Zaterdag is meestal de dag dat wij even naar Almoradi naar de markt gaan. Een fietstocht van 10 km langs het platteland. Van de week vertelde ik dat ze al hard aan het werken waren op de artisjokvelden. Ik ben met gevaar voor eigen leven van de fiets af gesprongen om een fotootje te maken van zo'n artisjokveld. Ik verwachtte niet dat ik vanwege de natte kleigrond, omdat het hier al maanden droog is, bijna zou worden weggezogen in de aarde.
Na ons bezoekje aan de markt, vinden wij het leuk om weer een voor ons onbekend restaurant op te zoeken. Vandaag vonden wij weer een leuk restaurantje aan de buitenkant in een park in Almoradi.
En via een omweg langs een prachtige villawijk reden wij weer terug naar de camping.
Almoradi
Met een bevolking van ongeveer 20.000 inwoners is Almoradi een redelijk grote stad.
Er zijn vele bars, restaurants, winkels en restaurants in Almoradi met een drukke markt op zaterdag met maar liefst vijfhonderd kraampjes met streekproducten.
De belangrijkste bron van inkomsten is vooral in de agrarische productie van citroenen, sinaasappelen en amandelen, maar dit is langzaam aan het veranderen Veel vakantiegangers verblijfven in Almoradi om te genieten van de stranden in Playas Guardamar del Segura en voor een rustiger tempo van het leven.
Natuurlijk genieten wij volop van het prachtige weer, maar dat mooie weer heeft natuurlijk ook zijn keerzijde.
30 graden in januari: 'Nooit eerder gebeurd in Europa'
Spanje heeft de afgelopen dagen te maken met historische temperaturen. In Gavarda bij Valencia werd zelfs 30,7 graden gemeten.
Het vorige Spaanse temperatuurrecord in januari stamt van 29 januari 2021, toen was het 29,8 graden in Alicante. Het is 10 tot 15 graden boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar.
"Dit komt onder andere door een hogedrukgebied dat zich boven Spanje heeft genesteld en zorgt voor aanvoer van warme lucht uit Noord-Afrika". Afgelopen december werd ook een recordtemperatuur gemeten in Spanje: in Málaga werd het 29,9 graden.
Klimaatverandering
"Spanje ligt in het Middellandse Zeegebied, dat volgens het klimaatpanel van de VN, het IPCC, een 'hotspot' van klimaatverandering is. Niet alleen nu, maar ook in andere seizoenen, wordt het nu al vaker en langer heet in Spanje".
Deze hitte zal vermoedelijk steeds meer voorkomen in het Middellandse Zeegebied, concludeerde het IPCC in zijn meest recente rapport.
"Niet overal warmt de aarde even snel op: in landen rond de Middellandse Zee gaat het sneller dan gemiddeld. Als de uitstoot van broeikasgassen niet snel wordt teruggebracht, zullen zelfs temperaturen van boven de 50 graden kunnen voorkomen", aldus het IPCC-rapport.
In recente jaren werd het in Spanje al af en toe boven de 45 graden. De toenemende hitte en droogte leiden ertoe dat Spanje het risico loopt voor een belangrijk deel in een woestijn te veranderen.
Veel mislukten olijfoogsten door de droogte.
In Spanje groeien de zorgen over het effect dat klimaatverandering zal gaan hebben op de Spaanse economie. "Dat effect zag je vorig jaar vooral in tegenvallende oogsten". "Het meest in het oog sprong nog wel de olijfolie. Doordat er veel minder olijven konden worden geoogst dan in andere jaren, verdubbelde vorig jaar de prijs."
Economische effecten
Maar Spaanse onderzoekers ontdekken nog veel meer economische effecten van klimaatverandering, zaken waar je minder snel aan zou denken, zegt Hogenkamp. Economen hielden een jaar in de gaten of er een verband is tussen de temperatuur en hoeveel geld mensen uitgeven. Die relatie blijkt er te zijn. Als de temperatuur boven 23 graden komt, gaan mensen al iets minder uitgeven.
Loopt de thermometer verder op, dan wordt het effect sterker. Als het warm is, hebben mensen andere prioriteiten dan winkelen. De economen van CaixaBank Research ontdekten dat op een zomerse dag in het warme zuiden van Spanje zo'n 10 procent minder wordt uitgegeven dan in het koelere noorden.
Geschreven door Ellens.travels