Bijna 50 jaar na mijn spreekbeurt

Griekenland, Municipal Unit of Solygeia

Gisteren reden we even naar de Mykeense brug, vandaag wilden we zeker de archeologische site van Mykene bezichtigen. Ooit hield ik een spreekbeurt tijdens het vak Griekse cultuur over deze belangrijke stad. Ik herinnerde me iets over Kyklopische muren, het dodenmasker van Agamemnoon en de Duitse archeoloog Schliemann.

Maar eerst zetten we opnieuw koers naar Nafplion want ons internet, dat we gisteren verlengden, werkte niet. Gelukkig konden ze ons meteen helpen en konden we Dokter Google opnieuw weer raadplegen ! Overigens straalde de zon vandaag en het kwik klom zelfs tot 21 graden.

Vervolgens reden we naar Mykene, de parking vonden we toch niet bijzonder groot, want het oude Mykene behoorde toch ook tot één van de meest bezochte sites in Griekenland. Er stonden in ieder geval 3 bussen van een cruisemaatschappij, die op hun Aziatische en Amerikaanse toeristen wachtten. Wij lunchten eerst zodat we de site na deze horde toeristen konden bezoeken.

Volgens de mythologie stichtte Perseus de stad Mykene voor zichzelf nadat hij zijn koninkrijk Argos inruilde voor Tiryns. Hij wenste zijn stad door dikke muren te beschermen. Om deze te bouwen riep hij de hulp in van de Cyclopen, de éénogige woeste reuzen.
Mykene komt nog eens voor in de Illias van Homeros: als Agamemnoon de koning van Mykene het opperbevel krijgt over de Griekse troepen tegen de Trojanen. De mooie Helena, de echtgenote van zijn broer Menelaos en koning van Sparta, werd immers geschaakt door Paris de zoon van de Trojaanse koning Priamos. De Griekse tragedies bevatten dan ook talrijke oorlogen, ruzies, en moorden.

Het echte verhaal wil dat de Achaeers Mykene bouwden rond de 14de en 13 de eeuw v Ch, samen met de steden Tiryns en Pylon. Meerdere routes verbonden die steden met elkaar , waarlangs ook bruggen liepen.

Vanuit de parking en eigenlijk al van verre zagen we de imponerende stadsmuren op de heuvel opgebouwd met cyclopische stenen. Eindelijk kon ik alles in het echt zien, waarover ik in het middelbaar vertelde ! De toegangsprijs bedroeg hier ook weer 6€ pp.
In tegenstelling tot Epidauros , maakte men hier voor de bezoekers een te volgen parcours, zelfs toegankelijk voor rolstoelen. Met duidelijke uitleg langs de te volgen weg. Eerst liep men langs een grote ronde cirkel dat een grafplaats bleek. Hier deed de Duitser Schliemann einde 19de eeuw zijn opgravingen waar hij het beroemde dodenmasker van Agamemnoon vond. Volgens hem het bewijs dat Homerus die persoon niet uitgevonden had. (later bleek dat absoluut niet te kloppen)
Een klimmetje verder bracht ons tot de Leeuwenpoort de toegang tot de burcht waar de koning en de elite woonde. Boven de ingang 2 monumentale leeuwenfiguren waarvan de leeuwenkoppen ontbraken. De reusachtige rotsblokken waarmee de muur gebouwd was, ronduit imponerend ! Een 900 meter lange muur , 12 meter hoog en 6 meter breed moest de heersers beschermen. Opnieuw een strategisch plaats uitgekozen, men zag de zee , de heuvels en bergen en langs één kant zorgde een diepe kloof al voor een natuurlijke barrière.

We daalden af naar de waterreservoirs, een ingenieus systeem om nooit zonder drinkwater te vallen. Zo wandelden we door heel de site met aan het einde een museum met alle gevonden voorwerpen. Deze keer de oorspronkelijke objecten, op de belangrijke gouden vondsten zoals het dodenmasker na. Dat bleken wel kopies, want de originele ervan lagen in Athene. Blijkbaar waren de grafdieven hier minder succesvol geweest of überhaupt niet geweest, want we keken onze ogen uit. Heel veel dagelijkse voorwerpen deze keer ! Zeer mooie vazen, alsook bronzen voorwerpen.

Ons bezoek duurde anderhalf uur, tijdens mijn spreekbeurt had ik nooit gedacht dat ik dit ooit allemaal in levende lijve zou zien !

Niet ver van hier bevond zich het kanaal van Korinthe, geopend in 1893 om een grote omweg langs heel de Peloponnesos in de toekomst voor de scheepvaart te vermijden. Het nieuwe Korinthe bleek een zeer drukke en chaotische stad te zijn, maar we vonden uiteindelijk de brug die het beste uitzicht bood om het kanaal te bekijken. Ontworpen door 2 Hongaren, duurde de bouw van 1881-1893. Onder de aanwezigheid van Keizer Franz Jozef van Oostenrijk en Hongarije wijdde men het kanaal in. Diepgang is slechts 6 meter, de muren bijna 80 meter hoog, 6,343 km lang. Het maakt dan ook grote indruk als men op de brug over het kanaal loopt. Tegenwoordig gebruikt men het minder vaak, daar het alleen geschikt is voor middelgrote schepen. Bovendien trekt een loodsschip de boot door het kanaal heen want het is maar 21 meter breed.

Jammer dat er net geen boot doorheen voer. We zagen tevens een affiche ivm benji sprongen dat men hier ook soms organiseert ! Het kanaal bleek enkele tijd gesloten te zijn geweest door de aardverschuivingen in 2021 en 2022.

Nu nog een overnachtingsplek zoeken, maar die vonden we absoluut niet. We reden zelfs hiervoor op een stukje autobaan, doch we naderden langzamerhand Athene., zodat het dichtbevolkter werd. We besloten dan ook terug naar Korfos te rijden, het havenplaatsje waar we vorige nacht stonden. Daar was het immers rustig !!

Geschreven door

Al 7 reacties bij dit reisverslag

Leuke schoenen, hoor Erik!! Gaan jullie naar het kanaal van Korinthe, lekker bungy jumpen:)?

Alma 2025-02-04 09:02:01

prachtig dat jouw spreekbeurt op de middelbare school dit vervolg had om alles nu in werkelijk te zien

margriet 2025-02-04 10:46:17

Geen idee of ze nog er bungee jumpen, in de winter in ieder geval niet.

girandolatrotter 2025-02-04 17:35:01

Ja iets van de spreekbeurt wist ik toch nog....

girandolatrotter 2025-02-04 17:35:33

Mooi Isabelle dat je nu op de plek zelf bent geweest!

Ilona Provinciael - de Heus 2025-02-05 16:42:28

Mooie schoenen Erik en wat een gaaf verhaal Isabelle. Zo leuk en interessant om dat lezen! Heel gaaf. Zou het bijna zelf willen zien

Yvonne 2025-02-10 12:54:00

Kan altijd nog !!!

girandolatrotter 2025-02-10 17:06:15
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.