Gisteren namiddag begon het na de voorstelling echt te regenen en eigenlijk is het tot half twee vandaag blijven regen op een paar momenten na. Het was zo grauw dat de zonnepanelen niets deden, maar om vier uur kwam zelfs de zon door!
Na geserviced te hebben, hebben we de Margrietroute weer hervat.
Ons eerste punt om te bekijken was de Hanklit. Klit is het Deens voor duin en klint is in het Deens klif. Hier is de kuststrook 65m hoog. In de steile wand, duidelijk geen duin, kan je duidelijk de zo'n 180 donkere aslagen zien die afkomstig zijn van vroegere vulkaanuitbarstingen.
We werden bij de weg naar de Hanklit in de war gebracht door een parkeerbordje met een pijl, wat zou betekenen: hier parkeren. Toch de weg ingereden en we konden doorrijden tot een parkeerplaatsje met toiletten. Ik zag mensen terugkomen lopen, dus met paraplu en camera op weg.
Na een paar honderd meter zag ik dat de weg verder doorliep en dat we nog lang niet bij zee waren. Wilma gebeld met "kom maar met de camper". Een lokale bewoner wees ons dat we goed gingen, maar we kwamen op een t -kruising en daar gingen we verkeerd. De grindweg ging redelijk steil omhoog, het gras tussen de wielsporen werd steeds hoger en de weg eindigde! Wilma kon gelukkig draaien met af en toe een beetje slippende voorwielen. Uiteindelijk kwamen we op het goede punt boven. Terugrijdend over een asfaltweg begrepen we wat het parkeerbordje bedoeld had, we hadden verder door moeten rijden!
Ik ben gewapend met paraplu en camera naar die steile wand toegelopen. Volgens mij moet je hier fossielen kunnen vinden, maar het weer nodigde niet toe uit.
In Thisted zijn we naar de Lidl gereden, maar die had niet alles wat we nodig hadden(morgen winkels dicht!), dus zijn we nog naar een andere supermarkt geweest.
De route vervolgend, reden we door het Hanstereservaat, een 50 km² groot onbewoond natuurgebied met kilometers duin, veen en struikgewas. Parkeren is alleen halverwege toegestaan, daar hebben we geluncht.
Daarna kwamen we in Hanstholm. De Duitse bezetters bouwden hier een imposante vesting om de toegangsweg tot de Oostzee te kunnen bewaken. Het complex maakte onderdeel uit van de Atlantikwal(een keten van vestingen die Hitler liet bouwen van Kirkenes in Noord-Noorwegen tot aan de Pyreneeën).
In het midden was de grootste bunker waar vroeger vier 38cm-kanonnen.
Er volgde nog drie stops:
- De helaas gesloten Tømmerby Kirke(laat 12e eeuw) die grotendeels gebouwd is met rechthoekige granietblokken met eromheen een fraai kerkhof.
- Bulbjerg, een 47m hoge kalksteenformatie. Het gaat hier om de resten van een eiland dat in de oertijd uit de zee omhoog
rees. Ze noemen het ook wel Denemarkens enige "vogelrots" omdat hier meer dan 300 paren meeuwen broeden enook de zeldzamere stormvogels.
Ik ben de 230 treden naar het strand afgelopen om onder de overhangende kalksteenformatie met blote voeten en opgerolde pijpen naar de meeuwen te gaan.
- Aankomst bij de gratis camperplaats. We staan hier met 2 campers, bij een weiland met paarden. We hebben zelfs nog even buiten in het zonnetje kunnen zitten.
Af en toe nog iets zeggen over wat ons opvalt/opviel: de prima wegen, zelfs de grindwegen. Overal picknickbankjes en geen zwerfvuil. Overal wapperen Deense vlaggen. De vele kleine particuliere windmolens die vaak bij boerderijen staan. Overal horen we leeuweriken hun hoge lied zingen.
Sitecode: 94931. Camperplaats Fjerritslev. Gratis.
Dagafstand: 187 m. Totale afstand: 1591 km.
Geschreven door De.Vlietjes.op.reis