Vandaag rustig gereden tot aan de grens van Duitsland (Flensburg)/Denemarken (Kruså). Op de camping waar wij nu staan, is het heerlijk rustig. Wij mochten hier zelf ons plekje uitzoeken. (Een +puntje). Het is een grote groene camping waar je met plezier verblijft.
Vanavond nog eventjes tanken in Flensburg (Sleeswijk-Holstein), want het prijsverschil is wel erg groot (ruim € 0,20/liter). Dus daar redden wij ons wel mee om naar Kopenhagen te rijden. Morgen fietsen wij naar Flensburg.
Flensburg, Scandinavische stad in Duitsland
De oude binnenstad heeft als centraal middelpunt het fjord en de oude haven. Dit zorgt ervoor dat authentieke schepen, rondvaartboten en zeiljachten midden in de stad liggen afgemeerd. Samen met de gezellige terrasjes aan de kade vormt dit een zeer sfeervol geheel.
Flensburg (in het Deens Flensborg of Flensborre) ligt in het heuvelachtig gebied rond de Flensburger Fjord. Het ligt vlakbij de Deense grens. Tussen de 15e en 19e eeuw was Flensburg één van de belangrijkste havens van Denemarken. Tijdens de Duits-Deense oorlog kwam Flensburg in Duitse handen. Na de Eerste Wereldoorlog werd een referendum gehouden: 75% van de inwoners stemden voor Duitsland zodat de grens met Denemarken iets ten noorden van de stad kwam te liggen. Nu nog wordt er Deens gesproken door een minderheid en wordt er nog onderwijs in het Deens gegeven.
Kruså, 25 mei 2024, 19° Bewolkt
Wij blijven nog 1 nachtje op Camping Kruså og hytter, omdat Flensburg veel interessants te bieden heeft. Dus vandaag een mooie tocht uitgezet langs de vele bezienswaardigheden. De route er heen verrast ons als die ons leidt door de bossen en langs glooiende landschappen en 10 km verder staan wij plots aan de Oostzee en rijden wij Flensburg binnen.
Wij fietsen door de Altstadt met zijn koopmanshuizen, die een goed idee geven over de handel die gedreven werd met de overzeese gebieden.
Nordertor is ons startpunt van de bezienswaardigheden.
De Nordertor (Deens: Nørreport) is een stadspoort die ooit in het noorden grensde aan de stad Flensburg. Het was daarom een belangrijk onderdeel van de voormalige stadsversterking van Flensburg. Tegenwoordig is het een herkenningspunt van de stad.
In de Norderstrasse worden wij verrast door de vele schoenen, die door de hele straat zijn opgehangen.
Zoveel schoenen als legendes.
Eerlijk? Er zijn niet veel trends die hun oorsprong vinden in Flensburg - maar "Shoefiti" is er een van. Dit is de naam voor het fenomeen waarbij schoenen worden samengebonden en over takken, touwen of kabels worden gegooid. En dat in een stad die anders beter bekend staat om de schommeldoppen op bierflesjes.
Ze hangen hoog boven de anders nogal "saaie" Norderstraße - sportschoenen, laarzen, sandalen. Allerlei soorten schoenen die één ding gemeen hebben: de oude bovenleiding van de voormalige Flensburgse tram waaraan ze bungelen.
Niemand weet precies waar ze vandaan komen, alleen dat het er de laatste jaren steeds meer worden. Zoveel zelfs dat de kerstversiering het uiteindelijk moest afleggen en de Nordertor (ooit het geheime herkenningspunt van Flensburg en gelegen in dezelfde straat) werd gedegradeerd tot figurant in stadsrondleidingen.
Overigens bungelen de schoenen er al sinds 2007. En iedereen die zich nu (net als de Flensburgse burgervergadering) afvraagt wie de schade gaat betalen als een voorbijganger wordt "gedood" door een versleten schoen.
Een verrassing is Oluf Samsons Gang.
De Oluf Samsons Gang - in de volksmond/Petuh afgekort als Oluf - is een straat in het noordelijke oude centrum van Flensburg, die uitkomt bij de haven van Flensburg. De steeg tussen Norderstraße en Schiffbrücke werd landelijk bekend als de "sin mile", die wordt gekenmerkt door pittoreske vissershuisjes.
De huidige steeg tussen Norderstraße en Schiffbrücke kwam voort uit een doorgaande binnenplaats die de koopman en reder Oluf Samson achter zijn huis aan de Norderstraße had gebouwd. Hij bouwde 8 kleine "verhuurhokjes" aan de zuidkant van de binnenplaats, waarvan het aantal snel groeide.
In deze steeg woonden begin deze eeuw voornamelijk arbeiders, die tijdens de depressie van de jaren '20 en '30 verdreven werden door de 'oudste handel ter wereld'. Veel eigenaren van de huizen die als bordelen worden gebruikt, zijn zeer terughoudend geweest om maatregelen te nemen om hun eigendom te behouden.
Om het voortschrijdende verval van de gebouwen een halt toe te roepen, werd begin jaren tachtig besloten om deze ontwikkeling terug te draaien en een eigentijds woongebruik te vestigen in Oluf-Samson-Gang. Circa 2/3 van de gebouwen is of wordt gemoderniseerd en hersteld tot stadswoningen, en aan de achterkant zijn voor het eerst tuinen aangelegd. De meeste gebouwen worden door de eigenaren zelf bewoond en worden liefdevol verzorgd.
Ook de kleinste rumfabriek mag niet ontbreken in onze route. Het vloeibaar goud met een onmiskenbare geur – hier wordt echte traditie bewaard.
Het traditionele Flensburgse rumhuis met meer dan 140 jaar geschiedenis houdt de oorspronkelijke cultuur van de rumstad Flensburg levend. Het in 1878 opgerichte bedrijf is sinds 1912 gevestigd in de Marienstraße 6, een oud koopmanspakhuis. Dit omvat de boerderij en de productie in het meer dan 300 jaar oude “Marienburg”. Johannsen's Hökerei bevindt zich in het voorgebouw op nummer 8.
Het rumhuis ligt tegen het stadscentrum aan.
De Nordermarkt is het middeleeuwse centrum van Flensburg en het oudste marktplein van de stad. Het werd gebouwd in het midden van de 12e eeuw onder de Deense koning Waldemar I, toen hier een nieuwe nederzetting werd gevestigd. In het midden van het plein staat de Neptunusfontein uit 1785. Hier bruist het van de gezelligheid met z'n vele terrasjes en het grote winkelgebied.
Ondertussen is het lunchtijd en zoeken wij het populaire restaurant Hansens Brauerei op. Misschien wel de laatste keer dat wij deze vakantie uit eten gaan. Tegenover dit restaurant ligt de historische Salondampfer Alexandra.
Aan de buitenkant van het centrum liggen de Flensburger Höfe.
Aan de westkant van de "Rote Straße" zijn vijf van de beroemde hofjes van Flensburg bewaard gebleven. In het verleden werden de boerderijen gebruikt als paardenuitstapplaats voor boeren en handelaren die met goederen naar de stad kwamen om ze op de markt of aan kooplieden te verkopen. Daarnaast werden op de binnenplaatsen ook goederen opgeslagen en zijn er altijd herbergen geweest waar men proost op een geslaagde verkoop alvorens naar huis te rijden. Op alle binnenplaatsen van de "Rote Straße" is de voormalige functie van het oude achtergebouw als schuur, stallen of werkplaats nog te zien. Inmiddels zijn er veel charmante galerieën, winkels, restaurants en cafés verhuisd.
Na het bewonderen van zoveel moois wordt het weer tijd dat wij richting de camping rijden. Ook de route terug is weer verrassend. De hele route brengt ons langs een schilderachtig, afwisselend kustpad met een prachtig uitzicht op de Flensburg Fjord.
Voor dat wij Denemarken weer in rijden, komen wij denken wij een grote supermarkt "Calla" tegen, maar het blijkt dat hier een soort "groothandel" zit waar je de wijn goedkoper kan inkopen dan in Nederland. Heel veel drank, frisdrank, koffie en verschrikkelijk veel snoep is hier te koop.i
Geschreven door Ellens.travels