Dagje op zee

Portugal, Lajes do Pico

Vanmorgen gaat de wekker al om 7.15. Niet echt een vakantie opsta tijd, maar het is voor het goeie doel.
Om kwart voor 8 stappen we in de auto en zetten we koers richting Lajes. Hier worden we om half negen verwacht voor onze eerste excursie van de dag; het spotten naar walvissen en dolfijnen. Deze trip gaat 3 uur duren.
Als we even op zee zijn komen we een groep grijze dolfijnen tegen, prachtig, ze zijn bij de geboorte grijs maar door de vele gevechten met inktvissen en de mannen met elkaar krijgen ze allemaal littekens en die zijn wit. Er zitten er veel bij die overwegend wit zijn geworden.
Hierna gaan we wat verder de open oceaan op en komen we een groep vrouwlijke potvissen tegen. Prachtig om te zien maar je kunt je geen voorstelling maken van hoe groot z'n beest werkelijk is omdat je maar een klein gedeelte ziet. Na een paar minuten duiken ze onder en krijg je de staarten nog even te zien voor ze de diepte in gaan. We blijven op deze plek nog een poos ronddobberen( ongeveer 50 minuten) tot de potvissen weer boven komen. Als ze weer boven komen blijkt een van de potvissen een jong te hebben, een schattig gezicht. Na 5 minuten duiken de potvissen weer onder en gaan wij weer verder.
Vanaf de wal wordt de schipper verteld dat er nog een grote groep gezien is, we zetten koers naar die groep.
Het blijkt een grote groep Grienden te zijn. Volgens onze gids heel speciaal in dit seizoen omdat ze vaak nu warmere wateren opzoeken. De afgelopen paar weken zijn ze dan ook niet gespot we hebben geluk. Als we een poosje bij de Grienden zijn wezen kijken zetten we weer koers naar de haven.
Het is iets na twaalven en we worden rond half 2 terug verwacht voor de volgende excursie. Eerst lunchen want walvissen spotten maakt hongerig.
Als we om half 2 terugkomen blijkt dat de wind op zee erg is toegenomen we kunnen er voor kiezen de excursie met een uurtje uit te stellen omdat de schipper verwacht dat de wind dan weer wat meer is gaan liggen.
Hier kiezen we voor en we dwalen nog een poosje door het dorpje. Albert wil nog graag een duikje maken en we lopen nog even naar de aanbieder voor duiken, hier blijkt tot 2x toe niemand aanwezig te zijn.
Als we weer terug zijn bij de winkel krijgen we een shorty en flippers en kunnen we ons voorbereiden op de tweede excursie . Zwemmen met wilde dolfijnen. We mogen met max 2 personen tegelijk het water in, het scheelt we zitten maar met 5 man aan boord waarvan er vier het water in gaan. Wij mogen als eerste het water in bij een groep grijze dolfijnen deze zijn vrij schuw en komen ook niet echt dicht bij mensen in de buurt. Na een paar minuten worden we weer opgepikt omdat de dolfijnen verdwenen zijn. We gaan op zoek naar een volgende groep en we stuiten al snel op een groep Atlantische vlekdolfijnen. Dit zijn hele leuke nieuwschierige beestjes. Hier mogen we 2 keer mee het water in en het is leuk!!! De dolfijnen zijn bijna net zo nieuwschierig naar ons als wij naar hun. Ze komen dan ook relatief dichtbij. Op een gegeven moment staan ze loodrecht in het water met de snuit omhoog onder ons naar ons te kijken en zwemmen langzaam omhoog als ze tot enkele meters naderen buigen ze snel af.
Hierna gaan we verder en stuiten we nog op een groep grijze dolfijnen, hier gaan we nog 2 keer het water in maar deze zijn elke keer weer snel verdwenen. Het mooie van deze groep is dat er 3 jongen bij zwemmen maar daardoor zijn ze nog schuwer. Rond half zes zijn we terug in de haven en zetten we weer koers richting het huisje.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Klinkt als een super leuke dag!! Nemen jullie er 1 mee voor onze vijver? Of past dat niet in de bagage?

Harm en Hilma 2018-09-24 23:49:10

Leuuuuukkkk!!

Ester en Bart 2018-09-25 08:16:14

Maken jullie de vijver wat groter dan hij is maar 7 meter lang( de dolfijn dan)

Alja 2018-09-25 09:51:23

Wow, super, dat was me het dagje wel! Lekker genieten daar de komende dagen!

Jarno 2018-09-25 21:27:49
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.