Om 8 u uit ons nestje want om 10uur hadden we een afspraak met een gids Mohand Ihmadi om fossielen te gaan zoeken .
Alnif is bekend als vindplaats van fossielen en vooral van trilobieten.
Zoals gisteren beloofd volgt hier wat uitleg over trilobieten .
Trilobieten zijn diertjes ( geleedpotigen) die in zee leefden 521 miljoen tot 250 miljoen jaar geleden. Naast Ammonieten en Dinosauriërs zijn het de bekendste fossielen.
De naam trilobiet is ontleend uit het feit dat het pantser uit 3 delen of lobben is opgebouwd. Er zijn niet minder dan 15000 soorten bekend die in grootte variëren van enkele millimeter tot een halve meter.
Wij dus op weg off-road in zijn 4x4 auto richting de bergen en ondertussen kregen we al een hele uitleg. We waren nog maar net uitgestapt of we vonden al een paar trilobieten. Hij beweerde dat we geluk hadden.
In Alnif zijn in de oueds (rivierbeddingen) stukken trilobiet te vinden oorspronkelijk uit de berg Tiskaouine.
Zowel in de reisgidsen als op fossiel.net wordt onze gids beschreven als een geoloog met een zeer grote kennis. We vonden ook Brachiopod een tweekleppige schelp waarvan de afzonderlijke kleppen bilateraal symmetrisch zijn. De twee kleppen zijn verschillend van elkaar. Een van de kleppen bevat een opening of gleuf (foramen) waarlangs een voet naar buiten stak, waarmee het dier zich aan het substraat hechtte. Ze leefden op die manier vastgehecht aan de zeebodem (soms ingegraven, vb. Linguloidea), waar ze voedsel uit het zeewater filterden. Ze komen voor in afzettingen vanaf het Cambrium tijdperk tot recent, maar waren het meest talrijk in het Paleozoicum. 450 miljoen jaren oud.
We hebben dus deze 2 soorten gevonden.
Helemaal op het einde voor we terug naar de auto stapten draai ik een steen om en wat bleek, nog een heel mooie trilobiet. Het was een Colpocoryphe Grandis vanuit het Ordovician of 450 miljoen jaar oud. Men heeft er dan bij onze terugkomst in zijn winkel een afdruk van gemaakt voor ons en hij vroeg of hij er voor hemzelf ook een mocht van maken. We hebben dan nog een Amethyste, een Azurite en Goniatite 360 miljoen jaren oud en Orthoceras 420 Miljoen jaren oud, gekocht.
Na een thee en een boeiend gesprek met onze gids terug naar de motorhome. Het was ondertussen alweer 14u voor we konden eten.
Daarna verder gereden naar onze bestemming voor vandaag Merzouga en de duinen van Egg Chebbi. Normaal een rit van ongeveer 1u 40. Onderweg zijn we nog door water moeten rijden omdat de rijbaan volledig ondergelopen was maar we zijn er toch heelhuids doorgeraakt. Ook nog gestopt voor een kudde dromedarissen die zelfs de weg overstaken. Entéléchie kilometers verder was er een file te zien. We stapten uit om te kijken wat er gaande was en wat bleek ? We konden niet verder want de weg was overstroomd en was nu een snel stromende rivier geworden. Er zat niets anders op dan te wachten tot het water wat weggetrokken was en dit kon enkel als er geen regen meer viel. Een Duitse dame die reeds de 6de maal in Marokko was had dat nog nooit meegemaakt. De stroom kwam van de bergen want wij hadden geen regen gezien. Een paar durvers met een 4x4 reden er eerst door, dan een bus. Nadien wou een andere bus uit tegengestelde richting ook doorsteken maar deze had toch heel wat problemen en bleek telkens vast te zitten. Enfin we zijn er ook heelhuids doorgeraakt. Na wat zoeken onze camping Les pyramides gevonden. Het was al ongeveer 19 u30 alvorens we op onze bestemming waren. We staan hier letterlijk met onze neus in de duinen.
Het was al 20u 45 voor we gingen eten na onze zondagse apero. Heel lekker eerst een slaatje en dan een Mexicaanse polenta.
Nog met Mieke gebeld voor wat nieuws van het thuisfront.
Bewogen maar fantastische dag.
Geschreven door Reizen.met.Rietencis