Taradount

Marokko, Sidi Ahmed Ou Amar

Pas laat vertrokken naar Taradount want ik had een wasje afgegeven en we moesten wachten tot de eigenaar het terug bracht om op te hangen. We hebben op de camping een heerlijk warme douche genomen en Cis heeft met zijn tsaren nog een ochtendwandeling gemaakt op de plantage. Om 11u30 is het dan toch gelukt en 20 km later stonden we aan de muren van Taroudant. Na wat zoeken waren we aan de Tanneries of de leerlooierijen. Heel interessant om te zien en de geur viel ook goed mee. Toen we er binnen kwamen werd ons iets aangeboden tegen de geur maar we hebben dat niet genomen. We werden wel onmiddellijk begeleid door een andere man die ons door het volledig proces van het leerlooien heen geloodst heeft. Er waren verschillende huiden die men daar bewerkt van koeien, schapen, geiten en dromedarissen. De huiden waar de haren aan blijven zoals schapen en geitevachten werden 20 dagen in een kalkoplossing gelegd. Om de haren te verwijderen werden de huiden 5 dagen in zout en aluin gelegd. Dan werden de huiden 3 dagen in kaka van duiven gedrenkt en daarna werd het eerste vet afgeschraapt. Sommige schapenvellen worden gekleurd met ofwel: indigo blauw, geel van saffraan en kurkuma en rood met rozen. Het was heel leuk om eens het hele proces te zien en alles gebeurt er nog manueel zonder machines. In de leerlooierij werken 35 arbeiders nog op dezelfde manier zoals honderden jaren geleden. We werden dan verder naar de verschillende winkeltjes geleid en Isabelle en ik hebben elk een tas gekocht waar we dan ook ons best deden om af te bieden. We hebben er ook 2 geitenvellen gekocht.
Daarna naar een parkeerplaats gereden langs de muur aan de Bab Niara poort en gegeten in de motorhome en ons Tsaarkes wat gezelschap gehouden. De muren rond de stad zijn 7 km lang en de oudste delen zijn meer dan 1000 jaar oud en zijn okerkleurig en heel mooi.
Daarna hebben we de Arabische soek en de Berbersoek bezocht en hebben we nog een thee gedronken op de place Assarag. Hier kan je ook verhalenvertellers en slangenbezweerders zien zoals in Marrakech op het Jeema El Fna plein maar dan in het klein. Daarom wordt Taroudant ook klein Marrakech genoemd. Nog enkele aankopen gedaan zoals Ras-el-Hanout (wat ons Isabelle later in ons slaatje gedaan heeft) een blokje indigo en henna wat we gaan gebruiken voor de keramiek. Isabelle heeft voor het avondeten gezorgd, een lekkere sla van tomaat, paprika, komkommer en avocado en dit met bruchettas een idee om ons oud brood weg te werken en dit doorgespoeld met een lekker wijntje.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Geniaal en zeeer interessant dit proces .die kaka toestand leuk om te weten Ik zie reeds uit naar meer . Dikke knuffel

Tsarina 2019-02-28 09:12:31

hey wij zijn nu in Agdz camping kasbah palmeraie, mooie plek, we gaan stilaan richting agadir omdat ons zus daar op 13/3 aankomt om een week mee te reizen, als jullie deze richting opkomen zien we jullie misschien nog. ik heb nu een reisblog op polarsteps (nine van der plancken) omdat ik daar beter mee aan de slag kon, groetjes , jan en nine

jannines.vakantie 2019-02-28 10:04:06

idd, zo mooi allemaal. Nu ik deze fotos zie, herinner ik mij ook mijn reis doorheen Marokko, lang geleden. Geniet maar !!!!! Liefs en groetjes Edith

edith 2019-02-28 10:46:31

Interessant! En mogen we jullie nieuwe handtassen niet zien?

Chris 2019-02-28 11:28:16

Die leerlooierijen hebben we al eens op TV gezien. Dat terras zag er vrij modern uit zoals de terrasjes in Belgiƫ. Geniet ervan hier is het weer omgeslagen en direct weer kouder.

Hilde 2019-02-28 16:53:16
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.