Camping Absalon
Wij staan hier op een soort camperachtige plekken met gras rondom. Af en toe zie je haasjes huppelend door het gras springen en zelfs een reetje liet zich schielijk zien.
Vandaag neem ik jullie een dagje mee op de fiets door Kopenhagen.
Als wij wakker worden, druppelt het gelukkig nog niet op ons dak. Gauw even genieten van een warme douche. De lucht is grauw en een lichte nevel is voelbaar. Gelukkig maar voor korte duur. Na het ontbijt verzamelen wij ons bij de receptie. Ik heb de groep in tweeën gesplitst, want het maximum aantal deelnemers is 15. Voordat wij vertrekken wordt er eerst een groepsfoto gemaakt. Wij starten als eerste groep. Ons startpunt is bij het stadhuis (10 km van de camping). Daar treffen wij onze gidsen Ilse en Marielle (guides.dk)
Wij gaan op stap met Ilse een Nederlandse sprekende gids (van oorsprong Belg), reeds 18 jaar hier woonachtig. Zij vertelde dat Denemarken een land is, dat geen corruptie kent. Hiërarchie geen rol speelt. Heel duur is. Ook zijn na de corona de huizen prijzen extreem duur geworden.
Autorijden wordt ontmoedigd.
Wij starten bij het stadhuis en onze gids verteld ons over de geschiedenis van Kopenhagen. De oude binnenstad dateert uit de Middeleeuwen. Het gedeelte er tegenover is rond 1850 gebouwd in de periode dat de cholera uitbrak vanwege de slechte sanitaire omstandigheden in de stad in combinatie met gebrek aan sanitaire installaties en diensten en door de toenemende overbevolking als gevolg van het verbod op stedelijke ontwikkeling buiten de stadsmuren. De vestingwerken werden in die tijd afgebroken, zodat er ruimte ontstond voor uitbreiding om betere woningen buiten het stadscentrum te bieden. Ook is er met behulp van Nederlanders een kunstmatig eiland gecreëerd wat door de Gemeente aan aannemers werd verkocht, maar in eerste instantie werden er alleen maar hotels met zeezicht op gebouwd, maar de Gemeente wilde meer variatie van huizen en minimaal 20% sociale woningbouw.
Als wij net onderweg zijn, begint het te regenen. Snel even de regenkleding aan. Het duurt niet lang en kan gelukkig snel weer uit.
Onze eerste stop is op de Circle bridge aan de haven van Christianshavn (de mooiste brug van
Kopenhagen), die ligt o.a. tegenover de Koninklijke Bibliotheek. Het ontwerp maakt gebruik van vijf masten en lijkt op een schip aan de kade, als verwijzing naar de scheepvaartgeschiedenis van Kopenhagen
Via de Church of our Saviour, een kerkgebouw uit de barok in het stadsdeel Christianshavn, die grote bekendheid geniet vanwege het carillon en de kurkentrekkervorm van de torenspits, fietsen wij naar de Vrijstaat Christiania. De in 1970 gestichte zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave Vrijstaat Christiania (Fristaden Christiana), ligt midden in de hoofdstad Kopenhagen in het stadsdeel Christianshavn. De vrijstaat is ontstaan door het kraken van de verlaten militaire Bådsmandsstrædes Kaserne en wordt als een “sociaal experiment” getolereerd. Er blijven echter controversen bestaan over het niet betalen van water en stroom, de drugshandel en ontbrekende horeca- en bouwvergunningen. De vrijstad is toegankelijk via verschillende toegangspoorten. Christiana heeft een eigen school en enkele kruidenierswinkeltjes, een postkantoor, een bibliotheek, een ‘stedelijk museum’ en een eigen vuilnisdienst. In het centrum van Christiania zijn tevens verschillende kroegjes en restaurantjes te vinden. Ook hebben ze een eigen vlag waarop 3 bolletjes te zien zijn, duidend op de puntjes boven de "i" van Christiania.
Bijzonder om hier doorheen te fietsen. Wij komen langs een badhuis wat nog steeds gebruikt wordt om te baden en voor medische voorzieningen. Ook neem ik eventjes een kijkje bij een kleine werkplaats waar bakfietsen worden geproduceerd. Een zeer populair product in Kopenhagen, omdat het autorijden sterk wordt ontmoedigd. O.a. door bij aanschaf van een nieuwe auto 150% BPM te laten betalen. En ook het parkeergeld is heel duur.
Enkele weken geleden heeft de politie ingegrepen in deze Vrijstaat. Er vielen hier af en toe doden vanwege onderlinge ruzies tussen de verschillende bendes en drugshandelaren.
Wij fietsen verder naar het voormalige militair terrein van de Koninklijke Garde op het "eiland" Holmen*. Wij stoppen tegenover een groot pand dat vroeger werd gebruikt door de touwslagers (marine personeel).
De kazernes zijn begin jaren 90 omgebouwd tot een mix van woningen, onderwijsinstellingen, creatieve bedrijfjes, winkeltjes, restaurants. Ook bevindt zich hier aan de haven de Royal Danish Opera building. Naast dit gebouw staat nog een oude scheepskraan. De vorm van deze kraan heeft de architect van de opera weer laten terugkomen in het ontwerp van het dak. Via een prachtig aangelegde tuin komen wij aan de voorkant van de haven uit (Hønsebroløbet) waar wij een mooi uitzicht hebben op de Koninklijke paleizen Amalienborg en de Frederikskerk.
* Holmen ligt aan het water en is een verzameling vier kleine eilanden ontstaan door landaanwinningen waar ooit een basis en dokken van de Deense koninklijke marine gevestigd waren.
Het leuke is dat je met een openbaar vervoer ticket ook met de havnebussen mee kunt varen en zo de stad op een andere manier kunt ontdekken. De boot legt o.a. ook aan bij het operahuis.
Wij hebben een korte stop bij Broens Gadekøkken (streetfood) en fietsen langs Nyhavn met z'n vele restaurantjes (suggestie: Smørrebrød eten!) naar het paleis.
Totaal staan er op het achthoekige plein 4 grote paleizen. Eén waar Prinses Margarethe gehuisvest is. Eén waar haar zoon Frederik X, de huidige Koning gehuisvest is. Eén pand waar ontvangsten en staatsbanquetten plaatsvinden en nog één pand voor het verblijf van Koninklijke gasten. In het midden van het plein staat een groot ruiterstandbeeld van Koning Frederik V wat in opdracht van hem gemaakt is. De architect heeft er 25 jaar over gedaan en het was pas na het overlijden van deze Koning af. Het standbeeld weegt 22 ton en werd door 200 matrozen op een slee gedurende twee dagen van Kongens Nytorv naar paleis Amalienborg getrokken.
Het kostte meer dan de 4 paleizen bij elkaar.
Wij sluiten de fietstocht af met een bezoek aan het beroemdste beeldje van Kopenhagen "De Zeemeermin".
Het 125 centimeter grote wereldberoemde standbeeld dat de hoofdpersoon voorstelt uit het gelijknamige sprookje van de bekendste inwoner die Kopenhagen heeft gekend: Hans Christian Andersen. Het beeld werd op 23 augustus 1913 onthuld in een rots in de haven van Kopenhagen.
Bij de laatste foto na de zeemeermin zien jullie op een foto het Koninklijke jacht. Als de familie naar een ver land vliegt, wordt deze boot vaak gebruikt om te overnachten
Wat een geweldige fietstad is Kopenhagen!
Na afloop nog eventjes een bezoekje aan het tourist office daarna nemen wij een toeristische route terug naar de camping, maar niet zonder dat we onderweg nog een stop inlassen bij een bijzonder restaurantje met ook een bijzonder toilet.
Salarissen in Scandinavische Landen (werkeninhetbuitenland.nl)
In Scandinavië zijn de gemiddelde salarissen indrukwekkend hoog, wat kenmerkend is voor de Scandinavische landen. Deze regio's staan bekend om hun uitzonderlijke levensstandaard, waarbij een sterk sociaal stelsel gecombineerd wordt met relatief hoge inkomens. Dit benadrukt hoe deze landen erin slagen om economische welvaart te koppelen aan sociale zekerheid, resulterend in een van de beste levenskwaliteiten ter wereld.
Welzijnsindex (werkeninhetbuitenland.nl)
(inclusief evenwicht tussen werk en privéleven, tevredenheid met het leven, gemeenschap en veiligheid)
1. Finland
2. Noorwegen
3. Denemarken
4. Nederland
5. Zwitserland
6. IJsland
7. Zweden
In principe hebben alle ingezetenen van Denemarken recht op een standaard ouderdomspensioen (sociaal pensioen) (folkepension) wanneer ze de leeftijd van 65 jaar bereiken. Personen die vóór 1 juli 1999 60 zijn geworden, hebben recht op een pensioen op 67-jarige leeftijd.
Geschreven door Ellens.travels