Vrijdag 29 maart 2024.
Nog steeds in Fez op de camping Le Diamant Vert.
Nanouk heeft deze nacht overgegeven op haar slaapmat en het keuken tapijt. We hebben evenwel niets gehoord maar gelukkig had Nanouk nog genoeg plaats om verder te slapen in onze koets.
Na ons ontbijt was ik de overtrek van het slaapmatje en reinig het tapijtje. Nanouk maakt geen aanstalten om buiten te gaan en blijft rustig slapen. Er wordt vandaag regen voorspeld en we blijven tijdens de voormiddag in de camper. Rietje maakt ondertussen een aquarel schilderijtje en ik lees in mijn reisgidsen om onze 2de bezoekdag aan Fez voor te bereiden.
Fez is de oudste van de vier Koningssteden in Marokko. De stad is gesticht door Moulay Idriss I en zijn zoon Idriss II maakte van de stad de hoofdstad en liet vluchtelingen toe uit Cordoba en uit Kairouan (Tunesië) die respectievelijk de Andalusische wijk en de Kairouaanse wijk creëerden. in 1350 telde de stad reeds 200.000 inwoners. Fez kende een ongelooflijke bloei en de eerste universiteit ter wereld werd hier opgericht. Het is onmogelijk om alle bezienswaardigheden op korte tijd te ontdekken maar we willen er toch 2 dagen voor uittrekken.
Net voor de middag ga ik met Nanouk toch even buiten zodat ze haar behoefte kan doen en daarna wil ze toch wat eten. Ziek ziet ze er gelukkig niet uit.
Na de middag wordt er geen regen meer verwacht en na onze lunch vertrekken we naar Fez. Nanouk blijft noodgedwongen opnieuw alleen achter in de koets.
Vandaag kost de taxirit naar Fez 50MAD. De taxichauffeur zet ons af aan de Bab Boujeloud of de blauwe poort. De huidige poort dateert uit 1913 en is aan de ene kant blauw, een verwijzing naar de kleur van Fez en aan de kant van de medina groen, de kleur van de islam. Het stadsdeel van de medina is Fez-El- Bali. We staan zo terug aan de Medersa Bou Inania van gisteren. Gelukkig hebben we de Medersa gisteren bezocht want vandaag vrijdagnamiddag blijft de ingangspoort gesloten. We wandelen verder door de Medina en lopen voorbij het M’Nebhi paleis. De ingangsdeur staat op een kier maar we kunnen het bezoeken. Ook hier loop je zo voorbij en van buiten zie je niet dat er achter de ingangsdeur een heus paleis is gevestigd.
Het paleis dateert uit het begin van de 20ste eeuw en we komen in de hal met een mooi houten koepelvormig plafond ondersteund door 4 kolommen. Er is ook een muurfontein versierd met zellij mozaïektegels. Aan de west en oostzijde van de hal zijn er twee rijkelijk versierde kamers met banken, tapijten, stucwerk en mozaïeken. Van boven op het terras heb je een mooi uitzicht op de medina. In het paleis werd in 1912 de overeenkomst getekend voor het Frans protectoraat. Tegenwoordig is het paleis een restaurant voor groepen. Het bezoek is gratis maar je kan een vrijwillige donatie doen.
Een niet te missen bezoek in Fez is de Place Najjarine of het Timmermansplein, waar de bekendste fontein uit de Medina staat. De fontein dateert evenals de fondouk uit de 18de eeuw. Een fondouk of karavanserai werd gebruikt om kooplieden en reizigers te huisvesten evenals pak- en rijdieren. De fondouk staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nu is er la Musée du Bois in gevestigd. Het is een prachtig gebouw met 3 verdiepingen. Op het gelijkvloers worden verschillende houtsoorten zoals Thuja, ceder, argan, eucalyptus enz. en ook materiaal voor houtbewerking tentoongesteld. Op de eerste verdieping vallen ons de cederhoutenfriezen uit de 14de tot 18de eeuw op. We zien er ook speelgoed, koffers enz. Bijzonder is de Amalia, een soort enorme tajine waarin de bruid werd gedragen. De 2de verdieping is gewijd aan muziekinstrumenten met o.m een rabat (snaarinstrument) die is ingelegd met parelmoer. Op het boventerras heb je een mooi uitzicht over de medina en we drinken er een muntthee.
Heel mooi museum, inkom is 20MAD per persoon.
We zien ook even de Hennasouk op een rustig plein met bomen waar nu vooral keramiek wordt aangeboden maar je kan er ook hennabladeren kopen om handen en haar te kleuren en andere natuurlijke kleurstoffen zoals Kohl voor de ogen en rhassoul, een reinigende klei om het haar te wassen. Op de hennasouk was vroeger het grootste gekkenhuis van het rijk en het was het eerste opvanghuis waar muziektherapie werd toegepast.
Een volgende belangrijke bezienswaardigheid is de Zaouïa van Moulay Idriss II waar zich de tombe bevindt van de stichter van de stad. Ook hier opnieuw hetzelfde probleem, helemaal ingesloten en evenmin toegankelijk voor niet moslims. Het is het meest vereerde heiligdom van Marokko.
Daarna komen we aan de Kairaouïnemoskee die is gesticht in 857 door de dochter van een rijke vluchteling uit Kairouan in Tunesië. Na reconstructie in de 10 en 12de eeuw zijn er 16 zijbeuken en is er plaats voor 20000 gelovigen. De minaret is de oudste in de islamwereld. Als niet moslim mag je de moskee niet betreden en kan je onmogelijk enig idee van de vorm krijgen omdat het gebouw zo verweven is met de omliggende huizen en winkels. Door de poort kan je als toerist slechts een foto nemen, spijtig toch.
Het was vroeger een combinatie van moskee en universiteit en is de oudste ter wereld. In zijn bloeitijd, 13, 14de eeuw studeerden er 8000 studenten. Onderwezen werd vooral theologie, islamitisch recht, wiskunde, astronomie en geneeskunde. Sommige studenten bleven er zelfs 30 jaar. Ook de latere paus Silvester II (940-1003) studeerde er. Eeuwenlang was de Kairaouïne het spirituele centrum van de westerse islam.
Op de Place Saffarine bezoeken we de Medresse Es Seffarine die gebouwd is rond 1285 en die nog steeds wordt gebruikt als hostel voor studenten die studeren aan de Karaiouane. De gardien heeft familie in Brugge en als gunst kunnen we de Medresse bezoeken. Hij vraagt achteraf 100MAD terwijl ik nadien in mijn Rough guide gids lees dat je er altijd gratis een kijkje kan nemen.
Op het plein bevindt zich ook de Kairaouine bibliotheek uit de 9de eeuw. Ooit bevond zich hier de grootste collectie islamitische, wiskundige en schoolboeken buiten Bagdad. Een groot deel is verloren of verdwenen in de 17de eeuw maar na restauratie is de bibliotheek opnieuw één van de belangrijkste in de Arabische wereld.
Om nog andere interessante medersa’s te bezoeken hebben we geen tijd meer en na enig zoeken komen we op de Bab R’cif waar we onmiddellijk een taxi kunnen nemen naar de camping.
Nanouk is heel braaf geweest. We eten als avondeten tortilla’s met een lekker slaatje.
En daarna veel avondwerk voor het verslag van onze eerste dag Fez.
Het is dus perfect mogelijk om zonder gids ook veel te zien.
Geschreven door Reizen.met.Rietencis