Pushkar

India, Pushkar

We worden om 5 uur gewekt door een eentonig gezang dat luid weergalmt over het meer en zo onze slaapkamer binnendringt. Gedurende twintig minuten ongeveer moesten we deze heilige liederen aanhoren. En wij die dachten dat alleen de moslims vanuit de minaretten de medemens zijn mening opdrong. Maar we zien vanuit ons hotel dat er reeds mensen zich klaarmaken om een ritueel bad te nemen in het meer en bloemblaadjes te strooien ter ere van een of andere Hindoe-godheid. Om 8u30 staat onze gids ons op te wachten voor een wandeling rond het meer en in de straatjes van Pushkar. Onderweg vist hij een hindoe priester op en die prevelt heilige onverstaanbare woorden, zet een bindi op ons voorhoofd, laat ons bloemetjes in het water strooien en bindt een heilig touwtje om onze pols. Daarna probeert de gids ons een kamelenrit te verkopen. Dit is wel enkele kilometers buiten de stad en niemand heeft er echt goesting in. Hij ziet zijn percentje in rook opgaan. Pushkar is wel bekend voor zijn kamelenbeurs. De pushkar fair is pas in november en duurt vijf dagen. Er zouden meer dan 50.000 kamelen op de fair aanwezig zijn. Voor die periode zijn alle hotels lang op voorhand volgeboekt. Vele kamelen worden dan versierd en het is een grote kermis met alles erop en eraan.
Wat later bezoeken we de Brahma tempel. De enige Brahma tempel in India, volgens onze gids. Maar een klein beetje zoekwerk leert dat er nog zijn, maar het is wel de oudste en meest bekende. We bezoeken hem, foto's nemen in de tempel is strikt verboden en hier is men consequenter. Bij de ingang moet je alles wat lijkt op fototoestel in een locker opsluiten, tot groot verdriet van Jan. Maar grote verschillen met andere tempels zijn er niet.
Onze wandeling gaat verder door de lokale bazaarwijk. Wat een geluk dat we de vorige avond die wijk gemist hebben, we zouden zeker te laat geweest zijn voor de mooie vuurceremonie.
En dan vertrekken we met ons busje naar Jaipur voor een rit van 150 km, waar we in een mooi hotel logeren, en waar we 's avonds op het dakterras goed hebben gegeten.
Jan had vreselijke goesting naar een omelet met ajuin en met frietjes, en tot onze verbazing werd hij op zijn wenken bediend. Meer zelfs, hij was de goedkoopste van ons vier. Hier was de "mutton" ook zeer goed, bereid als stoofvlees op grootmoedeers wijze, maar wel een beetje veel pikanter. Terloops, onze fles rode wijn was duurder dan de vier maaltijden samen.

Geschreven door

Geen reacties bij dit reisverslag

 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.