Dag 15: De kloosters van Metéora

Griekenland, Kastraki

Vanmorgen namen we de bus die voor de camping stopte om naar de kloosters van Metéora te gaan.
Vanaf de 9e eeuw hebben kluizenaars hier een leefomgeving gecreëerd en kwamen maar af en toe naar beneden. Vanaf de 11e eeuw kwamen elders verdreven monniken naar dit gebied. Halverwege de 14e eeuw verrezen de eerste kloosters op de toppen.
Met netten aan touwen en houten ladders van soms wel 40 m transporteerden de monniken goederen en mensen naar boven. In de bloeitijd van deze kloosters waren er 24 kloosters. Het verval begon in de 17e eeuw. Er werd gesjoemeld, sommige monniken hielden er als monnik verklede vrouwen op na! In de 18e eeuw waren de kloosters een toevluchtsoord voor Grieken die de Turkse belastingen wilden ontvluchten en in de 19e eeuw was het een toevluchtsoord om te ontkomen aan oprukkende rebellen. In de burgeroorlog(1945-1949) hebben de overgebleven kloosters veel schade opgelopen. Sinds 1988 staan de kloosters op de Werelderfgoedlijst en zijn ze vaak knap gerestaureerd.
We zijn helemaal naar boven gereden naar het grootste en hoogst gelegen klooster, Megálo Metéoro, in 1336 gesticht door de monnik Athanasios. Meteora betekent Hoog Verhevene. De kerk heeft prachtige fresco's uit de 16e eeuw. Om hier binnen te komen moesten we heel wat treden omhoog gaan. Niet leuk voor de nog steeds hoestende Wilma. Bij de kassa moesten dames met broeken en te korte rokken een doek pakken en om hun middel doen. Er zijn prachtige religieuze voorwerpen en manuscripten te zien.
Vanaf dit klooster zijn we een stuk naar beneden gelopen om daar weer een hoop treden op te gaan naar het klooster Varlaäm, gebouwd in 1518 en genoemd naar een vrome kluizenaar die zich rond 1350 op deze rots terugtrok. Er wordt verteld dat men er 22 jaar over heeft gedaan om het bouwmateriaal naar boven te brengen en in 20 dagen tijd werd het klooster gebouwd. Ook hier een mooi kerkje helemaal vol met fresco's, houtsnijwerk en zilveren kandelaars.
Na dit klooster hebben we een flink stuk naar beneden gewandeld om bij het Rousanouklooster te lopen. Het wordt ook Agia Varvara(Heilige Barbara) genoemd. Ook hier moesten we heel wat treden omhoog. Wilma heeft het voor de kiezen gehad. Vermoedelijk dateren de eerste gebouwen van begin 1400. De huidige vorm van dit nonnenklooster is van 1545. Ook in het kerkje van dit klooster zijn prachtige fresco's te zien. Er mochten in de kerkjes geen foto's gemaakt worden. Van het eerste en tweede klooster heb ik ansichtkaarten gekocht en gefotografeerd. Na drie kloosters vonden we het welletjes en zijn we met de bus teruggaan naar de camping. Lekker buiten zitten in de schaduw of het zonnetje met de pootjes omhoog.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

o, prachtig ! maar nogmaals beterschap en veel lekkere zonneschijn gewenst. kanjers hoor zijn jullie met dat geklim, maar o wat mooi alles.

Els-M-H 2017-10-02 22:01:17

Ach arme Wilma....en nog geen buitenlift aanwezig na 43 jaar! Toen werd alles inderdaad per mand naar boven gehesen! Hoe warm was Het? Wel super van Wilma om het vol te houden! Super prachtige foto's Ik geniet mee! Liefs

Inge 2017-10-04 11:51:48
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.