Dag 17. Kamp Westerbork.

Nederland, Westerbork

Na de regenachtige dagen beloofde het een droge dag met zon te worden en dat kwam goed uit want Kamp Westerbork was het doel voor vandaag en een deel ervan is buiten.

Van Giethoorn naar Hooghalen, want daar ligt Kamp Westerbork was het een uurtje rijden. We waren natuurlijk te vroeg op de parkeerplaats tussen de bomen, dus we konden rustig koffie drinken, fietsen eruit halen, lezen en lunchen.

Om 13.00 uur mochten wij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in. We hadden op de parkeerplaats al gezien dat het druk was. Eenmaal binnen toch maar mondneus- of neusmondkapjes/-maskers opgedaan, want in sommige ruimtes waren toch wel veel mensen, die gelukkig hun best deden om afstand te houden en geduldig hun beurt afwachtten. Toen we om 15.00 uur naar buiten gingen was het een stuk rustiger geworden.

Het is indrukwekkend om te zien welk een waanzinnig plan hier uitgevoerd werd. Hoeveel mensen gedeporteerd werden en hoeveel/hoe weinig mensen het overleefd hebben.

Duidelijk werd wat voor "bewoners" dit kamp gehad heeft: vluchtelingenkamp(1939 -1942), doorvoerkamp voor joodse mensen(1942 -1945), interneringskamp voor NSB'ers, SS'ers enn collarobateurs(april 1945 - nov 1948), militair kamp(december 1948 - september 1949), repatriëringskamp De Schattenberg voor Indisch Nederlanders(juli 1950 - maart 1951), woonoord Schattenberg voor Molukkers(maart 1951- 1971).

Na twee uur in het Herinneringscentrum te hebben doorgebracht, hebben we de fiets gepakt om naar het voormalige kampterrein te gaan. Tijdens het fietsen passeerden we 97 verticaal geplaatste treinbielzen met daarop een bordje dat datum, aantal gedeporteerden en kamp vermelde.
93 transporten vertrokken vanuit dit kamp(elke dinsdag) en 4 transporten van elders. 107.000 Joden, 245 zigeuners en tientallen verzetsstrijders. Slechts 5000 mensen overleefden transport en kamp.
Buiten op het voormalige kampterrein binnen de contouren van Nederland(in zwarte straatstenen) stonden blokken met roodbruine paaltjes die voorstelden hoeveel joodse mensen per provincie gedeporteerd zijn.

Grenzend aan het voormalige kampterrein bevinden zich 14 parabolische antennes die samen de radiotelescoop Westerbork Synthese Radio Telescoop vormen(WSRT).

Vanaf Kamp Westerbork was het nog een klein stukje rijden naar onze overnachtingsplaats aan de rand van Westerbork, waar het heerlijk rustig is. We staan met nog twee andere campers op ruime plekken.
De wifi is slecht, buiten bereik en de schotel krijgt door de bomen geen ontvangst.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Laten wij nu ook net speciale plek bezocht hebben waar geen fijne dingen gebeurden en ook slechte wifi slechts E en geen 3G Kon verslag gister met moeite plaatsen. Ja ja het valt soms niet mee.😉

Ina 2020-10-02 22:01:58

Weer een heel andere dag als alle andere. Veel mooie, maar nu indrukwekkende dingen om te zien. Wat fijn dat het droog was toen jullie in Westerbork rondliepen! Fijn weekend!

Joke 2020-10-03 10:00:18

Je noemt terloops de Ned. Indiërs en de Molukkers. Nederland heeft toen wel schandalig gehandeld, heb van die mensen veel verdriet gehoord. Lezend in het Dagboek van Etty Hillesum (vrijwillig daarheen gegaan om de Joden te helpen)zie ik het kamp weer voor me. Geniet er nog van.

TINY. 2020-10-03 15:13:00

Mijn opa is vanuit daar naar Neuengamme vervoert. waar hij omgekomen is. Nog steeds heel beladen allemaal in de familie van mijn moeder.

annet doeve 2020-10-04 18:40:42
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.