Vanmorgen was het meteen warm in en buiten de camper. Voor we gingen servicen, hebben we een half uurtje buiten gezeten.
Na het servicen hebben we koffiegedronken met een stukje baklava dat de vrouw van de beheerder zelf gemaakt had. Wilma moest ook een stukje zelf gebakken, glutenvrij brood proeven.
Deze aardige, christelijke mensen zijn van Aramese afkomst. De Arameeërs, ook wel Assyriërs genoemd komen uit een gebied in het zuidoosten van Turkije. In dit deel van het vroegere Mesopotamië ontstond één van de eerste christelijk gemeenschappen ter wereld. Het Aramees staat bekend als de oudste taal ter wereld. Ook Jezus sprak Aramees. Het Aramees is lang een veel gebruikte taal geweest in de landen rond het oosten van de Middellandse Zee. Van het Aramees dateren al inscripties uit de 11e eeuw voor Christus. Tot 1915 leefden dit volk vredig samen met vele andere culturen. Na de val van het Ottomaanse Rijk vond er een genocide en deportatie plaats die nog steeds niet door Turkije erkend wordt. Omdat de Arameeërs geen eigen land meer hebben, is religie een belangrijk houvast voor het behoud van hun cultuur. De taal dreigt nu uit te sterven.
De 250 km van vandaag was een makkelijke rit, bijna alles op de cruise control. Deze E4 is in Zuid-Zweden bijna overal autosnelweg. Het is een 1590 km lange noord-zuidverbinding van Tornio naar Helsingborg, waarvan 781 km autosnelweg. In Noorwegen heb je een soort gelijke weg namelijk de 2616 km lange E6.
Bij de camperplaats van vandaag aankomend, was er precies één plek waar we goed konden parkeren, dat was weer boffen.
Vanmiddag en vroeg in de avond kwamen en gingen er nog veel auto's naar deze parkeerplaats om naar een horecagelegenheid op loopafstand te gaan. Nu om negen uur is het al een stuk rustiger.
De beheerder/eigenaar van de camperplaats en hostel waar we vanmorgen vertrokken, vertelde dat hij een Aramese vriend had met een restaurant aan de haven van Gränna. Wilma heeft een foto van het echtpaar gemaakt en gezegd dat wij die vriend gingen proberen te vinden. Dat vinden is niet gelukt, maar we zijn er wel blijven eten. Na het schrijven van een review kregen we gratis koffie en een grote kaneelpoeder.
Vanaf de camperplaats was het een flinke afdaling van 250 treden en een paar steile straten naar de haven. Dat stuk moesten we natuurlijk ook nog teruglopen. Gelukkig was het toen al een beetje afgekoeld.
Gränna is een toeristisch stadje met wat oude huizen met uitzicht op het meer Vättern(het op één na grootste meer van Zweden). Het was gezellig druk (zondag, vakantie én mooi weer). In het stadje ligt de Polkagriskokeri. Hier maken ze naast allerlei zoetigheden de beroemde rood en witte Polkagrisstokken met pepermuntsmaak volgens een recept uit 1859.
Parkeerplaats in het bos, vlak bij de Kaffestugan.
P4N-code: #337216. Gratis. Geen voorzieningen.
Dagafstand: 250 km.
Totale reisafstand: 4965 km.
Geschreven door De.Vlietjes.op.reis