Dag 55. We naderen Stockholm.

Zweden, Älvkarleby

Vanmorgen werden we pas om half negen wakker, maar gelukkig is er geen baas die op ons wacht.
Om een uur of tien verlieten we dit mooie plekje om naar Gävle te rijden. De route was erg eenvoudig, gewoon de E4 volgen. Deze weg wordt afwisselend tweebaans en dan weer eenbaans, maximumsnelheid bijna overal 110km/h.

Aan een meer langs de E4 stond een plaquette(zie foto). Zulke plaquettes hebben we vaker gezien. Op het internet heb ik uitgezocht wat het betekende:
Als je door Zweden rijdt zie je af en toe een soort van paal op een keurig gestapelde steenhoop staan. Als je beter kijkt zie je dat het niet zomaar een paal is, er staat een tekst op, bijv. 1/4 mil en soms een jaartal en een wapen. Soms zijn de palen van steen en soms van gietijzer. Deze mijlstenen, mijlpalen, zijn oude wegmarkeringen. De oudste mijlpalen waren van hout, later is men die van steen gaan maken omdat dat veel langer meegaat. In de 19de eeuw verschenen ook gietijzeren varianten.
De geschiedenis van de mijlpalen gaat ver terug. Vroeger reisden niet zoveel mensen, het waren vaak postruiters, soldaten en rijksambtenaren. De “gewone” mensen bleven in hun dorp en bezochten hoogstens een jaarmarkt in een dorp verderop. Als ze door het land reisden zonder paspoort konden ze zelfs opgepakt worden wegens landloperij. In die tijd waren boeren verplicht om reizigers kosteloos van eten, drinken en onderdak en zelfs verse paarden te voorzien. Ondanks de verplichting waren de logies nogal van verschillend niveau. Een reiziger atmet de pot mee en sliep op de vloer of bij de bewoners in bed.

De mijl was toen ook maar een afstandsaanduiding en er zaten nogal wat verschillen in de lengte van een mijl. Zo was een Smålandsmil 7.000 meter, een Västgötamil 13.000 meter en een Dalamil 14.485 meter. Aangezien er weinig mensen reisden maakte een metertje (die bestond toen nog niet) niet zo veel uit.

In het midden van de 17de eeuw werd deze situatie onhoudbaar. Er werd steeds meer centraal bestuurd, er werd meer gereisd en de kosten voor de boeren om al die reizigers te ontvangen werden te hoog. Op dat moment ontstond de behoefte aan een eenduidig systeem om afstanden te meten. Men heeft toen de Upplandmijl(10.688,45m) alsstandaard ingevoerd.
In 1889 is het metrieke systeem ingevoerd en is één mil, de nymil (nieuwe mijl), vastgesteld op 10.000 meter. Hier en daar zijn toen nieuwe mijlpalen geplaatst en op een enkele plaats zelfs kilometerpalen.

Aan de buitenkant van Gävle was een groot winkelcentrum.
We wilden, meer uit nieuwsgierigheid, weer eens een Dollar Store bezoeken. Deze grote winkel is een soort mix van Action, Kruidvat, Halfords, Blokker en een hengelsportzaak. We hebben een paar dingen gevonden die we konden gebruiken.
Daarna zijn we naar de overkant van de rotonde gereden om boodschappen te doen bij de Max(ICA)Stormarknad. Max is al groot en stor betekent ook groot/sterk, dus een grote jongen. Doet een beetje denken aan een hypermarche van Leclerc, veel te groot en te veel keus.

Op deze parkeerplaats geluncht en daarna binnengestapt bij de Systembolaget, dat is de rijksslijterij.
Wijn, sterke bieren en sterk alcoholische dranken kan je in Zweden niet bij de supermarkt of een kleine slijterij kopen. De alcohol is duidelijk duurder in Zweden.

Het volgende punt op de agenda was onze gasfles gevuld te krijgen. Het adres was moeilijk te vinden. Het was ergens achteraf op een industrieterrein, maar het is gelukt voor een redelijke prijs.

Het einde van de rit was nog 32 km naar een camperplaats, ook weer aan een meer. Je kan hier via drijvend vlonders bij een trapje in het meer komen. Heel het terrein is brandschoon, waarom kan dat bij ons niet?!
Tegenover de camperplaats is een kebab/hamburgertentje. Zoiets hebben we al die tijd nog niet gegeten en het was heel smakelijk.
We zijn niet ver meer van Uppsala en dan komt Stockholm(nog 140 km).

Sitecode:79456. Älvkarleby.
Dagafstand: 159 km Totale reisafstand: 5879 km.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.