Gereed maken voor de sprong.

Zwitserland, Bourg-Saint-Pierre

Het doel voor vandaag is Bourg-Saint-Pierre. Vanuit hier waag ik met Warhorse de sprong over de Alpen, net zoals Napoleon in zijn tijd.

De Grote Sint-Bernhardpas is een van de oudste routes door de westelijke Alpen. Archeologische vondsten tonen aan dat de pas al in de bronstijd in gebruik was, wat het een van de oudste Alpenovergangen maakt. Ook zijn er sporen van een Romeinse weg gevonden.

In de Middeleeuwen maakten leiders, kooplieden, kruisvaarders en pelgrims van de pas gebruik om vanuit het noorden naar Rome, het kerkelijk centrum van Europa, te komen. Een zekere Bernard van Menthon, aartsdiaken van Aosta, bouwde op het hoogste punt van de pas rond 1050 een hospitium om alle reizigers te helpen. (Vandaar de naam Mont-Saint-Bernard.) Internationale handel in die tijd leidde tot de ontwikkeling en bloei van doorgangsplaatsen zoals Bourg-Saint-Pierre. Vanuit hier werd handelswaar door de lokale bevolking over de pas vervoerd met wagens, lastdieren of zelfs op de menselijke rug.

In mei 1800 nam Napoleon de grote gok om in winterse omstandigheden de pas over te steken voor een verrassingsaanval op de Oostenrijkers. Er werd over het algemeen aangenomen dat de Grote Sint-Bernhardpas een onmogelijk over te steken hindernis zou zijn. De pas over de berg was smal en niet volledig verkend, en het was niet opportuun om verdere verkenningen of zelfs pionierswerk uit te voeren om het geschikt te maken voor karren en kanonnen. In de wetenschap dat de artillerie eenmaal in Italië hard nodig zou zijn, werd op bevel van Napoleon de moeilijke mars toch ondernomen.

In Bourg-Saint-Pierre werden de kanonnen uit elkaar gehaald. Munitie en onderdelen, alles werd verpakt in kisten en op muilezels geladen. Andere zaken zoals de wielen moesten met mankracht gedragen worden. De kanonslopen werden in uitgeholde boomstammen geplaatst om als slede te worden voortgetrokken. Vier- tot vijfhonderd lokale bergbewoners werden gerekruteerd ten behoeve van het transport.

Van 16 tot 18 mei 1800 worstelde de Armée de Réserve zich over de pas. Een helse tocht die gepaard ging met het verlies van mens en materieel. De weg was smal en gevaarlijk. Beladen muilezels storten door de gladheid in het ravijn en sleepten drijvers en soldaten met zich mee.
Er is een beroemd schilderij van de schilder David waarop Bonaparte gezeten op een stijgerend wit paard de Grote Sint-Bernardpas oversteekt. Au contraire; het was namelijk op een eenvoudige muilezel dat hij de top bereikte. (Als een zielig hoopje bevroren mens, mocht hij opwarmen in het klooster dat toen onder leiding stond van abt père Berenfaller). Uiteindelijk wist het grootste gedeelte van de Armée de Réserve de andere kant van de pas te bereiken. Bij het dorp Etroubles werd de artillerie weer opgebouwd.

Terwijl ik de pas binnen rijd bedenk ik mij hoe het moet zijn geweest om met een leger van 40.000 man, met alle kanonnen en de in die tijd gebruikelijke logistiek, deze bergen in te trekken. Het Franse leger in die tijd moest gebruik maken van enkele onverharde wegen, die steeds smaller wordend uiteindelijk uitmondden in een gevaarlijk geitenpad, waar je net met één persoon achter elkaar kunt lopen. Onderwijl werden mens en dier gegeseld door sneeuw en een ijzige wind.

Ik kan daarentegen genieten van de zon, het voortreffelijke asfalt en het prachtige uitzicht. De tocht verloopt verder voorspoedig en ook de gerepareerde bagagedrager lijkt het te houden. Voor het eerst deze reis heb ik de tijd om voor wat heroïsche foto's te poseren als “Oberst-leutnant von Krakau, die op zijn stalen ros op zijn gemakkie het begin van de pas bedwingt”.

Om drie uur check ik in bij een eenvoudig Zwitsers (dus bovenmatig duur) hotelletje bij Bourg-Saint-Pierre. Morgen gaan we de pas over en ik besef dat ik dat ondanks de gunstige omstandigheden best wel spannend vind.


Geschreven door

Al 12 reacties bij dit reisverslag

Weer een mooi verslag vol met wetenswaardigheden Auke, dankje! Moeten we weer een nachtje slapen voordat er weer een nieuw avontuur aan onze laptop klopt. Veel plezier en goede reis, De lui van #27

Fritzl & Miepmiep 2024-08-28 20:40:31

Kreeg je nu ontbijt bij t logies vanochtend? Wat n luxe. Klinkt weer als n mooie tocht en mooi op tijd op je bestemming. Door je levendige fantasie en voorstellingsvermogen zie ik de beelden van dat leger op die pas al voor me. Ben benieuwd hoe t morgen gaat.

Klaarke 2024-08-28 20:52:49

Een voorspoedige en relaxte rit, dat de rest van je trip er ook zo mag uitzien von Krakau. Mooie omgeving en heerlijk weer om te rijden. Oant moan

Willem 2024-08-28 20:54:01

Still stoer !

Paul 2024-08-28 21:05:06

Succes morgen met de oversteek Auke! Prachtige omgeving om te rijden! Bizongroet T.T.

Timmermans 2024-08-28 21:05:06

Prachtig en krachtig duo Auke en Warhorse. Succesvolle opmars morgen, '' stay safe '' samen.

JW 2024-08-28 21:24:44

Mooie foto's bij je verhaal!

Natasja 2024-08-28 22:05:48

Goed verhaal Auke, succes met het oversteken van de pas en voor morgen: Allons enfant de la Patrie!

Joost van Bommel 2024-08-28 22:43:45

Prachtige reis Auke en een goed en amusant verhaal. Mijn dagelijkse slaapmutsje voor de nacht.

Tante Hanneke 2024-08-29 00:24:38

Mooi hoor, die historische achtergrond bij de pas.

Harry 2024-08-29 06:57:06

Fijn om aan het eind van de (vakantie)dag te lezen onder het genot van een glas wijn. Leuk en leerzaam. Benieuwd naar de volgende etappe 👍

Arjan Borgstein 2024-08-29 18:26:28

Prachtig om te lezen en de foto’s te bewonderen

Dimitra 2024-09-05 15:31:59
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.