Vandaag zijn we weer eventjes op ons honk in Zeewolde aangekomen. Ons plan om eerder naar Zweden te vertrekken, wordt 'm niet, want ook de Duitsers ontkomen niet aan de heftige regenbuien
Dus misschien hebben wij aan het eind van onze reis meer geluk en kunnen wij alsnog een bezoek brengen aan Bremen.
Dus nu nog heerlijk genieten in Zeewolde. Elke avond wordt hier jeu de boules gespeeld. Ook vanavond is er weer veel animo en kunnen wij en ook de muggen ons weer uitleven.
Morgen de laatste inkopen, zodat wij ons hier tijdens de reisdagen geen zorgen over hoeven te maken. De kofferbak is al gevuld met voldoende wijn voor onze trip, want een wijntje in Zweden kost al gauw tussen de € 10,00 en € 15,00 en ons diepvriesvak hebben wij gevuld met een variatie van vlees.
Voor Zweden wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je langer dan vier weken in de natuur gaat kamperen. Teken encefalitis komt alleen in het zuiden van Zweden voor.
Dus hebben wij nu 2 inentingen gehad en over een 1/2 jaar een 3e injectie en dan zijn we voor 3 jaar beschermd. Deze inenting beschermd je overigens niet tegen de ziekte van lyme.
Zuid-Zweden is een ideaal en fantastisch mooi fietsgebied waar prachtige bossen en meren in een glooiend landschap worden afgewisseld met stokoude vissersplaatsjes aan de kusten.
Onze start is in Kopenhagen en daar steken wij via de Oresundbroen over naar Zweden naar Ystad, dan langs de zuidkust naar Asarum, noordwaarts naar Gummarp, dan noord oost naar Valdermasrvik en door naar Stockholm. Vervolgens westwaarts naar Sjötorp aan het Vänernmeer, het grootste meer van Zweden, dan naar de westkust bij Varberg, vervolgens zakken we af naar Höör in de buurt van Malmö, waarna we via dezelfde brug weer oversteken naar Denemarken waar we in Salbaek nog een paar dagen relaxen.
Wij verblijven 5 nachten op Camping Absalon. In principe is in het reisprogramma 4 nachten opgenomen, maar bij de SKC is de regel dat de reiscoordinator (Wienke) en kassier (Wim) er 1 dag eerder zijn. Wat een geluk voor ons.
De stad werd gesticht in de middeleeuwen en werd aan het eind van de middeleeuwen de hoofdstad van Denemarken. De naam Kopenhagen komt van Købmandshavn, dat "Koopmanshaven" betekent.
Vroeger was de stad een drukke havenstad. Nu is de haven en de bijbehorende industrie verdwenen. De stad is opgericht in de 11de-12de eeuw. Er bestaat twijfel over wie de stad heeft gesticht. De officieel aangenomen oprichtingsdatum is 1167. Toen zou Absalon, bisschop van Roskilde, de macht over de stad in handen gekregen hebben. Leuk detail is dat wij nu verblijven op Camping Apsalon.
In het begin woonden er amper honderd mensen, die overleefden dankzij visserij, landbouw en een veerverbinding naar Sjaelland en Schonen. Het stadje lag op een strategische plaats om verder te ontwikkelen, maar had vaak te lijden onder plundertochten van de Wenden. Bisschop Absalon bouwde een burcht rond het stadje om het te verdedigen. Op die plek kwam later de Christansborg.
Aantal inwoners: Denemarken 5.907.860, waarvan in Kopenhagen 647.509 (2022). Ca. 15% groter dan Nederland.
Geschreven door Ellens.travels