

Hoe is het mogelijk hé, prachtig allemaal!

Joke Grootemaat 2025-03-28 21:54:12

Prachtig. Genieten van al dat moois

Jeannine 2025-03-28 22:38:23

Mooi hè

Marjan 2025-03-28 22:42:17

indrukwekkend hoor!

Jacques 2025-03-29 11:21:59
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.