Op deze dag zijn er in straten, pleinen, vitrines/etalages, scholen en lobbies van hotels versierd en gevuld met een soort altaren met een groot rood kruis ter ere van het Heilige Kruis. Het festival heeft een heidense en christelijke oorsprong. De eerste vieringen in Granada dateren uit de zeventiende eeuw. Je ziet veel aardewerk en koper verwerkt in de opstelling. Op deze dag is het heel gebruikelijk dat kinderen en (vrouwelijke) volwassenen gekleed zijn in flamencokostuums. Veel vrouwen (de meeste) dragen een rode anjer, maar je ziet ook witte of andere bloemen in het haar. Op veel plaatsen, ook op de scholen kam eten en drinken gekocht worden en de Spanjaarden houden wel van eten en drinken.
Wij zijn rond elf uur op de fiets gestapt en zijn aan de Alhambrakant van de wijk Albalcin geleidelijk naar boven gelopen om de eerste kruisopstellingen te bekijken. Hierna zijn we naar het centrum gefietst en hebben op het Plaza del Carmen (ook met een kruisopstelling) onze fietsen gestald. Om kwart over acht hebben we ze daar weer opgehaald.
We hebben alle vormen van kruisopstellingen gezien en gefotografeerd. We hebben inderdaad veel kinderen, pubers en volwassenen in flamencokostuums gezien. Toen we na een terrasbezoek besloten om terug te gaan naar de camper, zagen we dat er door jong en ouder gedanst werd op het podium. We hebben daar misschien wel anderhalf uur staan kijken. Daarna vonden we dat we nog wel een keertje in dat etentje van gisteren mochten eten, want dat was om de hoek. 's Middags had men de straat die langs dit plein liep, afgesloten voor verkeer. Daar doen ze in Spanje niet moeilijk over en daar trekken ze dan een blik politiemensen voor open.
Kwart voor negen waren we we terug bij de camping en hoorden wij de kermismuziek over het terrein dreunen.
De foto's zullen vast wel een indruk geven van deze dag.
Geschreven door De.Vlietjes.op.reis