Dag 83. Een bezoekje aan Worms en weer kilometers maken.

Nederland, Sittard

Na de regen van de afgelopen nacht boften we weer. Op het moment van ons fietstochtje was het droog.
Worms is de oudste stad van Duitsland. Het is een Nibelungenstad met vele middeleeuwse bouwwerken. Er is ook een Nibelungenmuseum. Het was een belangrijke rijksstad binnen het Heilige Roomse Rijk.
De oorspronkelijke Keltische nederzetting werd onder keizer Augustinus een belangrijke grensplaats van het Romeinse Rijk. In de 4e eeuw zetelde er een bisschop. Vanaf Karel de Grote was het een favoriete residentie van de Karolingers. Onder bisschop Burchard(1000-1025) werd de stadsmuur voltooid. Onder het Franse regime(1800) zakte de status van Worms af tot een dorp. In 1816 werd de stad overgedragen aan het groothertogdom Hessen-Darmstad.

Met de fiets waren we zo in het centrum. Mike had al een gps-wandeling van 6 km gedownload, maar de tijd ontbrak om die te gaan lopen. We zijn in de Dom(11e-13e eeuw), in de Dreifaltigkeitskirche, de grootste protestante kerk van Worms en in de synagoge geweest. We zijn ook naar de grote joodse begraafplaats en het Luthermonument geweest, maar er is nog veel meer te zien.
Bij terugkomst hebben we geluncht. Om 13.00 uur vertrokken we uit Worms. Toen we net een half uurtje uit Worms waren, begon het te regenen. Net buiten Worms zagen we de herfstkleurige wijngaarden van Rheinhessen. Vier uur later stonden we bij een goede vriend in Sittard, ondanks de files en vele vrachtwagens onderweg.
Gereden afstand: 400km.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Dank je wel voor de verslagen, het was weer genieten. Hierna nog eens rustig het fotoboek bekijken dat er ongetwijfeld gaat komen?! Liefs, ook van Chiel

Monica 2019-11-08 13:42:47

Mooi he Worms en de dom! Mooie foto's, het geeft een indruk van al het moois op jullie reis!

Inge 2019-12-10 19:11:48
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.