Wilma werd wakker van vuilnismannen om een uur of vijf. Om zeven uur werden we wakker door een stel kerkklokken en om acht uur begonnen overal klokken te luiden. Toen we de rolluiken openden, zagen we donkere wolken met af en toe een stukje blauwe lucht. Gaandeweg klaarde het op
Op weg naar Epidaurus volgden we de zee rechts van ons en links zagen we hoge bergen. Ik wist niet dat Griekenland zo bergachtig was en daardoor dun bevolkt in deze gebieden.
De weg was prima en werd hier en daar verbeterd door nieuw asfalt, afsnijden van bochten en de aanleg van betonnen randen om keien niet op de weg te laten komen. Bij veel wegenbouwprojecten zie je borden met de Europese vlag(blauw met de gele sterren). Subsidies?! Onderweg hebben we, behalve de vele olijfbomen, ook veel donkergroene boompjes met citroenen gezien.
We kwamen om 11.15 uur in Epidaurus aan op een groot halfverhard parkeerterrein met al een stuk of 6 toeristenbussen. In het hoogseizoen zal het wel vol staan, gezien de ruimte.
Bij de kassa's moesten we weer onze identiteitsbewijzen laten zien, maar ook hier kregen we 50% korting op de entreekaartjes.
Epidaurus was een centrum gewijd aan de god van de geneeskunde, Aesculapius, die door Zeus was gedood nadat hij een zieke uit de onderwereld had gehaald. Het heiligdom bloeide van de 6e eeuw v.C. tot de 2e eeuw n.C.
Het heiligdom is het bekendst om het prachtige theater. Het theater is goed bewaard gebleven door zijn afgelegen ligging.
De akoestiek van het theater is geweldig. Mike stond helemaal bovenin en kon een gids op de middenstip van het podium(orchestra, 20m in doorsnede) een stuk papier horen kapot scheuren. Later hoorden we mensen rond de middenstip klappen en toen de kring al klappend uit elkaar ging, was het geluid nog steeds goed te horen.
Voor de rest is het een grote verzameling van stenen en muren. Dankzij verklarende borden met tekeningen en luchtfoto's en reconstructies kon je een beeld van het complex krijgen. Hier en daar worden stukjes van tempels gereconstrueerd met originele en nieuwe stenen. Die combinatie van oud en nieuw met elkaar verbonden is soms heel knap tot stand gebracht.
In het kleine museum hadden ze oud en nieuw ook met elkaar verbonden en kon je een idee krijgen van de versieringen van de tempels.
Na de lunch op het parkeerterrein zijn we naar een camping aan zee gereden. De TomTom had een binnendoorweg(getje) gevonden die niet op onze, sorry Kees' en Els' hun kaart, stond. Soms erg smal, soms met veel gaten, links en rechts veel olijfbomen, scherpe bochten en soms ging de weg door een in deze tijd droge rivierbedding. Een prachtige omgeving met bijna geen sporen van mensen. Wat je hier en daar ziet van mensen, zijn de stallen(krotten) van de schaap- en geitenhouders. Dit zijn vaak bouwsels van stukken hout, metalen golfplaten, oud gaas en oude palen. Of ze er zelf wonen kan je niet zien.
Na in het totaal 50 km zijn we op de camping aangekomen.
De stoelen staan buiten, de tv doet het, de wasmachine draait en het verslag vordert al. We kunnen hier helaas geen schoonwater innemen. Het water is een beetje zoutig, omdat het in dit gebied te weinig geregend heeft.
Geschreven door De.Vlietjes.op.reis