Via Tamegrout naar Kasbah Hotel Saharasky

Marokko, Fezouata formation

8Na nog wat palaberen met de Nederlanders met een Belgische motorhome Rapido met vele problemen en met met Ben en Ingrid ook Nederlanders was het alweer 11u30 voor we van de camping vertrokken. Ons doel is Mhamid maar eerst willen we Tamegroute bezoeken. We zijn eerst naar de parking voor de Bibliotheek gereden terug via de N9 en na ons middagmaal getelefoneerd naar een gids waarvan we het tel nummer de vorige dag gekregen hadden. De gids was er bijna onmiddellijk. Maar een andere oudere gids begon ruzie te maken met onze gids over het feit wie er ons nu zou gidsen want volgens hem had Cis toegezegd om hem als gids te nemen. Enfin uiteindelijk zijn we toch met onze gids meegegaan en die bleek dan in de plaatselijke coöperatieve van keramiek de baas te zijn.
Tamegroute is een oud religieus soeficentrum opgericht in de de 17de eeuw en vooral bekend om zijn bibliotheek waarin oorspronkelijk 40000 boeken werden bewaard. Ze was lange tijd de belangrijkste van Marokko maar nu zijn er nog 4000 boeken over. Je kan er nog enkele zeer oude edities van de Koran zien op gazellehuid en een algebra boek uit de 13de eeuw met West Arabische cijfers. Het oudste boek dateert uit 1063. Je ziet er ook een verhandeling van Pythagoras van 500 jaar oud. Naast de bibliotheek bevindt zich de koranschool waar 80 leerlingen studeren om bijv. imam te worden. Je ziet er ook het mausoleum van Sidi Mohammed Ben Nasser de oprichter van de zaouia de oude leerschool. Hij wordt nog altijd als een soort heilige beschouwd. Op de binnenplaats zitten zieken en geesteszieken die hier op genezing wachten.
Daarna met de gids via lage ondergrondse corridors naar de pottenbakkerscooperatieve. Heel interessant om te zien hoe ze hier draaien en bakken.
Hompen klei worden met karren vanuit de bedding van de Draa rivier naar de draai-ateliers gebracht. Voor elk atelier is een kuil waarin de klei wordt vermengd met water. Daarna wordt de klei uitgestreken op de grond om het vocht te laten verdampen. Een ervaren pottenbakker weet precies wanneer de klei goed kneedbaar is.
Als de klei perfect is, begint de pottenbakker te draaien. In elk atelier is een gat in de grond waarin de pottenbakker tot aan zijn middel inzit. Urenlange sessies aan draaitafels volgen. Homp na homp wordt gekneed en getemd. Het neuriën van de draaitafels gaat uren door. De stukken laat men dan eerst 3 weken binnen drogen om barsten te voorkomen. Daarna drogen ze nog verder in de zon. Elk stuk aardewerk wordt met de hand ondergedompeld en gedroogd in de zon. Het glazuur heeft nu een matte blauw-grijze kleur. Pas na het bakken in hoge temperaturen verandert de kleur in het typische groen.
Omdat Tamegroute aardewerk maar één keer gebakken wordt, wordt het glazuur aangebracht vóór het de oven ingaat. Het glazuur bestaat uit 80% mangaan, 19% silicium en 1% koper. Het is juist die 1% koper die samen met de unieke klei uit de Draa Rivier zorgt voor de karakteristieke groene kleur. Een andere kleisoort met hetzelfde glazuur zou niet hetzelfde resultaat geven. Soms wordt koper vervangen door ijzeroxide om een meer bruin/olijfkleurig resultaat te bekomen. Hiervoor wordt er gedurende 10 u gestookt. Alles nog zeer artisanaal nog steeds op dezelfde manier als honderden jaren terug.
We hebben ons toch weer laten verleiden om 2 drinkbekers en een schaal te kopen. Ook heb ik klei mee om te draaien en zwaar was het om naar de motorhome te sleuren.
7 km verder bereiken we de eerste duinen in Tinfou. We kunnen hier aan het hotel staan als we hier eten. We zijn eerst gaan wandelen in de duinen met de 2 tsaren. Ons Nanouk mocht weer los lopen en dat vond ze super. Amaai toch moeilijk zo’n duin beklimmen. Nadien nog een babbel gedaan met Patrick die hier de uitleg over de sterren geeft. Hij is Belg maar leeft hier al geruime tijd in Marokko. Nu blijkt dat we een slechte dag gekozen hebben om de sterren te zien want het is volle maan en dus niets te zien. Toch gaat de introductie voort. Eerst onze maaltijd die lekker was. Soep, tagine en een dessertje dit overgoten met een flesje wijn.
Het Kasbah Hotel Sahara Sky wordt gerund door een Duitse astronoom die op het dak van zijn hotel een observatorium heeft ingericht. Blijkbaar bezoeken astronomen en astrofotografen uit de hele wereld dit hotel.
Na het avondeten werd de introductie gedaan door Patrick maar er was dus weinig of niets te zien. Eerst uitleg gekregen over de poolster, grote en kleine beer, Sirius en Orion. Daarna via één van de vele telescopen toch een paar gegroepeerde sterren gezien en tenslotte de maan die we ook via een adapter op de telescoop hebben gefotografeerd. Rond middernacht zijn we in ons bed gekropen. We moeten dit zeker nog eens herhalen maar dan best als het nieuwe maan is.
Vandaag slechts 29km afgelegd.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Die maan vond ik wel indrukwekkend jongens. Straf . Jammer voor de sterren maar u hebt er reeds twee mee die t strand en de kamelen als vriend nemen. Enkele super foto s van Ninrod en Nanouk. Raar zo n groene kleur voortkomend uit die grijze massa. En wat een procédé zeg. Echt zeeer interessant hoor. Iedere dag komen jullie er slimmer op ,...waar gaat dit eindigen? In ieder geval jullie smelten reeds weg in de plaatselijke kleuren van de muren ..zo bruin zijn jullie reeds. Schitterend. Ja overnachten aan een hotel.!!!! Amaai wat een monument is dit hotel ? Om " U "tegen te zeggen . Ik kan geloven dat jullie allen zich geborgen en veilig voelen . Nanouk flink meisje hoor! Je papa en mama zijn trots op jou en jouw vrolijkheid. Ik ging zondag de gezondheidsbeurs in groenhove te Torhout gaan bekijken . Maar meer natuurlijke produkten dan bij jullie kan ik niet tegenkomen .... Fantastische verhalen die ik met en door jullie beleef . thanks

Tsarina 2019-03-22 17:42:13

😘

Isabelle 2019-03-23 08:56:48

Steeds uitkijkend naar jullie prachtige reis verhalen en super mooie foto's 😀 wij genieten thuis mee..

Chantal 2019-03-23 10:11:06

Foto's ongelooflijk gelukt van de maan en die keramiek, ik zou er niet aan hebben kunnen weerstaan, zo mooi groen !!!! Bovendien niets mechanisch maar ambachtelijk !!! een prachtreis... Isabelle

isabelle 2019-03-23 18:48:02
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.