MARIBOR: VAN INDUSTRIESTAD TOT WIJNSTAD
Maribor heeft net geen 100.000 inwoners, maar is daarmee toch de tweede stad van Slovenië. De stad idyllisch gelegen langs de Drava, in het noordoosten van Slovenië, bestaat al sinds het begin van de Middeleeuwen toen een burcht op één van de heuvels rond Maribor werd gezet.
In de Joegoslavische tijd was Maribor een industriestad, met fabrieken die producten maakten voor heel Joegoslavië. Na de onafhankelijkheid van Slovenië sloten veel van die fabrieken en transformeerde de stad; een proces dat nog altijd gaande is.
De glooiende wijngaarden en de bossen van het Pohorje-gebergte omringen deze charmante stad met haar pastelkleurige huizen en terracottakleurige daken.
Onder het oude stadscentrum ligt één van de grootste en oudste wijnkelders van Europa. De kelder beslaat zo’n 20.000 vierkante meter en heeft 2,5 kilometer aan tunnels.
DE TROTS VAN MARIBOR
De trots van Maribor is de oude wijnstok (stara trta). De wijnstok groeit aan de muur van het Huis van "de Oude Wijnstok". Deze groeit hier al meer dan 400 jaar en daarmee is het de oudste nog druiven producerende stronk ter wereld. De wijnstok overleefde de eeuwen durende invasies van de Ottomanen, toen de stronk deel uitmaakte van de stadsmuur. Ook branden en bombardementen in de Tweede Wereldoorlog konden de stronk niet klein krijgen. Zelfs toen een bombardement het Huis van de Oude Wijnstok deels verwoestte, bleef de stronk intact. Het huis is tegenwoordig een wijnmuseum. Wijn gemaakt van de jaarlijkse oogst van 35 tot 55 kilo druiven wordt verdeeld over zo’n honderd flessen.
Een broeierige metropool is Maribor absoluut niet – met een compact centrum en rustige straatjes vol lokale koffieleuten doet Maribor eerder denken aan een provinciestadje.
Als wij terugkijken op de prachtig opgeknapte steden in Polen moet hier nog een inhaalslag gemaakt worden.
Vanuit de camping beginnen wij onze ontdekkingstocht op het middeleeuwse stadsplein Glavni Trg, het belangrijkste plein in het hart van de stad. Het plein werd voor het eerst genoemd in 1315 en is sindsdien het bruisende middelpunt van Maribor, waar inwoners elkaar ontmoetten en boeren en handelaren hun producten verkochten op de markt. Het plein wordt omringd door een reeks historische gebouwen met oranjerode daken, waaronder het 16e-eeuwse stadhuis, de Aloysiuskerk, het voormalige casino en de oudste brouwerij van Maribor.
Een van de mooiste gebouwen is een Jugendstil-huis uit 1905 dat versierd is met apothekersmotieven. Hier zat vroeger de stadsapotheek. In het midden van het plein, de Pestzuil, een barok monument dat de inwoners in de 17e eeuw hebben opgericht omdat ze de pest hadden overleefd. Door de ziekte kwam destijds een derde van de inwoners van Maribor om het leven. Op het plein zijn verschillende terrasjes waar je met een kop koffie kunt bedenken wat je verder allemaal gaat doen in Maribor.
Vrijdag 9 september, Bewolkt 24°
Vandaag hebben wij een fietstocht langs de Drava gemaakt naar het stadje Ptuj. We fietsen tussen grote velden met pompoenen door. Op één van die velden is een machine bezig om alle pompoenen te vermalen. De pulp laten ze daarna liggen op het land. Geen idee waarom ze dit doen. Dan kan je er net zo goed eentje meenemen voor de soep.
Ook veel maïsvelden in deze omgeving, sla en verschillende koolsoorten ontbreken ook niet.
Ptuj is de oudste stad van Slovenië. Het stadje bestaat al sinds de eerste eeuw voor Christus toen Ptuj nog Poetovium heette. Ooit was het best groot; in het jaar 450 waren er maar liefst 40.000 inwoners. Tegenwoordig wonen er zo’n 18.000 mensen in het gezellige stadje aan rivier de Drava.
Het centrum van Ptuj is klein, maar wel gezellig. In het centrum zijn verschillende pleintjes met terrassen en er is een labyrint van kleine straatjes. Er zijn verschillende mooie oude gebouwen, waarvan het stadhuis er één is.
We genieten in het centrum van een overheerlijke lunch en slenteren we voordat we weer 30km huiswaarts fietsen nog eventjes door de oude binnenstad.
Camping Kecek:
Mooie ruime plekken
Goede sanitaire voorzieningen
Chemisch toilet: 1 bij binnenkomst bij de camping. Het is heel vervelend als je achterin staat en het toilet wil ledigen het chemisch toilet verstopt blijkt te zijn.
Beoordeling: 4
Geschreven door Ellens.travels