Moulay Idriss en Volubilus

Marokko, Moulay Idriss Zerhoun

Na het afscheid nemen van Madee en Bernard op weg naar de volgende bestemming: Volubilis. Eerst moest onze voorraad groenten en fruit nog aangevuld worden zodat we naar Moulay Idriss zijn gereden, waar een heel grote souk was. We werden er aangesproken door Hassan die ons kon gidsen in het stadje.
Moulay Idriss is heel mooi gelegen op 2 rotsformaties en helderwitte huizen. Het is vooral bekend omdat Moulay Idriss er begraven ligt. Moulay was een achterkleinzoon van Mohamed die rond 787 naar Marokko vluchtte en daar een koninkrijk stichtte en de Berbers bekeerde tot de Islam. Hij stichtte ook Fez. Hij werd vergiftigd en de stad is nu een pelgrimsoord. De reis naar hier is 1/5 van de hadj naar Mekka waard.
Het graf is voor niet-moslims afgesloten door een houten slagboom, waar een niet gelovige niet mag passeren.
Hassan is met ons door een wirwar van straatjes naar boven gewandeld zodat we vanuit verschillende uitkijkpunten een uitzicht hadden op de stad en het mausoleum. We hebben er een cilindervormige minaret gezien, bekleed met wit groen aardewerk. De vorm is enig in Marokko.
Na het bezoek van het mooie stadje, hebben we in een plaatselijk restaurantje vlug wat gegeten want het was ondertussen alweer 12u30. Daarna na nog wat inkopen van groenten en fruit en vlug doorgestapt naar de motorhome want Volubilis wacht op ons.
Het is slechts enkele km verder en het was er heel druk maar de parkwachter vond toch nog een plaatske voor ons. Ook daar hebben we een gids genomen om wegwijs te geraken in de enorm grote en heel mooie site. Telkens we stilstonden om naar onze gids te luisteren werden we aangesproken om foto’s te mogen maken van onze tsaren en tot vervelens toe moest Ciske de uitleg doen welk ras het was.
Volubilis werd in 40 na Christus ingelijfd bij het Romeinse rijk en de wrede keizer Caligula zou er een paar keer verbleven hebben. De stad kende een grote bloei in de 2de en 3de eeuw dankzij de handel in olijfolie, graan en wilde dieren zoals leeuwen voor het Colosseum in Rome. De olifanten, leeuwen en beren waren op die manier na 200 jaar volledig uitgestorven.
Je kan er een gereconstrueerde oliepers bewonderen en heel wat goed bewaarde mozaïekvloeren. Ook de triomfboog en de basiliek zijn indrukwekkend. Spijtig genoeg heeft Moulay Ismail het marmer in Volubilis geplunderd om zijn paleizen in Meknes te bouwen.
Het bezoek aan Volubilis was zeker een van de hoogtepunten van onze reis. We hebben al heel veel Romeinse sites bezocht maar dit was er zeker een van de mooiste van. Onze tsaren waren er ook heel populair. Er werden tientallen foto’s van gemaakt echt onvoorstelbaar, wat een man de opmerking uitlokte : “your dogs are more famous than Volubilis.”
Omdat het te laat was om nog verder te rijden zijn we teruggekeerd naar dezelfde camping in Moulay Idriss.

Geschreven door

Al 5 reacties bij dit reisverslag

supermooie fotos van jullie "beroemde" zois én van 2 dolgelukkige toeristjes. kus

edith 2019-04-14 12:31:01

Als jullie ooit in geldnood zitten 1€ per foto met de tsaren vragen..... hetzelfde had ik aan de hand met Erik in China, iedereen wilde met hem op de foto :-))))) Mooie plekjes weer en die Romeinse site, zelfs hier vind je er bijna geen met zulke mooi bewaarde mozaïeken !!!

isabelle 2019-04-14 14:49:18

Ik denk dat de honden zich thuis zullen vervelen na zoveel belangstelling. Prachtige mozaïeken !

Hilde 2019-04-14 15:22:44

Heel mooi stadje en onder de indruk van de mooie mozaïeken van Volubilis. Have fun overthere!

Leen 2019-04-14 17:05:38

Het kan niet meer op . Jullie blijven mooie indrukwekkende plaatsjes vinden. Halleluja Het Russisch tsarenpaar overstijgt inderdaad alles. Maar t zijn wel magische beelden met historische interessante achtergronden . Zo fijn die verslagen te lezen en te mogen opsnuiven via beeld. Positieve energie trekt positieve energie aan als je ervoor openstaat en lukt jullie aardig. Zelfs via nummerplaat ! Zie ik in volgende heel kort verslag Dikke knuffel

Tsarina 2019-04-14 18:17:32
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.