Dag 33. Een rustige dag.

Frankrijk, Argenton-sur-Creuse

Het was vannacht goed te merken dat het een heldere nacht was, want bij het opstaan was het 10 graden in de camper. Het was rustig weer(hogedrukgebied) en dat was te zien aan de mist in de ochtend.
Om 11 uur kwam het zonnetje tevoorschijn.

Voor we een wandeling gingen maken, hebben we gewacht tot we de uitvaartdienst van een 90-jarige man, die regelmatig bij ons in de PlaatHuisKamer (=seniorenontmoetingsplaats) kwam, online konden volgen. Helaas was het eerste gedeelte zonder geluid.
Vanaf de camperplaats loop je zo het stadje in.
We zijn via de Pont Neuf de Creuse overgestoken. Vandaar kan je zo omhooglopen naar de Chapelle de la Notre-Dame-des-bancs, die sinds 1689 Chapelle de la Bonne-Dame genoemd wordt. Deze kapel van een oud fort (1430) was helaas gesloten.
Op de klokkentoren staat een 6,5 m hoog met bladgoud bedekt Mariabeeld.
Over de andere brug, de Pont-Vieux zijn we teruggelopen. Vlak bij deze brug zijn een paar kleurige huizen te zien.
Van Argenton heb ik ook nog een paar dronefoto's gemaakt.

Informatie over de kapel:
In 1631 werd het kasteel op bevel van Richelieu ontmanteld, maar de kapel bleef behouden. De pestepidemie van het volgende jaar spaarde Argenton. De inwoners legden vervolgens als getuigenis van dankbaarheid de gelofte af om elk jaar voor altijd het feest van de Presentatie van de Notre-Dame te vieren en in processie te gaan en de hoogmis te zingen in de Notre-Dame des Bancs” . Vanaf 1633 werd een 15e eeuws beeld van de “Madonna en het Kind” elk jaar door parochianen naar de oude kasteelkapel gedragen door de straten versierd met vlaggen en triomfbogen.

Tijdens de Revolutie werd het standbeeld ontheiligd. Met een touw om haar nek werd ze naar de Creuse gebracht en in de rivier gegooid, maar werd teruggevonden door een parochiaan en keerde na de Terreur terug.

De kapel, die eind 19e eeuw in zeer slechte staat verkeerde, werd vanaf 1888 volledig herbouwd door architect Trolliet op initiatief van de pastoor pater Moulin, onder meer dankzij een legaat van mevrouw Boucheron d’Esmanoux. In 1899, toen de werkzaamheden voltooid waren, werd op de kapel een gigantisch beeld van de Maagd van verguld koper geplaatst. Met een hoogte van 6,50 meter en een gewicht van zo'n drie ton werd hij per trein aangekomen en onder luid gejuich van de bevolking door tien ossen en dertien paarden van het station naar het heiligdom gehesen. Ze werd op 2 juli 1899 gezegend door de aartsbisschop van Bourges, omringd door talrijke prelaten en priesters. Zij zal voortaan “de Goede Dame” worden genoemd. In juni 1940, bleef de kapel gespaard door de bommen die eromheen vielen.

Heropleving van de pelgrimstocht
In 1942 zocht een Bretonse priester, pater Letourneux, zijn toevlucht in Argenton. Hij had een grote toewijding aan de Maagd en bezocht regelmatig de kapel.
Als vicaris van de Saint-Sauveurkerk in 1943 besluit hij de traditionele pelgrimstocht te hervatten, voor zieken en gehandicapten die zich onder de bescherming van de “Goede Dame” willen stellen. Op 6 september 1943 wordt de pelgrimstocht hervat. Na de oorlog werd de kapel gerestaureerd en werd de monumentale maagd opnieuw verguld. Tijdens de vijftigste verjaardag van de restauratie door abt Moulin zegende kardinaal Lefèbvre, aartsbisschop van Bourges, de gerestaureerde kapel. Sinds 1943 wordt de bedevaart elk jaar voortgezet, op de tweede zondag van september, waarbij de processie door de straten niet meer gehouden wordt.

Het kleine beeldje van de “Madonna en Kind” bevindt zich boven het hoofdaltaar van de kapel. Een kopie werd in de Saint-Sauveurkerk geplaatst.

Geschreven door

Al 3 reacties bij dit reisverslag

Gelukkig weer goed weer. Het water in de rivier staat wel hoog.

Grads 2024-10-23 17:53:14

Mooi. En keer mooi weer.

Gerard Schippers 2024-10-23 18:59:06

Mooi toch die foto's met de drone. Heeft echt toegevoegde waarde!

Monica 2024-10-23 19:31:47
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.