etappe 16: Méry-sur-Seine - Troyes

Frankrijk, Troyes

Vanochtend met een goed gevoel uit Méry-sur-Seine vertrokken. Ik bedoel daarmee dat deze gemeente wel nog leeft, in tegenstelling tot de vele dorpjes, en zelfs stadjes, zoals bv. Sézanne, waar ik eerder passeerde. Zoals ze mij in Méry-sur-Seine vertelden:
  • als er een bar is waar gepensioneerden 's ochtends hun koffie komen drinken en de post en koerierbedrijven de niet bezorgde pakjes komen deponeren om later afgehaald te worden,
  • als er een superette is waar de lokale nieuwtjes (en roddels) worden uitgewisseld, en
  • als er jaarlijks (minstens één keer) een kermis plaatsvindt,
dan leeft een gemeente nog.

Vandaag ging de etappe, 28 km lang, grotendeels langs het kanaal van de Haute-Seine. Puur wandelgewijs vergelijkbaar met de eerste etappe, langs de vaart van Mechelen naar Leuven, maar een groot verschil in beleving: niet door maar langs dorpjes, steeds in de natuur en - behalve op het einde - amper wandelaars en fietsers tegengekomen. Toegegeven, het was een werkdag, maar toch, pas een zevental km voor Troyes werd het iets drukker qua passage.

Van het weer geen klagen, koel in de voormiddag, zacht in de namiddag, maar steeds aangenaam wandelweer. De voor in de late namiddag aangekondigde buien bleven gelukkig achterwege.

Napoleon gaf begin 19° eeuw opdracht voor de aanleg van het kanaal van de Haute-Seine maar de ingebruikname ervan in 1846 kwam voor hem te laat. Het is al tientallen jaren niet meer in gebruik voor scheepvaartverkeer maar het is de bedoeling om het toeristisch meer te exploiteren dan nu het geval is. Er zijn verschillende kruisingen met andere waterlopen die als technisch hoogstaand worden omschreven maar wie 'den duiker' in Hofstade bij Mechelen kent is daarvan natuurlijk niet onder de indruk.

Ik ga niet de ganse geschiedenis en alle bezienswaardigheden van Troyes uit de doeken doen, daarvoor dienen gidsen en internet, maar enkele zaken wil ik jullie niet onthouden.

Troyes (Augustabona in de tijd van de Romeinen) was in de middeleeuwen één van de belangrijkste markt- en handelssteden van de streek. Het middeleeuwse karakter van de stad is goed bewaard gebleven in het stratenpatroon, de smalle straten en steegjes (en in de benaming ervan). Typisch voor Troyes zijn de vakwerkhuizen die men overal in het centrum aantreft (en waarvan vele dateren uit de 16° eeuw) waarbij de Toren van de Goudsmeden in het oog springt. Ook niet te missen zijn de Cathédrale Saint-Pierre et Saint-Paul en de Basilique Saint-Urbain (beide gotisch en bekend voor de glas-in-loodramen) evenals het Hôtel Dieu-le-Comte en het stadhuis.

Museumliefhebbers komen in Troyes zeker aan hun trekken, ook wanneer het gaat over recentere periodes dan de middeleeuwen zoals bv. de periode van de voorlaatste eeuwwisseling (de jaren van Art Nouveau/Jugendstil) toen hier in Troyes glas en staal gecombineerd werden in bouwwerken en kunst.

Nog een laatste weetje over Troyes, waar het trouwens goed toeven is om iets te gaan eten en drinken, en dat zeker een aanrader is om te bezoeken wanneer men in deze streek verblijft:
omwille van de vorm van het centrum wordt dat ook wel de champagnekurk genoemd. In de volksmond doen er echter ook andere benamingen de ronde.

Andere weetjes zoals 'Gaat hij niet te vroeg in Compostela aankomen?' of 'Hoe is hij in feite gepakt en gezakt?' zullen voor de volgende verslagen zijn want de auteur is moe en gaat dromenland opzoeken.

Geschreven door

Al 4 reacties bij dit reisverslag

Wat een prachtige stad is Troyes!!

Jan smets 2024-04-02 22:27:55

Dag Wim, weeral mooi verslag. Troyes heb ik ook al bezocht ( wel met auto hé) en is inderdaad een heel mooie stad met heel wat horeca en mooie huizen. Vrijdag avond is er topper in PO 2 dan spelen die van hier tegen die van u 😉 Hou het droog.

JP Dauw 2024-04-02 22:47:25

En in Ttoyes geen Helena tegen gekomen zoals destijds in Toscane ? Die kwam van de berg neerwaarts. Lijkt me een stadje dat de moeite waard is en de Fransen leven in de oude steden en dorpen nog echt met hun soms rijke verleden. En dat mag, maneblussers mogen en kunnen dat ook. Het weer lijkt er beter dan hier al gaan we richting beter lenteweer, mijn asperges zijn komende en de aspergedammen liggen klaar. Le printemps est arrivé 👩‍🌾

Patje 2024-04-03 09:45:40

Goeiemiddag Wim Pelegrim, Het spijt me dat ik wat later ben, maar omstandigheden zorgen ervoor dat het niet vroeger kon. De voorwaarde dat een gemeente leeft wanneer gepensioneerden een koffie komen drinken in het lokale café lijkt me idioot. Het zou op zij minst een pastis of een Belgisch biertje moeten zijn. Ik heb net een halve fles retzina en een halve fles rode Griekse wijn en daarvoor nog een ouzo op, en ik kan u verzekeren, DEZE GEMEENTE LEEFT! De lamskoteletjes hebben dit concept alleen maar ondersteund. Het spijt me dat je gisteren geen regen gezien en gevoeld hebt. We missen deze volop in Spanje. Compost of geen compost, stella of geen stella, water is overal nodig. Ze zouden er een bedevaart moeten voor uitvinden. Ge gaat nu toch niet over Napoleon (den " Bona" zoals we hem noemen") beginnen hé. We zitten lang genoeg met zijn code opgeschept. En bovendien, we hebben hem verslagen in Waterloo. Flanders Fields was al gereserveerd voor wat later. Napi of Bona, zoals we hem in café onder den toren noemden, is trouwens al lang "niet meer". Vooruit kijken dus en hoe vlugger we in Compostella zijn hoe sneller we een Belgisch biertje kunnen drinken. ...En daar doen we het toch voor! Geniet van je wandeling, Wim, en hou de voeten droog, Wif

Wif L. 2024-04-03 16:37:20
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.