Vandaag gesluierde bewolking, het zou even duren om de 20 graden te bereiken. We tankten LpG , gingen bij de Chinees, nee niet Chinees eten, maar in Zuid- Europa is dat de Action of Blokker gerund door Chinezen. Deze in Sines was reusachtig en splinternieuw.
We reden nu op goed geluk verder naar het stadje Santiago do Cacem. We zagen nl.in de verte een kasteel op de heuvel. Daar parkeerden we. Op de heuvelflank zetten een groep jongelui een parcours uit dmv linten voor de motorcross evenement van het weekend. Later kwamen we zelfs bordjes in de stad zelf en nog ver buiten de gemeente tegen. Dit weekend kon je er best niet zijn als je geen fan bent van motorcross!
We liepen door een steegje vol oude verkommerde villa's, waarvan de nazaten van de edele families blijkbaar geen belangstelling meer voor hadden. Het kasteel dat weer een Arabische oorsprong kende en herhaaldelijk verbouwd, was gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek; eigenaardig genoeg omvatte één deel zelfs het kerkhof! De tuinen , ooit de trots van de gravin , lagen er wat somber bij, de te hoge bomen boden weliswaar veel koelte in de zomer, doch door de talrijke schaduw groeide er nauwelijks iets meer. We wandelden een rondje rond de kasteelmuren om dan via enkele steegjes terug op de parking te komen. Onderweg passeerden we een verlaten gebouw waarop vermeld werd, dat het de eerste garage was in Portugal voor de eerste automobiel in Portugal. Graaf Jorge de Avilez werd in 1895 nl.de trotse bezitter van een Panhard, die natuurlijk niet in de buitenlucht kon staan. We lazen dat als de graaf met zijn bolide rondreed, er telkens een persoon voorop rende om de bewoners te waarschuwen dat het brandstofmonster er aan kwam en dat alle kookfornuizen uit moesten.
Bovenop bij het kasteel viel ons aan de andere kant van de gemeente, ook op een top, een bijzondere toren op. Misschien de plek om middag te eten en te ontdekken wat het gebouw was ? Het bleek een watertoren te zijn uit de jaren 90.
Op de kaart bemerkten we een stadje met de naam Grandola, zet er de letter i bij en je krijgt de naam Girandola! Wij er naar toe. Toch een grotere gemeente dan we dachten met een hypermoderne bibliotheek. Ook het gemeentemuseum brachten ze onder in een oud kerkje, prachtig gedaan. We bezochten het gratis museum waar we wat vernamen van de geschiedenis uit de omgeving. Hier ook prehistorische vondsten èn net zoals in Sines in de deelgemeente Trois aan de kust, een reusachtige Romeinse visfabriek dat uitgroeide tot een Romeins stadje met thermen en al. Ook belangrijk voor de omgeving en dat tot 1988, de zwavelmijnen. Dat laatste ook te bezoeken. Meer info hierover ontvingen we in het VVV . In een pastelaria aten we weer een lekker gebakje. Dit stadje gaf ook het daglicht aan José Afonso, de componist van het liedje Grândola Vila Morena, het lied dat het teken gaf tijdens een radiouitzending op 25 april 1974 om de Anjerrevolutie te starten in Lissabon. Een soort Bella Ciao , want het wordt ook nog altijd tijdens protesten gezongen.
Daarna besloten we om te rijden naar de camperplaats in Loulas, de zwavelmijnsite. De camperplek bleek toevallig weer deel uit te maken van die keten die ooit betaalautomaten plaatste maar nog altijd niet functioneerden. We vonden er nog net 1 plek, op de andere stonden hoofdzakelijk Fransen. We hadden wel pech, onze stroompaal functioneerde niet. Bij navraag bleken inderdaad sommige stroompalen niet te werken. Nu we hadden gelukkig nog genoeg stroom .
Tot de volgende keer.
Isabelle en Erik
Geschreven door Girandolatrotter