Up North!

Duitsland, Küstrin

Up North!

Een titel verzinnen viel mee dit keer, eigenlijk kwam deze in het vorige verslag al naar voren. Een smakelijk verhaal bloggen zal ook wel mee vallen, want ik heb vandaag weer genoeg beleefd en gezien.

Een vroeg vertrek werd uitgesteld door een ontmoeting op de parkeerplaats met een ouder echtpaar (euuh, ongeveer van mijn leeftijd..) uit Rostock aan de Oostzeekust. We waren het met elkaar eens dat in het zuiden en het Oosten van de vroegere DDR, de aanblik van de huizen in steden en dorpen duidelijk minder is dan in de rest van het gebied. Na de Wende heeft Duitsland pittig moeten saneren en dat heeft vooral fabrieken en dus banen gekost in dit gebied. De mensen houden hier geen geld over om hun huizen te onderhouden en dat is inderdaad te zien.

De start van vandaag was bij de brug over de Neisse tussen het Duitse Görlitz en het Poolse Zgorzelec. Vroeger één stad... Ik wilde toch even naar de overkant en ontdekte dat de daar gelokaliseerde benzinepomp héél andere prijzen hanteert dan in Duitsland en Nederland tegenwoordig gebruikelijk is. Dat verklaart in ieder geval waarom de mensen die daar tanken allemaal zo vrolijk waren en naar elkaar lachten. Ik heb Warhorse eens lekker getrakteerd op de duurste Premium benzine die ik kon krijgen.

Het gebruikelijke gedonder om Görlitz uit te komen via de meest verschrikkelijke klinkerweg ten spijt, lukte het mij goedgehumeurd op mijn "scenic" route te komen. Langzaam slingerend, door dorpjes en over smalle wegen, zongen Warhorse en ik het hoogste lied. Bij mij zat "the river" van Bruce Sprinsteen in het repertoire en wat Warhorse onder mij bromde weet ik niet, maar het stoorde elkaar niet. Ondanks wat regen en kou zat de stemming er goed in.

Na enkele kilometers ging ik de Neisse bij Prezewósz over en volgde de aanwijzingen van Tom(Tom) het platteland van Polen in. Mij viel op dat de mensen nóg minder geld hebben dan west van de Neisse, want de meeste huizen zijn in nóg slechtere staat. Ook verzamelt men veel troep rond het huis, want je weet nooit of je het nog kunt gebruiken. Europese gelden waren op deze route maar nauwelijks doorgedrongen, want ik werd regelmatig verrast door de "good old" kasseienwegen, die zo mogelijk grover zijn dan in Duitsland. Ik probeerde het hotsen en botsen van Warhorse te beperken door zo veel mogelijk in de zandstrook naast de weg te rijden. Het Poolse advies niet harder dan 40 te rijden heb ik ruimschoots gehaald.

Klapperend en dansend hobbelden we kilometer na kilometer door. Warhorse heeft de afgelopen twee weken al een aardig pak slaag op dit soort wegen gehad en deze kilometers deden hem bijna de das om. Ik zag dat hij met zijn linker knipperlicht begon te wapperen als om te zeggen dat hij er genoeg van had. Uit nadere inspectie bleek dat de moer waarmee de linker vorkpoot in de bovenste kroonplaat is geborgd, was losgetrild. Uit mijn vrij zware, maar uitgebreide gereedschapsset toverde ik een waterpomptang te voorschijn waarmee ik "battle damage repair" kon uitvoeren. Ik heb nu een nog grotere hekel gekregen aan die kasseien dan ik al had. Pitoresk of niet, besteed daar nu eens wat Europees geld aan! Via een zo kort mogelijke deroutering, zocht ik het asfalt van het Duitse wegennet weer op, en snorde linea recta naar Eisenhüttenstadt.

Na de oorlog lagen grote delen van Duitsland in puin. Er was dus veel vraag naar nieuwe woningen. Walther Ulbricht de eerste partijleider van de SED, liet wel woningen bouwen, maar het aanbod kon niet voldoen aan de vraag. Onder zijn opvolger Erich Honecker veranderde dat.

Een groot deel van de bevolking woonde in verouderde woningen en onherstelde ruïnes. Slechts 39 procent van de woningen had een bad of een douche, 36 procent een toilet binnen en slechts 25 procent had warm water. Honecker wilde dit veranderen en maakte van de woningbouw zijn paradepaardje.

In de jaren ’70 en ’80 zijn er zo’n drie miljoen nieuwe woningen gebouwd, waarbij Eissenhüttenstadt als voorbeeld moest dienen van de Oostduitse socialistische stedenbouw. De stad is planmatig gebouwd na de Tweede Wereldoorlog voor grootschalige ijzer- en staalproductie die de DDR dacht nodig te hebben. Aanvankelijk kreeg de plaats de naam Stalinstadt. Omdat Josef Stalin vanwege zijn wandaden door de Sovjet Unie werd gecanceled, werd de naam in 1961 gewijzigd in Eisenhüttenstadt.

De stad en de staalfabriek hebben de DDR overleefd, grote delen ervan worden beschouwd als monumentale gebouwen. Je ziet tot op de dag van vandaag hoe de DDR zich een socialistische stad voorstelde.
Eissenhuttenstad is opgedeeld in vier "Wohnkomplexen" en wordt opgetrokken in de stalinistische, neo-classistische stijl, de zogeheten "nationale Bautradition". Scholen en ziekenhuizen gepositioneerd aan het einde van de symmetrische assen van een stad, een cultureel en maatschappelijk centrum in de vorm van een boulevard, veel decoraties aan de huizen als ornamenten, arcades, zuilen en ballustrades en veel ruimte en groen. Omdat er eigenlijk geen geld was om deze bouw overal door te voeren werd al snel over gegaan op eenvoudiger bouw.

Een voorbeeld daarvan is de zogenaamde Plattenbau. Een prefab-bouwsysteem waar gebruik gemaakt werd van vooraf gefabriceerde platen (Platten). Je komt deze "flats" overal tegen, óók waar je ze helemaal niet verwacht, zoals in kleine dorpjes op het platteland.
Hele wijken, al dan niet hele steden, werden volgebouwd met flats die in een fabriek zijn voorbereid. De woningen waren van alle gemakken voorzien. Zo was er centrale verwarming, stromend warm en koud water en ook de keuken en wc hoefde men niet meer met de buren te delen .
Veel Oost-Duitsers waren dan ook erg gelukkig als zij een nieuwe, naar onze maatstaven klein appartement toegewezen kregen. Het woningtype WBS 70/11 (Wohnungsbauserie 70 met 11 verdiepingen) is in de DDR totaal het meest gebouwd met zo’n 900.000 exemplaren.
De huren van de woningen werden kunstmatig laag gehouden. Bewoners betaalden slechts 1/3 van de kostprijs. Dit werd één van de gigantische kostenposten, waardoor het Oost-Duitse regime uiteindelijk failliet is gegaan.

Ik genoot onder het rijden van de monumentale bouwstijl.

Het laatste deel van de route brengt mij door het beladen gebied van de Seelower höhen. In dit gebied is in de laatste maand van de oorlog bloedig gevochten, want hier zette Hitler zijn laatste reserves, bestaande uit vooral oude mannen en jonge jongens, in om de Russische opmars naar Berlijn tegen te houden. De 23e SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division „Nederland“ deed hier nog een noeste poging de Russische hordes tegen te houden, maar faalde jammerlijk. Dat "Nederland" was maar betrekkelijk, want veel Nederlanders maakten daar geen deel meer van uit. Er is hier geen huis van vóór 1945 zonder de pockmarks van kogelinslagen op de muren.

Ik neem mijn intrek in een hotel in het Poolse plaatsje Kostrzyn. Lekker goedkoop, maar dat gaat dan wel ten koste van de vriendelijkheid en attentie van het personeel.

Geschreven door

Al 11 reacties bij dit reisverslag

Mooi verslag weer Auke! Ik kwam vanavond op weg naar Würzburg langs Point Alpha, en moest aan je denken. Vervolgens heb ik Euro 2,67 betaald voor brandstof. Jij zult het ongetwijfeld beter hebben gedaan 🤣🤣 Ik wens je weer een mooie tocht morgen!

Jan Dirk Geertsema 2022-09-11 22:58:05

Auke, alweer een prachtig instructief en illustratief verhaal vandaag! Fijn om te lezen. Heel herkenbaar ook. Wij hebben daar ooit stilgestaan als gevolg van losgetrilde contactpuntjes van de ontsteking; en een collega sprak zelfs van losgetrilde deurhandgrepen...

Ronald & Marijke 2022-09-11 23:06:21

Die laatste reserves van Hitler zagen er niet heel indrukwekkend uit. Het is wel duidelijk dat t de laatsten waren. Mooi verhaal en die kasseien zijn duidelijk iets om over te slaan als t kan. Jammer dat vriendelijkheid afneemt met de dalende prijs voor n hotel; maar je kan nou eenmaal niet alles hebben.

Klaarke 2022-09-11 23:20:13

Mooi verhaal weer. Ben ook heel benieuwd wat nog gaat komen richting Berlijn…… En jij met een waterpomptang! Respect! Good luck ihr zwei.

Paul 2022-09-12 07:44:29

Ik ga niet meer naar Berlijn, Paul. We zijn zónder Warhorse in mei een week geweest, omdat in Berlijn de DDR bezienswaardigheden bezoeken alleen al een week kost. Ik deel wel wat ik heb gezien, zoals de Stasigevangenis daar en het Ministerie für Staatssicherheit waar ik ben geweest. Sorry, ik weet nog hoe graag je naar Berlijn ging...😉

Warhorse 2022-09-12 07:48:28

Weer gesmuld van je reisverslag, dagelijkse kost! Dank!

Natasja 2022-09-12 08:24:44

Mooi, die grijns steeds op je gezicht. Ik geniet met je mee!

Marcel 2022-09-12 08:35:41

Ook in noordelijke richting zijn jullie avonturen prachtig en zeer lezenswaardig. Rond 22.30 sluipt al een beetje routine in om de nieuwe ''posting'' te lezen. Maak er weer een mooie dag van ma 12 sep.

JW 2022-09-12 08:41:17

Weer een boeiend verslag Auke en bovendien prettig om te lezen. Loctite is the magic word tegen lostrillen. Mooi om te zien dat je volop geniet: every mile a smile. Tot morgen!

Willem 2022-09-12 09:48:27

Heel boeiend, Auke, om zo'n inkijkje te krijgen in de streken waar we zelf nooit kwamen. Toen, niet verder dan de IDG en later af en toe eens naar Berlijn, o.m. met de leerlingen VTO Cavalerie maar dan zie je toch andere zaken. Hou 'm recht en tussen de lijntjes! Veel plezier het laatste stuk.

Joost van Bommel 2022-09-12 10:20:11

Weer een mooi verslag Auke. Enig jaren geleden ben ik daar met begeleiding van een Duitse overste ook geweest. Vreselijk als je bedenkt wat zich daar allemaal heeft afgespeeld.

Philip 2022-09-12 18:05:00
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.