Vanmorgen hebben we gebruik gemaakt van het servicestation: we hebben lekker gedoucht in de camper, we hadden warm water in de camper voor de handwas en voldoende water om de was te spoelen, daarna konden we al het gebruikte water lozen en vers water innemen.
We hoefden maar 30 km te rijden naar Carcassonne. We hadden dit bezoek niet gepland, maar zagen deze plaats langs komen in het Polarsteps-reisverslag van 17 maart van een jeugdvriendin. Dat deed ons eraan herinneren dat we hier in 1979 voor het eerst waren met onze dochter Linda, toen bijna 2 jaar oud.
We hebben natuurlijk gekozen voor de goedkopere camperplaats i.p.v. de 10 euro duurdere camping die er vlak naast ligt. Op 2,7 km van de camperplaats ligt het oude ommuurde Carcassonne met 52 torens en 3 km vestingmuur.
Dit Werelderfgoedmonument(sinds 1997) is natuurlijk druk bezocht, wat ook te zien is aan alle winkeltjes en eetgelegenheden.
Een stukje geschiedenis van deze plaats:
In de 8e eeuw v. Chr. werd op een plateau 2 km ten zuidwesten van Carcassonne een versterkte handelsnederzetting Carsac gebouwd.
In de 2e eeuw v. Chr. namen de Romeinen de streek in bezit en bouwden een castellum ten noorden van Carsac met de naam Carcaso. Deze nederzetting kreeg in de 1e eeuw v.Chr. van Julius Ceasar stadsrechten en de inwoners werden Romeins staatsburgers. Daarom ontvolkte Carsac. In de 4e eeuw werden er stadsmuren gebouwd. De stad werd ingenomen door de Franken, door de Visigoten, die de plaats Carcassonna noemden, door de Moren en in 759 door de Frankische koning Pepijn de Korte. Hierna werd het een burggraafschap van de graaf van Toulouse en later het bezit van rijke families. Met het verdrag van Meaux in 1229 ging het burggraafschap Carcassonne over tot de domeinen van de Franse koning. Het was een belangrijk verdedigingswerk tegen de Spaanse koning van Aragon. De grens tussen deze twee landen lag op 50 km ten zuiden van Carcassonne. In 1659 kwam er bij de Vrede van de Pyreneeën (tussen de Franse en Spaanse koning) een einde aan de verdedigende functie van de stad en kwam de grens nog eens 40 km zuidelijker te liggen.
De stad raakte in verval er werd een campagne in de geest van de Romantiek gevoerd om de stad te behouden. De architect Eugène Viollet-le-Duc werd aangewezen om de restauratie uit te voeren. Hij begon in 1844 met de kathedraal en in 1879 was de hele renovatie voltooid.
We hebben eerst wat rondgelopen en kwamen zo bij het toeristenbureau uit. Met een plattegrond en entreekaarten voor het kasteel hebben we, voor we gingen eten, het kasteel bezocht. Een deel van de wandeling door het kasteel ging over de kasteelmuren (remparts). De glas-in-loodramen (13e-16e eeuw) van de Basiliek van St.Nazaire en St.Celse worden tot de mooiste van Frankrijk gerekend. De eerste steen van de kathedraal werd door paus Urbanus II gelegd in 1096 op de plaats van de oude Visigotische kathedraal.
Inmiddels was het etenstijd geworden en gelukkig konden we buiten een dagmenu nuttigen. Na nog wat omzwervingen zijn we terug naar de camper gelopen. Nog geen uur later begon het te regenen, een verschijnsel dat we al weken niet gezien hadden.
Aire de Camping-Car Parc Carcassonne.
Sitecode: 50225. € 15,32. Voorzieningen aanwezig.
Dagafstand: 30 km.
Totale reisafstand: 3652 km.
Geschreven door De.Vlietjes.op.reis