Minas de Mazarrón.

Spanje, Mazarrón

Rietje is vandaag al vroeg uit de veren en vooraleer haar liefste uit de bedstee is gekomen, is haar tekening al af.
Vooraleer onze tsaren hun ontbijt krijgen, gaan we eerst naar de afgesloten honden weide. De jonge deerhound komt ook net aan en samen kunnen zij wat rondcrossen.
Ook vandaag een zandstorm met af en toe rukwinden. Onze camper is bedekt met een laagje Saharazand. Het is zelfs 20 graden maar door de wind voelt het kouder aan.
De meeste camperaars blijven in hun camper zitten maar wij besluiten om de Minas de Mazarrón te bezoeken.
Je kan er vanuit de camperplaats naartoe wandelen maar via de straat is dit weInig aanlokkelijk. We rijden tot daar met de camper en kunnen onze grote koets in een straat toch parkeren.
De mijn werd reeds door de Romeinen geëxploiteerd. Het gebied is rijk aan mineralen zoals ijzer, zink, lood en zilver. Mazarrón was ook strategisch gelegen door de nabijheid van de zee en ook de belangrijke stad Cartago Nova, het huidige Cartagena.
In de 15de eeuw werd hier aluin ontdekt wat gebruikt werd om kledingstukken te kleuren. Aan het einde van de 19de eeuw werd er ijzer en zilver ontgonnen. In de late jaren 60 werd de exploitatie van de mijn stopgezet.
Je kan de mijnsite vrij bezoeken. Een waarschuwingsbord wijst op de mogelijke gevaren. Vanaf de weg is het ongeveer 400 meter tot aan de site. Je komt in een andere wereld terecht en opvallend zijn de kleuren van de mijnbergen met oker en rode tinten, afkomstig van oxidatie van het mijnafval. Ook het water in de plassen is echt rood.
Je kan er de restanten bewonderen van het hoofdgebouw, de werkgebieden, woningen van de mijnwerkers, verlaten barakken, hoge schoorstenen, mijnschachten, toegangen tot oude mijnputten en tunnels in de bergen. De putten en tunnels gaan tot een diepte van 500 meter. Je moet dus voorzichtig zijn en ook onze tsaren mogen er niet vrij rondlopen.
Adembenemend allemaal. Een droomlocatie voor fotografie. We lopen meer dan 2 uur rond in het complex. En heel opvallend zijn de zestal bezoekers die er rondlopen allemaal Spanjaarden.
Na het bezoek hebben we nog tijd voor een andere bezienswaardigheid nl. de Erosiones de Bolnuevo of ook Las Grades de Bolnuevo genoemd. Dit is een speciale zandsteenformatie, gevormd door de erosie van wind en water. Mooi gelegen dichtbij de zee. Ook de moeite waard.
Rond 17u30 zijn we terug aan de camperplaats en begint het nog feller te waaien met windstoten tot 70km per uur.
We verplaatsen onze camper aan de andere kant om wat meer beschut te staan. Er staat geen enkele schotel naar omhoog. Waarschijnlijk een ramp voor de meeste camperaars.
Koud is het nog steeds niet. Eerder warme wind.









.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

Weer iets moois gezien !!! Dat Sahara zand was hier ook, maar met minder wind. Groetjes.

Isabelle b 2022-03-15 23:46:56

Ziet er een topdagje uit! Wel straf dat die mooie site zo weinig bezoekers lokt. Het Sahara-zand heeft Wilrijk links laten liggen. 😊

Leen 2022-03-16 09:27:57

Heeeel interessant verslag, Cis. Bedankt voor de info !!!

edith 2022-03-16 10:39:39

Mooie foto’s. Ook de kleur is speciaal met de Saharawind. Hier moet hij deze namiddag nog overkomen . Morgenvroeg zullen we wel merken aan onze auto.

Hilde 2022-03-16 11:42:23

Fantastische plaats. Voor mens en dier.. en die kleuren... morgen zullen die rood zijn zeggen ze . Ik zie reeds uit naar jullie foto s . Echt mooie beelden om van te dromen ... hartelijk bedankt Een heerlijk kleurrijke dag van alle voetjes

Tsarina 2022-03-16 21:50:10
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.