Fez

Marokko, Ain Chkef

Donderdag 28 maart 2024.
Uitstekend geslapen aan het zwembad van motel Rif. Per uitzondering geen muesliontbijt vandaag want we krijgen pannenkoeken en brood aangeboden, gratis af te halen in het restaurant.
We vertrekken om 10u50 richting Fez, km 8032. De overnachting kost ons 100MAD. Langs de weg staan prachtige grote eucalyptusbomen. Het landschap onderweg is ook hier heel groen en we zien opvallend veel ezels en schapen, maar geen geiten en het varieert van grotere kuddes tot een herder met slechts enkele schapen. Ook redelijk veel koeien maar slechts enkele, vastgebonden aan een touw of eveneens met een herder erbij. We rijden ook voorbij enkele grote appelsienplantages. Het is warmer dan in Chefchaouen en de temperatuur schommelt rond de 21, 5 graden.
In het dorpje N’Zalat Bni Amar zien we vele ooievaarsnesten met jongen. In de omgeving van de afslag naar Meknes rijden we voorbij de eerste wijngaarden.
De weg naar Fez is niet altijd even goed, tamelijk smal en regelmatig putten in het wegdek, zodat Rietje uiterst geconcentreerd moet blijven bij het kruisen van tegenliggers en het vermijden van putten.
Rond 13u20 na 144 km arriveren we op camping Le diamant vert in Fez mooi gelegen en we staan onder heel hoge eucalyptusbomen.
We lunchen er eerst en wandelen dan naar het rond punt op de grote baan waar we een taxi nemen naar Fez. Onze tsarina moeten we spijtig genoeg achterlaten in de koets.
Je kan een rode kleine taxi nemen met meter zodat je niet kan verrast worden door de prijs die wordt aangerekend. Ik vraag om ons tot aan de Medersa Bou Inania te brengen maar de taxichauffeur zet ons af aan de Medina. We betalen slechts 30MAD voor een rit van ongeveer 14 km. We lopen de Medina in en komen in de souk met langs beide kanten winkeltjes. Het is er super druk en het is een echte doolhof waar je gemakkelijk in verloren loopt. We moeten een heel eind wandelen tot aan de Medersa en worden eerst geholpen door een vriendelijke jongen die een heel eind met ons meeloopt en hiervoor niets vraagt. Een 2de jongen brengt ons uiteindelijk tot aan de Medersa en is niet tevreden als ik hem 15MAD geef. De Medersa is helemaal ingesloten en omringd door andere gebouwen zodat je onmogelijk een mooie foto kunt nemen van het volledige complex. Een Medersa is een koranschool.
De Medersa Bou Inania stamt uit de 14de eeuw en is de grootste en mooiste van de stad en de enige die tegelijkertijd ook moskee is en dus een minaret heeft. In mijn Rough Guide gids lees ik dat dit gebouw het mooiste is van Fez of zelfs van heel Marokko. De Medersa werd gebouwd door sultan Abbou Inan en de kosten waren legendarisch. Na de voltooiing gooide de sultan de rekeningen in de rivier omdat zo iets moois geen prijs heeft. De sultan was blijkbaar ook heel viriel en had 325 zonen op 10 jaar tijd.
Via de monumentale ingangsdeur uit cederhout kom je op de rechthoekige met marmer en onyx geplaveide binnenplaats en daaromheen de gebouwen met achteraan de gebedsruimte en er rond de klaslokalen en op de bovenverdieping de woonruimten van de studenten. Niet alleen werd er de Koran bestudeerd maar er werd ook wiskunde, sterrenkunde en recht onderwezen.
Alles is rijkelijk versierd met decoraties met houtvlechtwerk, cederhouten balken en zellige (keramisch tegelwerk).
Het is mooi maar eerlijk gezegd vinden we het overdreven om dit het mooiste van Marokko te noemen. Inkomprijs van de Bou-Inania Medersa is 20MAD per persoon.
Op de gevel tegenover de Medersa steken er houten balken uit de muur. Dit zijn de overblijfselen van een hydraulische klok uit de 14de eeuw. Onder de 12 vensteropeningen die de uren moeten voorstellen ondersteunden 13 overhangende balken dertien bollen. Het binnenwerk werd aangedreven door stromend water en aan de opeenvolgende openingen van de ramen kon je vroeger zien hoe laat het was.
We willen daarna het Dar Bathamuseum bezoeken maar dat is gesloten wegens werken.
We lopen dan door de medina in de Talâa Kaira of de grote helling richting de Kairaouinemoskee en komen voorbij de leerlooierij van Guerniz, één van de leerlooierijen van de stad. Een man toont ons de weg ernaartoe en geeft ons een gedetailleerde rondleiding waarbij we overal komen voorbij de putten en zelfs tot op het dak. In de leerlooierij is een Arabisch en een Berbergedeelte, terwijl in de andere leerlooierijen alleen Arabieren werken.
Het leer is afkomstig van diverse dieren: geiten, schapen, koeien en dromedarissen. De huiden worden eerst in een wit vat geplaatst met daarin een mengeling van water, kalksteen en duiven poep. Op die manier worden de haren verwijderd en het leer zacht gemaakt.
Na een aantal dagen worden de huiden gewassen en in andere vaten geplaatst. Daarna volgt het kleur proces met gebruik van natuurlijke producten zoals saffraan voor geel, cederhout voor bruin en indigo voor blauw. De gele huiden worden individueel gekleurd omdat saffraan kostbaar is. Ook klaproos, amandel, kurkuma en henna worden gebruikt om te kleuren.
De gids neemt ons ook mee door de smalle straatjes waar je amper kan passeren en toont ons ook de lage deuropeningen van sommige huizen. Hij neemt ons ook mee naar de heuvel waar je een prachtig uitzicht hebt op de stad.we zien er ook de Merinidische graven en delen van de verdedigingswallen van de medina.
Daarna vraagt hij voor zijn rondleiding 200MAD, schandalig veel maar anderzijds hebben we echt in de leerlooierij en tussen de bassins en de duivenpoep gelopen.
Het is ondertussen al 18u en we willen Nanouk niet te lang alleen laten in onze koets.
We verlaten de medina via een van de ingangspoorten, de Bab Al Mahrouq en nemen daar een taxi naar de camping. Voor de terug rit betalen we 50MAD. Er rijden ongeveer 2800 rode petit taxi’s in Fez.
Onze tsarina is heel blij om ons terug te zien en ze mag mee naar het restaurant van de camping waar we een tajine agneau avec prunes nuttigen.
We chatten nog met Nadine, die morgen wordt geopereerd en horen ook eens schoonbroer-broer Paul.
We zijn allebei moe en Rietje nog het meest want zij kijkt vanavond niet naar Netflix en kruipt rond 23u in haar nestje.

Geschreven door

Al 8 reacties bij dit reisverslag

Mooie reportage en met zo een gids kom je op plaatsen waar je anders wellicht niet zou gelopen hebben. 🥰

Anne 2024-03-30 09:02:03

De Medersa vind ik toch indrukwekkend mooi hoor: al die minuscule motieven en inscripties. Wat een rijke cultuur is dat toch geweest! Alleen lijkt het niet zo goed onderhouden. De leerlooierijen lijken nog te werken zoals in de vorige eeuwen. Boeiend om te zien allemaal! Zalig Paasweekend Chris en Jan

Chris 2024-03-30 09:22:52

Hey gelukkig is de regen verdwenen. Veel aangenamer om dingen te gaan bezoeken. Fes is inderdaad mooi en leuk om te bezoeken. Wij hebben allemaal het zelfde bezocht zoals jullie. Wij ruiken nog de leerlooierijen. Fes is inderdaad een doolhof om in rond te lopen. We kunnen het verstaan dat jullie moe waren na weeral een dag van stappen. Tot morgen Ingrid en Didier

Ingrid 2024-03-30 09:24:15

Heel mooi het joodse kwatier moet ook heel mooi zijn. Dit zou ik willen zien. Ja je hebt gids nodig prijs valt mee 18 euro is normaal in de grote steden maar jullie hadden een mooie tocht alleen gingen jullie helft niet gezien hebben. Prachtige foto's

Benina verstraete 2024-03-30 09:26:48

Hey daar, weeral een prachtige reportage! De Medersa herinner ik mij nog goed! Van de leerlooierij herinner ik mij goed die geur, die zo doordringende geur! Prachtige landschappen ook! In België wordt het een druipnat Paasweekend! Geniet ervan schatjes! See you soon 🌞😘❤️🇲🇦✈️

Dirlie 2024-03-30 11:37:31

Zo werkten de leerlooierijen bij ons waarschijnlijk op dezelfde manier. Heel interessant alsook de Medersa ! Buona Pasqua!!!

Isabelle b 2024-03-30 13:52:55

Prachtig De Medersa . De muren zien eruit alsof het kantwerk is .Doet me terugdenken aan het Alhambra . Die leerlooierijen eens gezien op TV zonder de stank van de duivenpoep. Het zal wel de moeite geweest zijn . Groetjes 😘🙋‍♀️

Hilde en Dirk 2024-03-30 14:51:06

Zo'n smal gekleurd straatje gaat u niet meer doorlopen. Echt verrassend mooi. Jammer dat Nanoukske daar niet kan in schitteren. Maar je weet maar nooit dat ze toevallig in de poepbak zou vallen. Stel je voor zeg. Die leerlooierij is echt de max . Leent zich ook geweldig om mooie foto s te maken desondanks de slordige toestand. Ja volkomen met jou eens 200 voor de gids is zeeeer veel maar anders gingen jullie verloren gelopen zijn en toch een paar mooie dingen gemist hebben Ciske Ik vind de Medersa zeer mooi maar inderdaad misschien er iets over. En dat hij nooit betaald werd . Wel jammer voor die mensen die hun gezin en leven ervoor opgeofferd hebben. Ik vond het een prachtige reportage vol verrassingen kleuren volumes en architectuur....mercikes

Tsarina 2024-03-30 15:59:40
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.