Vandaag trekken wij verder richting Zagreb. Een afstand van slechts 1 1/2 uur. Wij vertrekken als laatste van de camping. Tenslotte hebben wij de tijd. Bij het passeren van de Kroatische grens worden de paspoorten nog gekontroleerd. Het land treedt 1 januari 2023 toe tot het Schengengebied.
De stad Zagreb ligt op de historische en politieke grens tussen Oost en West. Haar unieke identiteit is ontstaan uit deze samenvoeging van continentale en mediterrane invloeden. Zagreb is het culturele, wetenschappelijke, economische en politieke centrum van de republiek Kroatië. De berg Medvednica in het noorden beschermt de stad tegen de koude noordenwind.
In Zagreb leeft bijna een kwart van de totale Kroatische bevolking, bijna één miljoen inwoners in totaal. De inwoners kwamen eeuwenlang vanuit verschillende delen van Europa. In de meer recente geschiedenis zijn de inwoners vanuit alle delen van het land gekomen. Hun bijdrage heeft de cultuur van de stad verrijkt.
13 september, Zonnig 24°
Vandaag een dagje Zagreb. De afstand bedraagt slechts 17 km. Dan zou je denken dat is makkelijk te fietsen, maar wij hadden van Harry en Alie al vernomen, nadat ze 10 km in de benen hadden, dat de weg erheen (stoep op stoep af langs een drukke 2-baansweg) en het trieste aanzien van de slecht onderhouden gebouwen je niet uitnodigde voor zo'n fietstochtje.
Dus wij gaan het avontuur aan om met de trein + fiets naar Zagreb te reizen.
In eerste instantie dachten we dat er geen loket op het perronnetje was, totdat Alie ontdekte dat er in een onooglijk gebouwtje ergens in een duister hoekje een ambtenaar zat. Duidelijk gemaakt dat wij 3x een retourticket incl. fiets wilden hebben. De kaartjes had ze snel uitgeprint, maar toen moest ze nog heel ingewikkeld uitrekenen met rekenmachine, computer en geeltje erbij hoeveel dat bij elkaar was.
Nu nog wachten op de trein. En jawel daar kwam (op perron 1) een heel moderne trein op tijd! binnen rijden. Eén wagon was geschikt voor de fietsen. Alleen was het nivo verschil tussen trein en perron wel wat groot, maar we kwamen er in. Na 20 minuten arriveren wij in Zagreb en stappen wij uit tussen perron 2 en 3. Wij op zoek naar een lift. Een lift? Eigenlijk heel raar idee van ons, want er is helemaal geen lift. Links en rechts het hele perron afgetuurd, totdat we in de verte iemand over de rails zien lopen. Aha! wij hebben de oplossing! Ergens ver achter het stationsgebouw komen wij uit. En op naar het centrum. Ook hier moeten wij de stoep delen met de voetgangers. Na ons eerst zelf op een kopje koffie/thee getrakteerd te hebben, fietsen wij verder naar het grote plein (Trg bana Josipa Jelacica). Ja groot is het inderdaad maar het straalt weinig sjeu uit.
Zagreb is opgebouwd uit twee delen: de benedenstad Donji Grad en het 36 meter hoger liggende oude centrum Gornji Grad. Voel de klassieke sfeer in Gornji Grad, waar dagelijks ruim tweehonderd straatlantaarns met de hand worden aangestoken.
Nadat in de 16de eeuw de dorpen Gradec en Kaptol werden samengevoegd, groeide dit stadsdeel uit tot het historische centrum van Zagreb.
In de historische bovenstad staat de 13e-eeuwse Sint Stefanus-kathedraal (nu afgesloten en in de steigers). Gebouwd in neogotische stijl en voorzien van twee met bloemornamenten versierde torens van 108 meter hoog. De wijzers van de klok op de rechtertoren geven altijd half acht uur aan: de tijd van de aardbeving in 1880 die de toren deels verwoestte
Daarna richting de boerenmarkt Dolac. Onder honderden rode parasols worden exotische groente- en fruitsoorten en lokale delicatessen aan de man gebracht. Dagelijks vanaf 06.00 uur wordt het verhoogde plein omgetoverd tot een kleurrijke marktplaats. Boeren uit nabijgelegen dorpen stallen hier hun verse fruit en groentes uit.
Wij strijken neer voor de lunch in de bruisende Tkalčićeva-straat, de meest levendige voetgangersstraat van de stad. Deze staat vol met kleurrijke restaurants en bars.
Wij fietsen 's middags terug via de prachtig aaneenschakeling van aangelegde parken richting station.
In het midden van het Plein van de Republiek, met uitgestrekte groene grasvelden en bloemenperken, springt het Kroatisch Nationaal Theater in het oog. Het 19e-eeuwse bouwwerk in neoklassieke stijl is een van de meest gefotografeerde gebouwen van Zagreb. De gouden kroonluchters en sierlijke pilaren in de foyer en theaterzalen doen niet onder voor de imposante barokke buitenkant.
De terugrit met de trein verloopt soepel. We komen aan op het stationnetje tussen perrons 2 en 3, maar we vinden een liftje! Een mini liftje. Eén voor één in lift met fiets naar beneden. Tja dat klinkt simpeler dan dat je denkt. Met heel veel moeite voorwiel gedraaid en het achtergedeelte van de fiets omhoog houdend past de fiets er net in. Ja we komen allen beneden aan, maar dan zijn wij er nog niet. Wij moeten aan de andere kant van het spoor ook weer naar boven. Twee keer verloopt het vlekkeloos, totdat Alie naar boven moet. De fiets krijgt ze niet passend in de lift en al piepend en krakend komt de lift tot stilstand met een 1/2 open deur. Wij naar beneden accu van de fiets en via een lange trap met z'n drieën de fiets naar boven geduwd. Pfff. Ons avontuur is goed afgesloten, maar de lift heeft het er minder goed van afgebracht, die gaat nog steeds open en dicht, maar niet meer naar boven.
Camping Zagreb
Bijzondere camping. Ligt aan een meer. De pizzeria van de camping is ook gelegen aan dit meer met terrasjes aan het water. Prijzen van pizza's en drankjes prettig geprijsd.
De meeste camping plaatsen zijn in een kring gesitueerd in de binnenste en buitenste circel, waardoor je niet heel veel privacy hebt.
Keurig sanitair gebouw.
Beoordeling: 4,5
.
Geschreven door Ellens.travels