Dag 51: Doubtful Sound

Nieuw-Zeeland, Manapouri

De beloofde dag mooi weer hebben we vandaag gehad, frisjes, maar droog en met veel zon.
Om half elf was de afvaart met een snelle catamaran naar de Doubtful Sound dat onderdeel uitmaakt van een van de drie Nationale Parken van Nieuw-Zeeland die bij het Unesco Werelderfgoed horen. Dit park heet Zuid West Nieuw-Zeeland/Fiordland. De Doubtful Sound is een fjord die drie keer langer is dan de andere bekende fjord, Milford Sound, en het heeft veel kronkelende armen, waardoor het oppervlak van deze fjord tien keer zo groot is als die van Milford Sound. Er is ook een maritiem reservaat met dolfijnen, pinguins en zeeleeuwen.
Vijf jaar geleden waren we op de Milford Sound met veel regen en wind. Minstens 50 tinten grijs hebben we toen gezien en ontzettend veel watervallen.
Vandaag minder wind, minder watervallen en veel kleur.
Om bij de Doubtful Sound te komen moet je eerst over het Lake Manapouri varen naar West Arm, dan ga je met een bus over de Wilmot Pas door het Fiortland-regenwoud naar Deep Cove om vervolgens over te stappen op een grotere catamaran die een uur of drie rondvaart in de Doubtful Sound tot aan de Tasmanzee, waar veel wind en golven waren.
Onderweg hebben we mooie vergezichten, steile berghellingen, besneeuwde toppen, watervallen, dolfijnen en veel, veel fotograferende, toeristen gezien. Deze tocht was een echt hoogtepunt van onze reis in Nieuw-Zeeland.
Dit gebied is een van de natste gebieden van NZ, gemiddeld 200 dagen regen per jaar met 7m regenwater! In extreme jaren 12 tot 15m en wij hielden het droog!
Waar de weg naar de Doubtful Sound begint, is in de zestiger jaren een waterkrachtcentrale gebouwd, die door 510 kubieke meter water per seconde, gemiddeld 4800 GWh per jaar aan elektriciteit levert. Ondergronds in het graniet is een 2km lange tunnel van 9m doorsnede uitgehakt. Vrachtwagens moesten achteruit de tunnel weer uit.
De onverharde weg naar Doubtful Sound voert, vanaf zeeniveau via een steile, bochtige weg, over de 671m hoge Wilmot Pas terug naar zeeniveau. De geplande aanleg van een jaar duurde uiteindelijk twee jaar en kostte ongeveer 80 NZ$ per vierkante meter. Het is de duurste weg van NZ en sluit nergens op een andere weg aan.
Om kwart voor zes waren we ruim zeven uur later weer terug in de haven.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

"Minstens 50 tinten grijs hebben we toen gezien", zullen wel 52 tinten grijs zijn geweest jullie waren er toch ook bij :-). vanuit het verre westen of oosten afhankelijk hoe je reist :-) veel plezier gewenst en ga door met de verslagen. heb ze allemaal gelezen en met heeeeeeeeel veel plezier. gr. "je kleine breurtje"

Hans van Bochove 2018-11-12 09:40:24

indrukwekkend mooi dank

E.M-H 2018-11-12 21:06:12
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.