etappe 42: Mayac - Périgueux

Frankrijk, Périgueux

Vanochtend vertrokken in Mayac waar de straatnaamborden ééntalig Frans zijn. Dat is in andere gemeenten in de Périgord niet zo. In Firbeix bijvoorbeeld staat er telkens de benaming in het Occitaans bij, een taal die in Zuid-Frankrijk en aangrenzende gebieden in Spanje en Italië wordt gesproken. Het Occitaans (of lange d'oc) en het Catalaans zijn de enige twee talen van dezelfde subfamilie binnen de Gallo-Romaanse talen. Waarschijnlijk waren ze tot de 12° eeuw één taal die nadien uiteengroeide en waarbij het Catalaans meer en meer Spaanse invloeden onderging en het Occitaans Franse. Het Occitaans is nauwer verwant met het Spaans en Italiaans dan met het Frans dat veel meer Keltische en Germaanse invloeden onderging. Het Occitaans kent verschillende dialecten en in sommige gemeenten van de Périgord zouden tot 50% van de inwoners de taal redelijk tot goed kunnen spreken.

Ik moest natuurlijk terug op de Compostelaroute geraken, en gelukkig moest ik daarvoor slechts 3 km extra stappen dan wanneer ik halt had gehouden in Sorges (en geen 4 km zoals ik gisteren ruwweg had geschat; in totaal 26 km vandaag). Tot Savignac-les-Églises liep dat langs een gewone baan (gelukkig was de ochtendspits al voorbij), en vervolgens, tot Fonnovias (aankooppunt met de Compostelaroute), langs een klein baantje. De eerste kilometers daarop was er toch veel autoverkeer vond ik maar achteraf bleek dat omwille van een brocanterie die daar in de buurt plaatsvond.

Het was aangenaam wandelweer vandaag met zachte temperaturen, 9° bij het vertrek tot 17° in de late namiddag, zodat ik na mijn middagpauze voor het eerst sinds lang nog eens in T-shirt kon wandelen. Na een tijdje moest ik daar echter mijn jas over aantrekken want het laatste 1,5 uur regende het.

Die regen belette me evenwel niet om in Périgueux eerst de kathedraal te gaan bezichtigen en vervolgens de restanten van het amfitheater. De kathedraal was de moeite waard terwijl de restanten van het amfitheater teleurstelden (weinig en niet echt tentoongesteld). De kathedraal Saint-Front is van oorsprong Byzantijns-Romaans. Dat Byzantijnse is duidelijk zichtbaar in het grondplan, een Grieks kruis (met gelijke armen).

Périgueux is een stad met een rijke geschiedenis. In de buurt van de huidige stadskern was er een Gallische nederzeting van de Petrocorii, die daar met duizenden woonden. Waar nu het stadscentrum is bouwden de Romeinen de stad Vesunna die in de 1° en 2° eeuw tussen 15.000 en 20.000 inwoners telde. Nadien had de stad te lijden onder invallen van de Alemanen (in de 3° eeuw) en de Vikingen (in de 9° eeuw). Niet zichtbaar op de stadsplattegrond zoals in Limoges maar wel gelijkaardig qua evolutie zijn de twee stadskernen (met elk een eigen machthebber) die zich ontwikkelden in de middeleeuwen: de Cité waarvan de kerk al in de 4° eeuw de zetel van een bisdom werd en tot de 17° eeuw een kathedraal was (met de bisschop als baas), en de kern (met de graaf als baas) rond de kerk (die in de 17° eeuw de rol van kathedraal overnam) genoemd naar de populaire heilige Saint-Front. Vandaag telt Périgueux ongeveer 30.000 inwoners en is het de hoofdstad (prefectuur) van het departement Dordogne (de Périgord).

Tijdens de etappe enkele ontmoetingen gehad met telkens een bijhorend gesprek:
* in Savignac-les-Églises met een 87-jarige man die zijn hondje uitliet en die er ondanks zijn neusslangetjes en zuurstoffles in zijn rugzakje nog heel kranig uitzag. Hij vond buitenlanders en Fransen uit het noorden in het algemeen veel sympathieker dan de inwoners van de streek (hoewel mijn verschijning waarschijnlijk zijn mening beïnvloedde);
* met een houtvervoerder die zijn volgeladen vrachtwagen aan het beveiligen was, deed ik vlak voor Fonnovias een praatje waarbij ik naar de prijs van een stère hout vroeg: van 40 tot 60 EUR naargelang van de boomsoort (van naaldbomen tot eiken);
* tussen Fonnovias en Périgueux sprak ik met een vrouw met rugzak die in de tegenovergestelde richting wandelde. Ze was op 1 maart vanuit Sevilla naar Santiago vertrokken, en was van daar via de Camino Francés en de Via Lemovicensis op weg naar Vézelay.

In Périgueux heb ik onderdak gevonden bij de eerder ter sprake gekomen toffe Française. Het weerzien was heel hartelijk, het avondmaal zeer lekker en de gesprekken aangenaam en interessant. Het was tot nu toe zeker een geslaagde avond. Mocht ik iets belangrijks niet hebben vermeld dan lezen jullie dat uiteraard in het volgende verslag.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Hallo Wim. Alweer een mooi stukje geschiedenis gegoten in een aangenaam te lezen verslag Een mooie kathedraal trouwens. Ook weer enkele fijne ontmoetingen en leuke gesprekken over diverse onderwerpen. De prijs van een steire hout is daar in de Dordogne wel stukken goedkoper dan hier in Belgenland. Ik hoop dat je een fantastische avond gehad hebt. Het is alleszins tof dat je nu geen probleem had om onderdak te vinden en dus kunnen logeren hebt bij iemand waar je een tijdje geleden nog mee gewandeld hebt. Ik wens je alleszins vandaag opnieuw een aangename wandeldag zonder of met weinig regen en opnieuw enkele leuke ontmoetingen en amuseer je verder daar in het zuiden van Frankrijk.

Marc Suys 2024-04-30 04:21:04

Goeiemorgen Wim Pelegrim, Het is helemaal niet zo uitzonderlijk, straatnamen enkel in het Frans. Dat hebben we in het zuiden van België ook. Bovendien zijn daar de dialecten al even onbegrijpelijk als het Occitaans of het Catalaans. Je vermeldt dat in een aantal dorpen 50% die taal beheerst. Dus begrijpt de andere helft die eerste helft niet? Dat moet wat geven in de gemeenteraad. Wordt de pastoor in de mis dan ondertiteld? Hebben ze daar ook een Pjidjemont, die de streek wil afscheuren van Frankrijk en koning wil worden zoals in Catalonië? Tussen haakjes: lekkere wijntjes in de Languedoc. Deze streek heeft wel de moed gehad om hun wijnen te moderniseren in tegenstelling tot de vastgeroeste grote wijnstreken. Het gevolg zijn lekkere verrassende wijntjes. Zeker proberen! Ik vind het wel schokkend dat in Frankrijk de zieke ouderlingen niet in een ziekenhuis verzorgd worden, maar met een rugzakje zuurstof buiten gezet worden. Wat als het flesje leeg is? Er zijn geen zuurstoftankstations in Frankrijk! Bovendien is er ook ontploffingsgevaar. Zuurstof heeft maar een klein vonkje nodig om en stevige knal te geven. Is dit de Franse manier om de vergrijzing tegen te gaan en stevig te besparen op de pensioenen? Zo van, "hier is je rugzakje en ik heb er een lekkere Cubaanse sigaar en lucifers in gestoken. Geniet ervan." En een half uurtje later... BOEM! Dat gesprek dat je had met die man, was dus levensgevaarlijk. Het zal je opgevallen zijn dat er geen enkele locale inboorling in zijn buurt kwam. Wees toch voorzichtig Wim! En dan kwam het langverwachte, opwindende, smachtende, zwoele, trillende, verblindende, testosteronopwekkende moment: het weerzien met de toffe Française, het weerzienwekkende moment dus. Je verslag hierover is erg beknopt en bevat weinig details. Ik vermoed dat je de "belangrijke dingen die je niet vermeld hebt" ook niet in je volgende verslag zal zetten. Ik vrees ook dat je te week in de knieën zal zijn vandaag en niet zal vertrekken. Daarom mail ik je opnieuw het contract door. Ik heb de korting verhoogd naar 8,5%! Ik laat de speciale geluidsinstallatie in de Ferrari dan maar vallen. Spijtig, maar een mens moet flexibel zijn. Dus, Wim, hang die rugzak om je schouders, slik eens en vertrek! Ik wens je een stevige wandeling, met niet teveel last van knikkende knieën, toe. Stap ze, Wim, Wif

Wif L. 2024-04-30 09:28:26
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.